28 Mart 2024 Perşembe

25 Kasım bildirisi dağıttıkları için tutuklanan kadınlar tahliye edildi

İstanbul Esenyurt'ta 25 Kasım bildirisi dağıttıkları için tutuklanan 6'sı kadın 7 kişi yargılandıkları davanın ilk duruşmasında tahliye edildi.

İstanbul Esenyurt ilçesinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü ile ilgili bildiri dağıttıkları için 24 Kasım 2019 tarihinde gözaltına alınıp 25 Kasım günü tutuklanan 6'sı kadın 7 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA YAPILDI
Duruşma öncesinde Adliye önünde bir araya gelen HDP İl Kadın Meclisi üyeleri tutuklu yargılanan kadınların serbest bırakılmasını istedi. Açıklamada "Gözaltılar tutuklamalar baskılar bizi yıldıramaz" pankartı açıldı. Açıklamaya HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, İl Eşbaşkanı Elif Bulut, tutuklu yakınları ve çok sayıda kişi katıldı. Eylemde konuşan HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, duruşması görülen kadınların asıl tutuklama gerekçesinin erk şiddetine ve egemenliğine karşı gelmek olduğunu söyledi. Ülkede her gün 5 kadının öldürüldüğü, tacize, tecavüze uğradığı bir süreçten geçtiklerini belirten Gülüm, "Buna karşın, iktidarın kadınları koruması gerekirken tam tersine erkek egemenliğini güçlendirdiği, kadınları yok saydığı, erkeğe ve eve mahkum ediyor. İktidar, her gün çıkardıkları yasalarla kadına yönelik şiddeti artırmaya devam ediyor" dedi.

'SOKAK VE MEYDANLARDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
İktidarın kadınlara ve kadın kazanımlarına karşı olduğunu ifade eden Gülüm, siyasallaşan devlet mekanizmalarının erkek şiddetini engellemediğini belirtti. "Özgürlük mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz" diyen Gülüm şunları söyledi: "Sokakları, meydanları ve siyaset alanını asla terk etmeyeceğiz. Tutuklu bulananlar aynı zamanda parti yöneticilerimiz. Bize şunu demeye çalışıyorlar;  siyaset alanından çekilin, kayyum atayarak kadın iradesinin siyaset alanından çekilmesini istiyorlar. Buna karşı siyasette da olmaya, sokaklarda, meydanlarda ve bulunduğumuz her alanda erkek egemenliğine karşı mücadeleyi daha da büyüteceğiz. Özgür ve eşit yaşamı kurana kadar bu mücadelemizi sürdüreceğiz."

'BOYUN EYMEYECEĞİZ'
Gülüm'ün ardından basın metnini okuyan HDP Esenyurt İlçe Eşbaşkanı Dilan Kılıç, erkeklerin devletten aldıkları cesaretle kadınları katlettiğini, taciz ve tecavüze maruz bıraktığını ifade etti. Devletin kadınları kuruması gerektiği yerde, 25 Kasım ve kadın kazanımlarına karşı yönelik yasakçı tutumlarına devam ettiğini dile getiren Kılıç, "Bu günde buraya 25 Kasımdan bir gün önce Esenyurt'ta 'Erkek devlet şiddetine karşı isyandayız' şiarı olan bildirileri dağıttığı için kadın arkadaşlarımız gözaltına alındı ve tutuklandı. Katilleri, tecavüzcüleri tutuklamayan ya da ilk fırsatta serbest bırakan devlet şiddetine karşı çıkan kadınları tutukladı.  Ama kadınlar tüm bu yasaklamalara, devletin bize çizdiği sınırlara boyun eğmeyeceklerini gösterdi. Erkek şiddeti sonucu aramızdan koparılan tüm kadınların hesabını sormaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklama ardından kadınlar duruşma salonuna girdi.

Duruşmaya tutuklu yargılanan Türkan Sümbül, Zübeyde Ağırbaş, Mürüvvet Kesen, Elvan Uçar Kordu, Muynur Yılmaz, Ayfer Yılmaz ile Muzaffer İpek duruşmaya getirildi.

Duruşmayı HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, tutuklu yargılananların aileleri ve çok sayıda kişi izledi. Yer olmadığı gerekçesi ile aileler salona alınmak istenmezken, Milletvekili Züleyha Gülüm ile mahkeme başkanı arasında tartışma yaşandı. Yaşanan tartışmanın ardından ailelerden birer kişinin içeri alınmasına karar verildi.

'25 KASIM'DAN KAYNAKLI DÜNYADA TUTUKLANAN İLK KADINLAR BİZİZ'
Kadınların Kürtçe savunma yaptığı duruşmada ilk olarak söz alan Ayfer Yılmaz, 3 aydır tutuklu olduklarını ve neden tutuklu olduklarını hala bilmediklerini söyledi. Sürekli kendilerine "Biz neden tutuklandık" sorusunu sorduklarını belirten Yılmaz "Biz 3 aydır tutuklu olan kadınlar, bu sorunun cevabını bulamadık. Belki burada bizi yargılayan siz mahkeme heyeti bize bu sorunun cevabını verebilirsiniz" dedi. 25 Kasım tarihinin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele günü olarak kabul gördüğünü belirten Yılmaz, 25 Kasım gününde dünyanın her yerinde şiddetin her türlüsüne karşı çeşitli faaliyetlerle ayrı ayrı protestolar gerçekleştirildiğini ancak dünyada bugün dolayısı ile tutuklanan tek kadınların kendileri olduğunu söyledi.   

'BİZ NEDEN TUTUKLUYUZ?'
Tutuklu bulundukları süre zarfında onlarca kadının en yakınındaki erkekler tarafından öldürüldüğünü ifade eden Yılmaz, kadına karşı bu suçları işleyenlerin elini kolunu sallayarak serbest bir şekilde dolaştığını aktardı. Bunlara karşı çıkanların ise tutuklu olduğuna dikkat çeken Yılmaz, "Suçlu, kadına karşı suç işleyenler mi yoksa buna karşı çıkanlar mı? Bizler bir kez daha soruyoruz, bizler neden tutukluyuz? Kadın olduğumuz, Kürt olduğumuz için mi yoksa HDP'li olduğumuz için mi? Bu tutuklamalar hangi kriterlere göre oldu?" dedi.

Ardından söz alan Elvan Uçar Kordu, "Ben hala neden tutuklu olduğumu bilmiyorum. Kadın olduğum için mi, Kürt olduğum için mi yoksa HDP'li olduğum için mi? Mahkemeden beraatımı istiyorum" dedi. Muynur Yılmaz ise, "Ben de bir kadınım, anayım, elbette şiddete karşı duracaktım. Bunu yaptığım için suç işlediğimi düşünmüyorum. Bu benim insanlığa karşı bir görevim, beraatımı istiyorum" dedi. Savunma yapan diğer kadınlar ise suçlamaları ret ederek beraat talebinde bulundu.

Avukatların savunmasının ardından savcı, tüm delillerin toplandığını ve tüm sanıklar için yurtdışı yasağı uygulanarak tahliye kararı verilmesini istedi. Mahkeme heyeti ise tüm tutuklular hakkında tahliye kararı vererek, duruşmayı 10 Mart tarihine erteledi.