3 Mayıs 2024 Cuma

2021 yılının ilk dört ayında 5304 hak ihlali yaşandı

2021 yılının ilk dört ayının geçen yıl yaşanan hak ihlallerinin dört katı arttığına dikkat çeken İHD İzmir Şubesi Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarını kapsayan hak ihlalleri raporunu açıkladı. Rapora göre 2021 yılının ilk dört ayında toplam 5304 hak ihlali yaşandı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi 2021 yılı Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarını kapsayan hak ihlallerini derneğe yapılan başvurular ve basın taramaları sonucu raporlaştırdı. 

Afyon, Aydın, Denizli, Kütahya, Balıkesir, Muğla, Manisa, Uşak Burdur, Isparta illerini kapsayan raporu, şube binasında yapılan basın toplantısıyla açıklayan İHD İzmir Şubesi, hak ihlallerinin arttığına dikkat çekti. 

Raporu Şube Sekreteri Ali Aydın okudu. Aydın, 2020 yılının ilk dört ayına nazaran bu yıl gözaltıların arttığını belirtti. Aydın, "2020 ilk 4 ayında gözaltı-tutuklama başlığında 201 hak ihlali yaşanırken bu dönem neredeyse 3 katı; 783 hak ihlali yaşandı. Üstelik kolluk müdahaleleri dozu gittikçe artan şiddette olmaktadır" dedi. 

5304 HAK İHLALİ YAŞANDI
Aydın, Gözaltı ve tutuklama, Çocuk, Kadın, Mülteci, Çalışma Yaşamı, Hapishane, Çevre ve Diğer başlıkları altında hazırladıkları rapora göre 2021 Ocak, Şubat, Mart, Nisan aylarında toplam 5304 hak ihlali yaşandığını kaydetti. 

KADINA YÖNELİK 141, ÇOCUĞA YÖNELİK 33 HAK İHLALİ
Geçen yılın bu döneminde 141 kadına yönelik hak ihlali yaşanmışken bu yıl 294 hak ihlali tespit ettiğini hatırlatan Aydın, çocuklara yönelik 33 hak ihlali yaşandığını belirtti.

MÜLTECİLERE YÖNELİK 2980 HAK İHLALİ
Bu dönemde Mülteci başlığında Geri Gönderme Merkezleri'nde uygulamaların dikkat çektiğini dile getiren Aydın, "Bu merkezlerdeki mültecilerin şiddet, intihar, tecavüze uğradıkları gibi iddialar görüldü ve mülteci gözaltıları ile deport edilmeler yaşandı. Bu başlıkta 2980 hak ihlali tespit edildi" diye konuştu. 

HAPİSHANELERDE 14 HAK İHLALİ
PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecrit ve hapishanelerde artan hak ihlallerini protesto etmek için geçen yıldan başlayan dönüşümlü-süresiz açlık grevinin devam ettiğini hatırlatan Aydın, "Bundan dolayı açlık grevcisi mahpuslara birçok disiplin cezası verilmeye başlandı. Ayrıca bu yılın başından itibaren, geçen pandemi döneminde eşitsiz bir şekilde çıkarılan, hapishane torba yasasında, hükümlülerin mahkemede aldıkları infazların yatarı bittikten sonra ‘denetimli serbestlik' süreçleri için bir heyet oluşturulduğu ve bu heyette yer alanların kararları ile mahpusun tahliyesinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, altışar aylık periyotlarla heyet soruşturması yapılmaya başlandığı görüldü. Bu görüşme/ soruşturma sonucunda tahliyelerin ertelendiği tespit edildi. Mahpusların İHD'ye yazdıkları mektup/başvurularının oldukça düştüğü ve derneğimize ulaşmada sorunlar yaşandığı tespit edildi. Hapishane başlığında 14 hak ihlali görüldü" ifadelerini kullandı.

ÇEVREYE YÖNELİK 21, DİĞER ALANLARDA 151 HAK İHLALİ 
Çevre başlığında, tüm ülkedeki çevre talanı ve doğa tahribatı uygulamalarının Ege'de de görüldüğünü söyleyen Aydın, şöyle devam etti: "Rayoaktif atıklardan tutalım da ÇED uygulanmadan başlanılan yapılaşmalara ve ruhsatsız jeotermal işlemlerine kadar 21 hak ihlali tespit edildi.

Diğer başlığında ise çoğunluğu cinayet, darp ve şiddet olmak üzere 151 hak ihlali yaşandığı tespit edildi."