24 Nisan 2024 Çarşamba

2018 yılında Ege'de 21 bin 321 mülteci hak ihlali yaşadı

İHD İzmir Şubesi Mülteci Komisyonu, 2018 yılında Ege Bölgesi'nde mültecilere yönelik hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı. Rapora göre; bölgede mültecilere yönelik 21 bin 321 hak ihlali yaşandı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Mülteci Komisyonu, 2018 yılında Ege Bölgesi'nde mültecilere yönelik yaşanan hak ihlallerine dair hazırladığı raporu açıkladı.
 
Şube binasında düzenlen basın toplantısında konuşan Mülteci Komisyon Üyesi avukat Ezgi Stran Güneş, raporun İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Uşak, Afyon, Kütahya, Muğla, Balıkesir ve Isparta illerini kapsayan yerel basın taramaları ve bizzat kişi ve aileleri aracılığıyla yaptıkları başvurular sonucu hazırlandığını aktardı.
 
TOPLAMA KAMPINA BENZER UYGULAMALAR
 
İnsan hakları ve demokratik kazanımların tamamen yok edilmeye doğru gittiği bir süreçten geçildiğini dile getiren Güneş, bu süreçten en fazla etkilenen kesimlerin başında mültecilerin geldiğini vurguladı.
 
Dünyada yükselişe geçen milliyetçiliğin de mültecilere yönelik baskıyı arttırdığına işaret eden Güneş, "Basına sadece sayıdan ibaret olarak yansıyan mülteci ölümlerine insanlık gözünü yummuş; en temel hak olan yaşam hakkı herkesin gözleri önünde ihlal edilmiştir. Yine ülkelerini terk etmek zorunda kalan mülteciler emek sömürüsüne maruz kalıp Türkiye'de ucuz iş gücü olarak görülmüş; güvencesiz ve yok pahasına bir ücret karşılığında çalıştırılmak zorunda bırakılmıştır. Mültecilerin yurtdışına çıkmaya çalışırlarken yaşamlarını yitirmeleri herkesin insanlığını sorgulamasına neden olmuştur. Geri Gönderme Merkezleri'nin (GGM) toplama kampına benzer uygulamaları 2018'de de devam etmiştir" dedi.
 
GGM'lere dernek üyeleri tarafından mültecilerle yapılan görüşmeler sonucunda yiyecek, temizlik ve benzeri ihtiyaçlarına erişim olanağı bulunmadığını belirten Güneş, tedavi haklarının kısıtlanan mültecilerin çoğu zaman kurum doktoruna da ulaşamadığı vurgulandı.
 
'HUKUK NORMLARI İŞLETİLMELİ'
 
Bu merkezlerde bazı mültecilere "terör tahdit" kodu konularak tecrit altında tutulduklarını söyleyen Güneş şöyle devam etti: "6 kişilik odalarda genelde 8 kişi veya daha fazla kaldıkları yine yaptığımız görüşmelerde tarafımıza bildirilmiştir. Türkiye'nin, siyasi saiklerle yaklaşımında mülteciler pazarlık konusu edilmektedir. Bu kapsamda Avrupa Birliği (AB) ile imzaladığı Vize Muafiyeti / Geri Kabul Anlaşması insan hakları açısından kabul edilemez. Gerek AB gerekse Türkiye, mültecilerle ilgili ulusal ve uluslararası hukuk normlarını etkin bir biçimde işletmelidir."
 
'21 BİN 321 HAK İHALALİ YAŞANDI'
 
Güneş'in sıraladığı hak ihlalleri ise şu şekilde:
 
-Yurtdışına geçmeye çalışan mülteci: 20 bin 821
-Mülteci ölümü: 7'si çocuk 82 kişi
-GGM'de iletişim engeli: 1 
-GGM'de işkence:1 
-Sınır dışı edilen mülteci: 324
-Haber alınamayan mülteci: 26
-Mülteci yaralanması: 12
-GGM'de tedavi engeli: 1 ve 
-Irkçı saldırı; 53
-Ege Bölgesi'nde 2018 yılında mültecilere yönelik toplam 21 bin 321 hak ihlali.