26 Nisan 2024 Cuma

25 Kasım'a giderken 25 kadın öyküsü: Ayşegül Cora

25 Kasım'a doğru giderken hergün sizlerle bir kadın öyküsü paylaşıyoruz. Her kadının hikayesi birbiriyle aynı. Sistematik şiddet, taciz, tecavüz ve katliam... Yanısıra başkaldırı, direniş, hukuki mücadele ve dayanışma. Tüm toplumsal algılara karşı mücadele eden kadınlar, kendilerine "kader" diye dayatılan hayatı değiştirmekte ısrarlı. 

Şiddete karşı kadınların başvuruları sonuçsuz kalıyor. Hakkında "uzaklaştırma kararı" olan erkekler, kolaylıkla kadınlara ulaşıyor. "Şanslı" olan kadınlar ölümün eşiğinden kurtarılıyor ancak buda pamuk ipliğiyle hayata bağlı oldukları esnada gerçekleşiyor.

Hayata tutunmaya başaran kadınlar da var elbet. Kadın dayanışmasının yaşattığı, yeniden hayata bağlanan, umut etmeyi başaran kadınlar...

Bu kadınlardan biri de Ayşegül Cora. Ayşegül, 32 yıllık kocası Hasan Cora'nın defalarca şiddetine maruz kaldı, kerelerce ölümle yüzyüze geldi. Evden ayrıldığında ise Hasan Cora, Ayşegül'ü arayarak telefonda döverek ağlattığı çocuklarının sesini dinletti.

SAYISIZ KERE ÖLÜMÜN EŞİĞİNDEN DÖNDÜ
Hasan Cora, 32 yıllık eşine defalarca şiddet uyguladı. Fiziksel ve psikolojik şiddete uğrayan Ayşegül, sayısız kere ölümün eşiğinden döndü. Cora, bir akşam uyguladığı şiddetle yetinmeyip Ayşegül'ü balkondan atmaya çalıştı. Olay yerine gelen polisler eşliğinde evden ayrılan Ayşegül Cora, boşanmak için yasal işlemlere başladı.

Samsun'da yaşayan Ayşegül, Manisa'da evli olan kızının yanına gitti. Kızının yaşadığı evi basan Hasan Cora, kızının kayınpederi Ahmet Veli K.'yı silahla yaraladı. olayın ardından tutuklanan Hasan Cora, 7.5 ay hapis cezası aldı. Tahliye olur olmaz da İstanbul'a taşınan Ayşegül'ün adresini buldu ve kurşun yağdırdı. Hasan Cora, olay yerinden kaçarken Ayşegül'de tedaviye alındı. Fakat iki gün sonra "işimi yarım bırakmayacağım" naralarıyla hastaneye gelen Hasan Cora, Ayşegül'ü bir kez daha öldürmeye yeltendi.

23 YIL HAPİS CEZASI İSTENİYOR
Yakalanan Hasan Cora, gözaltına alındı ve tutuklandı. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Cora'nın "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 20 yıl, "ruhsatsız silah taşıma" suçundan da 3 yıl olmak üzere toplam 23 yıl hapis ile cezalandırılması istendi.

'KIZLARIM VE BEN KORKU İÇİNDEYİZ'
Ayşegül, defalarca şikayette bulundu, uzaklaştırma kararı aldı. Bunlara rağmen her defasında Hasan Cora, Ayşegül'ü buldu. Ayşegül kerelerce ölümden döndü ancak her defasında ölümle burun buruna geldiğinde müdahale edildi. 

ETHA'ya konuşan Ayşegül, yaşadıklarını kısacık da olsa şu sözlerle ifade etti: "Hiç gözünü kırpmadan beni vurdu ve yürüyerek gitti. Onun ömür boyu hapisten çıkmasını istemiyorum. Kızlarım ve ben korku içindeyiz çünkü çıkarsa yarım bıraktığı işi bitirecek. Kurtarın. Yardım edin."

Hasan Cora, 8 Kasım'da Bakırköy Adliyesi'nde hakim karşısına çıkacak. 

Ayşegül şimdi tüm kadınların ona ses vermesini, kadın dayanışmasıyla yeni bir yaşam kurmayı bekliyor. Ayşegül'e ses verin...