24 Nisan 2024 Çarşamba

25 Kasım'a giderken 25 kadın öyküsü: Ceren Damar

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadınlar bir kez daha erkek-devlet şiddetine karşı öfkesini dile getirecek. Kadınların en önemli talepleri arasında da erkek şiddetiyle katledilen kadınlar için adalet yer alıyor. 25 Kasım'a giderken, katledilen veya özsavunma uygulayan 25 kadının hikayesi.

Kadınlar evde, sokakta, işyerlerinde katlediliyorlar. Bazen en yakınları, bazen hiç tanımadıkları erkekler tarafından. Ama gerekçeler de kadın katillerinin "indirim" almak için mahkeme salonlarında yaptıkları savunmalar da aynı oluyor.

Tıpkı, Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlisi Ceren Damar'ı katleden fakülte öğrencisi İsmail Hikmet gibi. Ceren, İsmail Hikmet tarafından sınavda kopya çekmemesi için uyarılmasının ardından önce silahla vurularak sonra da 28,5 santim özel üretilmiş bıçakla 17 kez sırtından bıçaklanarak katledildi.

2 Ocak günü yaşanan olayın ardından İsmail Hikmet gözaltına alındı ve hakkında, "tasarlayarak öldürme, canavarca hisle veya eziyet çektirerek öldürme, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bir kişiyi öldürme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

İsmail Hikmet'in annesi ve babası polisti ve mahkemede yapacağı savunma belli ki önceden öğretilmişti. Mahkemede yaptığı savunmada Hikmet Ceren ile ilişkisi olduğunu ve hatta ondan uzak durduğu için Ceren'in onun hakkında kopya işlemi başlattığını, görevini kötüye kullandığını iddia etti.

Ceren Damar davası sürüyor. Eğitim Sen üyesi olan Ceren'in katledilmesinin ardından kadınlar davayı takip ediyor.

Bir sonraki duruşma 29 Kasım'da görülecek.