26 Nisan 2024 Cuma

25 Kasım Platformundan hukuki bilgilendirme

25 Kasım'a geleceklere gözaltı saldırısı durumunda haklarını hatırlatan 25 Kasım Platformu hukuki bilgilendirme yaptı. Ters kelepçe işkencesinin, polis eşliğinde sağlık kontrolünün "normal" bir uygulama olmadığını hatırlatan Platform, gözaltına alınırken isimlerin haykırılmasını ve gözaltında dilediği kişinin aranma hakkı olduğunu, atılı suçu öğrenme ve susma hakkının olduğunu da kaydetti.

25 Kasım Kadın Platformu, 25 Kasım'a katılacaklara sosyal medya hesabından hukuki bilgilendirmede bulundu.

Gözaltı durumunda yapılacaklar şu maddelerle sıralandı:
🔹"Gözaltına alındığınızda size ters kelepçe yapmak isteyebilirler. Bu ‘normal prosedür' değil. İtiraz edebilirsiniz, hastanede ve emniyet ifadenizde ters kelepçeyle gözaltına alındığınızı mutlaka belirtin.
🔹Gözaltına alınanlar öncelikle sağlık kontrolüne götürülmek üzere araçlara alınıp hastanelere ve sonrasında emniyet müdürlüklerine götürülüyor. Gözaltı işleminin öncesinde ve sonrasında sağlık kontrolü zorunludur.
🔹Emniyet müdürlüklerine götürülmeden önce hastanede yapılan sağlık kontrolü sırasında gözaltına alınırken veya sonrasında şiddete maruz bırakıldıysanız bunu hekime bildirip rapora geçirilmesini talep edebilirsiniz. Hekim rapora geçirmezse sonrasında bağımsız kurumlardan randevu alarak işkenceyi raporlayabilir ve suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Ayrıca gözaltındayken sağlık durumunuz kötüleşirse bir doktor tarafından muayene edilmesini isteyebilirsiniz.
🔹Unutmayın hekim muayenesi sırasında içeride polisin bulunmaması gerekir. Eğer içeride polis varsa doktorunuzdan polisi dışarı çıkarmasını isteyin. Aksi bir durumda ihlali mutlaka emniyet ifadenizde anlatın.
🔹Gözaltı sırasında herkes yakınlarını arama/haber verilmesini isteme, bir avukatın hukuki desteğinden yararlanma, hakları ve neyle suçlandığı hakkında bilgilendirilme, üzerine atılı suçla ilgili bilgi vermeme/susma haklarına sahiptir. Gözaltında olduğunuz konusunda haberdar etmek istediğiniz yakınınız ailenizden biri olmak zorunda değildir, siz seçebilirsiniz.  
🔹Gözaltı araçlarına bindirildiğinizde isminizi çevrenizdeki insanlara seslenmeniz kimlerin gözaltına alındığını tespit etmek ve bir liste oluşturmak için faydalı olacaktır."