24 Nisan 2024 Çarşamba

2020 Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü: Birlikte mücadele herkes için adalet

2003 yılından bu yana verilen Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü'ne bu yıl insan hakları savunucusu Gönül Öztürkoğlu ve tutuklu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı layık görüldü. Ödüller bu akşam düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.

"İnsan Hakları, Demokrasi ve Barış için Birlikte Mücadele, Herkes için Adalet" teması ile 18. 2020 Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü'ne, İHD Malatya Şube Başkanı Gönül Öztürkoğlu ile kayyum atanarak tutuklanarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızralı layık görüldü. Ödüller bu akşam İHD İstanbul Şube Binası'nda saat 19.00'da düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.

İHD İstanbul Şubesi adına açıklama yapan Ödül Komisyonu, 2003 yılından bu yana insan hakları savunucusu ve yayıncı Ayşenur Zarakolu anısına "Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade özgürlüğü Ödülü" verildiğini hatırlatarak, bu yılki temayı "İnsan Hakları, Demokrasi ve Barış için Birlikte Mücadele, Herkes için Adalet" olarak belirlediklerini açıkladı.

Komisyon açıklamasında "Barış görüşmelerinin son bulmasından sonra rejim hızla ve yeniden otoriter bir çizgiye girmiş, 15 Temmuz, OHAL, Cumhurbaşkanlığı sistemi derken bu çizgide sona gelinmiştir. Otoriter rejimlerin genelde insan haklarına, demokrasiye, özelde düşünce ve ifade özgürlüğüne tahammülsüzlüğü bilinmekle birlikte, gelinen aşamada bugün, siyasi iktidarın bu tutumu tahammülsüzlük boyutunu aşarak, düşünce ve ifade özgürlüğü tüm bağlantılı haklarla birlikte tamamen kullanılamaz hale getirilmiştir" ifadelerine yer verdi. 

Geçen yıl belirlenen "İnsan Haklarına Saygı ve Hukuka Dönüş" temasından bu yana tablonun çok daha karanlık bir hal aldığına dikkat çekilen açıklamada, "Maalesef bugün bu tablo çok daha karanlık bir hal almış, dönülecek bir hukuk kalmamıştır. Hukukun yerini net bir şekilde keyfiyetin aldığı, tek kişilik otoriter bir sistemin giderek yerleştiği bu günlerde, ister siyasi katliamlar, gözaltında kayıplar, iş cinayetleri, ister kadın cinayetleri kim ki bu katliamlara dur diyorsa, adalet talep ediyorsa cezalandırıldıklarına tanıklık ediyoruz" denildi.

'BİRLİKTE MÜCADELE, HERKES İÇİN ADALET'
Çoklu Baro sistemi, Suruç'ta yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının polisler tarafından parçalanması, yeni bekçiler yasası, insan hakları savunucularına, siyasetçilere, tehdit ve ağır cezalar verilmesi örneklerinin sıralandığı açıklamada, "Ve bu yıla damgasını vuran küresel Covid 19 salgını sürecinin; sağlık, çalışma yaşamı ve gelir dağılımında ortaya çıkan adaletsizlikler ve hak ihlalleri ile Türkiye’nin bu karanlık tablosunu daha da ağırlaştırdığına, üstüne üstlük bu salgını baskı politikalarını hayata geçirmek için fırsata çeviren iktidar pratiğine tanıklık ediyoruz. Bu nedenlerle bu yılki ödül temasını 'İnsan Hakları, Demokrasi ve Barış için Birlikte Mücadele, Herkes için Adalet' olarak belirledik" ifadelerine yer verildi.

'BİR YANDA ZULÜM, ÖTE YANDA DİRENİŞ VAR'
Gönül Öztürkoğlu ve Selçuk Mızraklı'ya ödül vermelerinin gerekçelerine yer veren İHD, TİHV ve Belge Yayınları tarafından oluşturulan Ödül Komisyonu açıklamasına şöyle devam etti:

"Gönül Öztürkoğlu (İnsan Hakları Savunucusu): İki çocuk annesi Öztürkoğlu 2013 yılından bu yana İHD Malatya Şubesi’nin Yönetim Kurulu üyesi ve 2016 yılından bu yana da Şube başkanıdır. Özellikle Malatya’da insan hakları mücadelesinin gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur. Küçük bir şehirde yaşamanın tüm zorluklarına rağmen, bir kadın, bir eş ve bir anne olarak geleneksel kadın algısına karşı çıkmış, kendisine yönelen devlet ve gelenek kaynaklı tüm baskılara rağmen, mücadelesini ara vermeden sürdürme kararlılığı göstermiştir. İnsan haklarının geliştirilmesi ve hak ihlallerinin önlenmesinde yürüttüğü İHD faaliyetleri nedeniyle 27 Kasım 2018 tarihinde gözaltına alınarak tutuklanmış, Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi'nde 4 ay tutulduktan sonra 22 Mart 2019 tarihinde serbest bırakılmıştır. 18 Aralık 2019 tarihinde sona eren davasında 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmış olup, davası halen istinaf mahkemesinde bulunmaktadır.

"Adnan Selçuk Mızraklı (Tıp doktoru, Siyasetçi): 2008-2010 yılları arasında Diyarbakır Tabip Odası başkanlığı yapmış, 90'lı yıllardan bu yana mesleki ve toplumsal mücadele içinde değişik sorumluluklar almıştır. Mezopotamya Vakfı Üniversitesi Kurucu Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmış, Temmuz 2017 tarihinde DTK faaliyetleri gerekçe gösterilerek gözaltına alınmış, tutuklanmış ve Eylül 2018’de tahliye edilmiştir.

"2018 genel seçimlerinde HDP Diyarbakır Milletvekili seçilen Adnan Selçuk Mızraklı, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı olmuş, 19 Ağustos 2019 günü İçişleri Bakanlığınca, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanları gibi Belediye başkanlığı görevinden uzaklaştırılmıştır. 22 Ekim 2019 günü yeniden gözaltına alınarak tutuklanmış, adil yargılanma hakkı ihlal edilerek yapılan bir yargılama ile 9 Mart 2020 günü 9 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştır.

"Mızraklı hakkında, HDP milletvekili olduğu 2018 yılında partisinin düzenlediği etkinliklere katılarak "örgüt propagandası" yaptığı suçlamasıyla 9 Nisan 2020 tarihinde yeni bir dava daha açılmıştır. Bu davanın ilk duruşması 12 Ekim’de yapılacaktır. Mızraklı halen Kayseri Bünyan 2 No’luT Tipi Kapalı Cezaevinde tutulmaktadır."

Sürecin iki gerçeği olduğunu belirtilen açıklamada, "Yani bir yanda zulüm öte yanda direniş var. Ve tarihi direnenler yazar. Baskıya karşı susmayanları saygıyla selamlıyoruz" ifadelerine yer verildi. 

GEÇEN YIL KORURFİNCANCI, DÜZKAN VE KAVALA'YA VERİLMİŞTİ
2003 yılında ilk kez yazar Hasan Basri Aydın'a verilen "Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü" geçen yıl da insan hakları savunucusu Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, gazeteci-yazar Ayşe Düzkan ve insan hakları savunucusu-iş insanı Osman Kavala'ya verilmişti.