23 Nisan 2024 Salı

25 Kasım'a giderken 25 kadın öyküsü: Ecem Balcı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar bir kez daha erkek-devlet şiddetine karşı öfkesini dile getirecek. Kadınların en önemli talepleri arasında da erkek şiddetiyle katledilen kadınlar için adalet yer alıyor. 25 Kasım'a giderken, katledilen veya özsavunma uygulayan 25 kadının hikayesi.

Kadına yönelik şiddet her haliyle artarak sürüyor. Kendisine yıllarca tecavüz eden erkeği özsavunmasını kullanarak öldüren Nevin Yıldırım'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren yargı, kadın katillerini aklamak için elinden geleni yapıyor. İyi hal, tahrik indirimi hakkını sonuna kadar kullanan yargı, erkekleri en az cezayla ödüllendirirken, bu ayrımcı yaklaşım kadın dayanışmasının sergilendiği davalarda mümkün olmuyor. Kadınlar, katledilen her bir kadının failinin yargılanması için mücadeleyi sürdürüyor. 25 Kasım'a doğru giderken, katledilen veya özsavunma uygulayan 25 kadının öyküsünü paylaşıyoruz.

ECEM BALCI 17 YAŞINDA KATLEDİLDİ
Ecem Balcı erkek şiddetiyle yaşama veda ettiğinde 17 yaşındaydı. Ecem, Kocaeli'nin Gölcük ilçesinde 5 Ocak 2018 tarihinde kayboldu. 43 gün sonra Süleyman Kara'nın itirafıyla ormanda gömüldüğü yerde bulundu. 

Ecem Beşiktaş taraftarıydı, bu yüzden kendini de "asi" olarak tanımlıyordu. Öylesine tutkuyla bağlıydı ki hayata 16 yaşında yakalandığı göğüs kanserini yendi. Her zaman başarılı ve heyecanlıydı. 

Anne ve babası ayrı olan Ecem, annesiyle birlikte ananesinde yaşıyordu. 5 Ocak'ta kaybolmasının ardından anne Esra Cömert 14 Ocak'ta bir not bırakarak intihar etti. Annesinin intiharının ardından da Ecem'in ortaya çıkmaması üzerine polis soruşturmayı derinleştirdi. Telefon kayıtlarının incelenmesinin ardından Ecem'in en son annesinin sevgilisi Süleyman Kara ile görüştüğü, ancak Kara'nın Ecem'in kaybolmasının sonrasında "tarihi eser kaçakçılığı"ndan tutuklandığı ortaya çıktı. 

Süleyman Kara, cezaevinde alınan ifadesinde Ecem'i katlettiğini ve ardından gömdüğünü itiraf etti. Ecem'in cansız bedeni 15 Şubat gecesi, Gölcük'ün Ayvazpınar köyündeki ormanlık alanda bulundu.  

İNDİRİM İÇİN BEKARETİ ÖNE SÜRÜLDÜ
Katil Süleyman Kara hakkında açılan dava 6 duruşma boyunca sürdü. Her duruşmada kadın katilleri, sanık avukatları ve yakınları bilindik tavırlar sergiledi. Kara, 19 Eylül 2018 tarihinde görülen ilk duruşmada "işkence" altında verdiğini iddia ettiği ifadesini reddetti. Ancak kimseyi inandıramadı çünkü Ecem'in gömülü olduğu yeri bir tek o biliyordu ve ayrıntılı tarif etmişti. Bununla da yetinmeyen Kara, "Zaten Ecem bakire de değildi" diyecek kadar ileri gitti. 

Sanık avukatları ise her duruşmada Ecem'i suçladı. Hatta bir ergenlik döneminde bir genç kızın üzgün olduğu dönemlerde ara ara yazdığı günlüğü okuyarak olayı daha da çirkinleştirdi. Sanık yakınları Ecem'in babasına saldırdı. 

Mütalaasını veren savcı ise "tasarlayarak öldürme" olmadığını öne sürerek "çocuğu öldürme" suçundan sanık Süleyman Kara hakkında müebbet hapis cezası istedi. 

Dava, 19 Kasım 2019 tarihine ertelendi.