24 Nisan 2024 Çarşamba

25 Kasım'a giderken 25 kadın öyküsü: Emani el Rahmun

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar bir kez daha erkek-devlet şiddetine karşı öfkesini dile getirecek. Kadınların en önemli talepleri arasında da erkek şiddetiyle katledilen kadınlar için adalet yer alıyor. 25 Kasım'a giderken, katledilen veya özsavunma uygulayan 25 kadının hikayesi.

Suriyel Emani el Rahmun, kocasıyla kavga eden erkeklerin tecavüzüne uğradı, arından da 10 aylık bebeğiyle birlikte katledildi.

Birol Kacal ve Cemal Bay, Emani'yi Halid el Rahmun'dan intikam almak için katletti. 

Öte yandan ırkçılığın ve nefretin bu kadar yükseldiği bir ülkede Suriyeli bir kadının seçilmesi de tesadüf değildi. Halid el Rahmun ve iş yerinden arkadaşı Cemal Bay arasında husumet vardı. Rahmun'un işte olduğu bir sabah Cemal Bay ve Birol Kacal, doğumuna az kalan Emani'ye tecavüz etti, katletti.

Nefret politikalarıyla ırkçılığı körükleyen hükümet yetkilileri de cenazede en ön safta yerini alarak timsah gözyaşları döktü.

Ancak Emani kadınların omuzlarında taşındı.

Olayın ardından tutuklanan Bay ve Kacal'ın davasına ilişkin Cumhuriyet Savcısı Cengiz Turak ikinci duruşmada mütalaa sundu. Savcı Turak, dosyanın esasına ilişkin görüşünü açıklarken sanıklar hakkında "tasarlayarak canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürme", "gebe olduğu bilinen kadını öldürme", "çocuğu, beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak kişiyi öldürme", "nitelikli cinsel saldırı", "cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma", "bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla öldürme", "nitelikli olarak konut dokunulmazlığını ihlal etme" ile "nitelikli yağma" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış ömür boyu ile 50 yıla kadar hapis cezası istedi.

Görülen duruşma sonrası Birol Karacal ile Cemal Bay'a 2'şer kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verildi. Sanıklar ayrıca, "nitelikli cinsel saldırı" suçundan 30'ar yıl, "yağma" suçundan 15 yıl, "kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak" suçundan 21'er yıl, "konut dokunulmazlığı" suçundan ise 6'şar yıl hapisle cezalandırıldı. Karacal ve Bay, toplam 72'şer yıl hapis cezasına çarptırılırken, takdiri indirim hükmünün uygulanmayacağı belirtildi.