3 Mayıs 2024 Cuma

25 Kasım'a giderken 25 kadın öyküsü: Emine Bulut

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar bir kez daha erkek-devlet şiddetine karşı öfkesini dile getirecek. Kadınların en önemli talepleri arasında da erkek şiddetiyle katledilen kadınlar için adalet yer alıyor. 25 Kasım'a giderken, katledilen veya özsavunma uygulayan 25 kadının hikayesi.

Emine Bulut erkek şiddetiyle katledilen kadınlardan yalnızca biri. O da katledilen diğer kadınlar gibi "ölmek istemiyorum" dedi. Yardım istedi, ancak elini uzatan olmadı. Maruz kaldığı şiddete dayanamayarak ailesinin yanına gittiğinde ise yine bilindik şeyler yaşadı. Ailesi kötü de olsa başında bir "erkek" olsun, çocuğu babasız büyümesin en çok da boşanmış bir kadına hangi gözle bakılır kaygısıyla barışması için ikna etmek istedi.

Emine'nin ölümü hafızalara kazıldı çünkü boşandığı Fedai Varan onu 10 yaşındaki kızının gözlerinin önünde bıçaklayarak vahşice katletti. Ölümü esnasında kızının "Anne ölme" diye haykırışı hala akıllarda.

Emine'nin katledilişinin ardından Fedai Varan iki kez hakim karşısına çıktı. Beklenen ağırlaştırılmış müebbetti. Müebbet hapis cezası aldı ancak belirtmekte yarar var eğer kadın dayanışması olmasaydı Fedai Baran da birçok kadın katili erkek gibi "ak"lanacaktı.

KATİL VARAN DAHA ÖNCE DE EMİNE'YE HAKARET VE TEHDİTTEN MAHKEMELİK OLDU

Fedai Varan, Emine Bulut'u 2014 yılında tehdit etmeye başladı. Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı'nın dava dosyasındaki 2014 tarihli iddianamesinde Varan'ın boşandıktan bir yıl sonra Emine'ye hakaret ve tehdit içerikli mesajlar göndermeye başladı. 5 Ağustos'ta savcılığa giderek şikayetçi olan Emine, 5 yıllık evliliğini 2013 yılında boşanarak sonlandığını ve çocuğun velayetinin de kendisine verildiğini aktardı. Emine, açtığı nafaka ve tazminat davasını da kazanandı. Ancak Varan, Emine'ye tehdit ve hakaret içerikli mesajlar göndermeye devam etti.

11 Kasım 2014'te hakkında hakaret suçundan dava açıldı ve mahkeme süreci başladı. Hakim karşısına çıkan Varan, "pişmanım" savunması yaptı. Varan'ın bir daha kendisini rahatsız etmeyeceğine inanan Emine'nin şikayetini geri çekmesi üzerine dava 2 Şubat 2015'te düştü.

EMİNE'Yİ ÖLDÜRMEK İÇİN KIZINI KULLANDI

Ancak Fedai Varan tehditlerine devam etti. Emine'yi katlettikten sonra ise ilk duruşmasıda Fedai Varan, kadın katillerinin bildik savunmasına başvurdu. Emine'yi suçlayan Varan, kızını göstermediği gerekçesini katletme için bahane olarak öne sürdü.

Onlarca kez ölümle tehdit ettiği Emine'yle görüşmeye giderken yanında bıçak taşıyan Varan, savunmasında konuşmak istediğini, Emine'nin ise onu reddettiğini ve hakaret ettiğini ileri sürdü.

TANIK İFADELERİNDE FEDAİ VARAN'IN YALANLARI ORTAYA ÇIKTI

Tanık ifadeleri de Fedai Varan'ı yalanladı. Agresif bir tutumla Emine Bulut ile tartıştığını söyleyen tanıklar, Emine'nin Fedai Varan'ı sakinleştirmeye çalıştığını dile getirdi. Fedai Varan'ın, Emine'yi katlettikten sonra ise "Çocuğumu göstermiyor, kahpeyi öldürdüm; herkes duysun" şeklinde bağırdığı da tanık ifadelerinde vurgulandı. Öte yandan, Emine'nin kızı da annesinin babasıyla görüşmesini engellemediğini, istediği zaman görüştüğünü kaydetti.

İddianamede, şüphelinin çocuğuyla görüştürülmediği iddiasının yerinde olmadığı, Emine Bulut'un Varan'a yönelik herhangi bir hakaretinin bulunmadığı, şüphelinin eylemini tahrik altında işlenmiş gibi göstermek amacıyla bu şekilde beyanda bulunduğu ve itibar edilmemesi gerektiği ifade edildi. Fedai Varan'ın ilk buluştuklarında yaşanan tartışma sonucu kızını da alıp karakola giden Emine Bulut'a Whatsapp üzerinden "Gider paşa gibi yatarım Emine, hiç sıkıntı değil. Ne olacaksa olsun gider yatarım" mesajı attığı kaydedildi. Fedai Varan'ın "canavarca hisle tasarlayarak öldürme" suçundan cezalandırılması talep ediliyor.

Emine'nin davası bir çok kadın tarafından takip edildi. Duruşmalarda her ne kadar Emine suçlanmak istese de kadınlar buna izin vermedi. Emine'nin 10 yaşındaki kızının "o adam benim babam" değil sözleri yıllarca süren şiddetin özeti oldu. Mahkeme iki duruşmada sona erdi.