23 Nisan 2024 Salı

2019 yılı bütçesi Meclis'te kabul edildi

2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulunda muhalefetin itirazlarına karşı AKP ve MHP'nin oylarıyla kabul edildi.
2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi TBMM Genel Kurulunda 335 evet oyuyla kabul edildi. Cumhurbaşkanlığınca sunulan bütçe teklifinde, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine 949 milyar 25 milyon 615 bin TL, özel bütçeli idarelere 73 milyar 771 milyon 848 bin TL, düzenleyici ve denetleyici kurumlara 6 milyar 536 milyon 982 bin TL ödenek verildiği kaydedildi.
 
Genel Kurul'daki Bütçe görüşmeleri sırasında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay muhalefetin 'tek adam' eleştirilerine "Tamamı demokratik yöntemlerle yaşanmış bu süreci 'tek adamlık' iddiasıyla karalamaya çalışmak, millete hakarettir" diye yanıt verdi. TBMM Genel Kurulu'nda, 2019 Mali Yılı Bütçe'nin son gün görüşmelerinde konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "İçinde bulunduğumuz şartların, ekonomide bazı zorlukları ve sorunları beraberinde getirdiğinin elbette farkındayız. Ekonomimiz Yeni Ekonomi Programı'nda da öngördüğümüz şekilde dengelenme sürecine girdi. Kısa vadede yavaşlayan büyümemizin akabinde giderek daha da güçlenen bir ekonomik gelişmeye dönüşmesi sürdürülebilir büyüme hedeflerimizle uyumluluk arz ediyor" iddiasında bulundu.
 
2019 YILI BÜTÇESİ
 
Yeni Ekonomi Programı kapsamında bütçe politikasını, para politikasıyla eşgüdümlü olarak yürüteceklerini kaydeden Oktay, "Makroekonomik istikrarı koruma, mali disiplini sürdürme, cari dengeyi iyileştirme, enflasyonu düşürme, istihdamı ve tasarrufları artırma, gelir dağılımını iyileştirme hedeflerimizden taviz vermiyoruz. Önümüzdeki dönemde uygulayacağımız maliye politikası, Yeni Ekonomi Programı'nda ortaya konulan dengelenme sürecinin en temel destekleyicisi olacaktır. Maliye politikası, para politikasıyla eşgüdümlü olarak, fiyat istikrarı ve cari açık hedefimiz ile uyumlu olarak yürütülecektir. Şimdi bu noktada, genel bütçe kapsamındaki alanlardaki faaliyetlerimiz ile önümüzdeki döneme ilişkin projelerimizden bazılarının detaylarına girebiliriz" diye konuştu.