25 Nisan 2024 Perşembe

25 Kasım'a giderken 25 kadın öyküsü: Dilay Gül 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar bir kez daha erkek-devlet şiddetine karşı öfkesini dile getirecek. Kadınların en önemli talepleri arasında da erkek şiddetiyle katledilen kadınlar için adalet yer alıyor. 25 Kasım'a giderken, katledilen veya özsavunma uygulayan 25 kadının hikayesi.

"Dilay'la arkadaş olmak istedim, erkek arkadaşıyla konuşuyordu", "Dilay teklifimi kabul etmedi, erkek arkadaşı olduğunu söyledi", "Benim de annem, kız kardeşim var. Psikolojik rahatsızlığım var, hasta olmasam bu cinayeti işlemezdim. Hastayım. Psikolojik tedavi görürsem iyileşeceğimi düşünüyorum."

Yukarıdaki sözler, sevgilisi olmayı kabul etmeyen Dilay Gül'ü defalarca bıçaklayıp ardından boğazını keserek katleden Uğur Aydemir'e ait.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gerede Meslek Yüksekokulu Kimya Bölümü öğrencisi olan Dilay, 2015 yılında bir gece vakti sınıf arkadaşı Uğur Aydemir tarafından defalarca bıçaklandı, boğazı kesildi...

Uğur Aydemir, Dilay'ın cansız bedenini kaldırım kenarındaki otların arasına iterek uzaklaştı. Dilay, katledildiği sırada erkek arkadaşıyla telefonda konuşuyordu, cinayet de bu sayede ortaya çıktı. Olay yerine gelen polisler Dilay'ın telefondan son konuştuğu kişiyi arayınca erkek arkadaşı çığlıkları, cinayeti aktardı. Yanına gelen kişinin Uğur olduğunu söylemesi üzerine Uğur Aydemir gözaltına alındı.

Uğur Aydemir hakkında Bolu Ağır Ceza Mahkemesi'nde "tasarlayarak öldürme", "canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme" suçlarıyla dava açıldı. Uğur Aydemir, tutuklu yargılandı. Ancak her duruşmada, psikolojisinin bozuk olduğunu, aşırı alkol kullandığını tedavi olursa belki iyileşeceğini öne sürdü. Bu sözleri mahkeme heyetini inandırmış olacak ki, Dilay'ı defalarca bıçaklayan bununla da yetinmeyip boğazını kesen ve cesedini çimlerin arasına itmeyi akıl edecek kadar düşünebilen Uğur Aydemir'in cinayeti canavarca hisle işlemediğine kanaat verdi.

Uğur Aydemir'e ağırlaştırılmış değil müebbet hapis cezası verildi.