16 Mayıs 2024 Perşembe

2018 yılı: Halklar işgalcilere teslim olmadı, devrim inşasını sürdürdü

Kuzey ve Doğu Suriye'de işgal ve saldırılara karşı direniş ve savunma ile devrimin inşası el ele gitti. Özgürleştirilen yerlerde halk yaşamını yeniden kurmaya çalıştı. Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Genel Meclisi oluşturuldu, Suriye Gelecek Partisi kuruldu. MLKP'nin girişimiyle Arap savaşçılardan oluşan Alişer Deniz Tugayı oluşturuldu. SYPG, "Devrimimizi savunuyoruz" kampanyasını sürdürdü.
Kuzey ve Doğu Suriye halkları, 2018 yılı boyunca AKP/Saray faşizminin saldırılarının hedefinde oldu. TSK'nın 20 Temmuz'da cihatçı çetelerle birlikte başlattığı saldırıya, Suriye halkları 58 gün boyunca direndi. Türk devleti, sivil yerleşim yerlerini, hastaneleri hedef aldı, kitle katliamı gerçekleştirdi. Ancak tüm bu saldırganlığına rağmen, 58 gün sonra, 18 Mart'ta kent merkezine girebildi. Çeteler, TSK'nın gözetiminde yağma hareketine başlarken, çeteler gördükleri insanları katledildi, kadınları kaçırdı. Efrinlilerin büyük bir bölümü ise Şehba'ya sığınmak zorunda kaldı.
 
Efrin'in işgal edilmesinin yanı sıra sınır hattı boyunca Türk devletinin, taciz ateşleri sürdü. Erdoğan, "Fırat'ın Doğu"suna yönelik işgal planlarını açıklarken, Minbiç'e yönelik işgal saldırıları da artırıldı.
 
Ancak bu saldırı ve kuşatmaların altında Kuzey ve Doğu Suriye'de yönetim yeniden yapılandırıldı, devrimin inşasına devam edildi. Demokratik Suriye Meclisi, 16 Temmuz'da bir araya gelerek, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetiminin örgütlenmesi kararını aldı.
 
Ardından da Eylül ayında, Rakka, Tebqa, Minbic, Deyr ez Zor yerel yönetim eşbaşkanları, Demokratik Özerk Yönetim temsilcileri, DSG temsilcileri, ulusal temsilcilerin ve çeşitli kurumların katılımıyla bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda 70 kişiden oluşan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Genel Meclisi'nin kurulması kararı alındı. Siham Qiryo ve Ferid Ette, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Genel Meclisi Eşbaşkanları olarak seçildi.
 
SURİYE GELECEK PARTİSİ KURULDU
 
 
2018 yılında Suriye Gelecek Partisi de kuruldu. Suriye Gelecek Partisi'nin Eş Başkanlığı'na Minbicli Arap İbrahim Khaftan ve Cizre Kantonu Ekonomi Komitesi Eşbaşkanı Kürt Hewrîn Xelef seçildi. Parti yönetimi 81 kişi tarafından yapılan seçimlerle belirlendi. Partinin temsilciliklere göre belirlenen yönetime göre Cizre Bölgesi'nden 21, Deyr ez Zor'dan 7, Rakka'dan 7, Tebqa'dan 5, Kobanê ve diğer kentlerden de kişiler seçildi.
 
Kuruluş amaç ve ilkelerinde Suriye halklarının ortak yaşamına ve çok renkliliğine vurgu yapan Suriye Gelecek Partisi, merkezi olmayan demokratik bir yönetim sistemi esas aldığını duyurdu.
 
RAKKA YENİDEN YAŞAMA DÖNDÜ 
 
2017 yılının Ekim ayında özgürleştirilen Rakka'da, yeniden inşa çalışmaları 2018 yılı boyunca sürdü. Kentin özgürleştirilmesinin ardından yönetim, Rakka Sivil Meclisi'ne devredildi. Kentin savaş kalıntılarından temizlenmesi için çalışmalar yürütüldü. Bölgenin temel geçim kaynağı olan tarım yeniden canlandırıldı. Su depoları ve  sulama kanalları hizmete sokuldu. Halkın ilk etaptaki gıda ihtiyaçları karşılandı, 78 fırın açıldı.
 
Rakka’nın yeninden inşası ve örgütlenmesinde büyük rol oynayan Rakka Sivil Meclisi Kadın Bürosu; kurduğu komün, meclis, kurum ve akademilerle kadın örgütlenme çalışmalarını sürdürdü.
 
SYPG'DEN 'DEVRİMİMİZİ SAVUNUYORUZ' KAMPANYASI
 
Halkların Birlik ve Dayanışması Kurumu (SYPG) Rojava devriminin kazanımlarını korumak ve daha da geliştirmek için "Devrimimizi savunuyoruz" şiarıyla başlattığı kampanyayı sürdürdü. Kampanya kapsamında ev toplantıları yapıldı, bildiriler dağıtıldı, afişler asıldı. Halk, devrimini korumak için özsavunmayı geliştirmeye davet edildi. SYPG, işçi sınıfının Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olan 1 Mayıs için de çalışmalar yürüttü. Bir çok kentte 1 Mayıs etkinlikleri düzenlendi. Özgür Sosyalist Kadınlar (JAS), 25 Kasım çalışmaları kapsamında kadınlarla bir araya gelirken, kadınlara özsavunma eğitimi de verdi.
 
ARAP SAVAŞÇILARDAN OLUŞAN TUGAY KURULDU
 
 
MLKP'nin öncülüğünde, Arap halkından oluşan Alişer Deniz Tugayı kuruldu. Dersim'de ölümsüzleşen MLKP FESK komutanlarından Alişer Deniz'in (Hüseyin Akçiçek) adını alan tugayın, açılışı ise 20 Temmuz'ra yapıldı.
 
Taburun savaşçılarından Qendil Serêkanîyê, 25 Kasım'da Hecin bölgesinin DAİŞ'ten temizlenmesi operasyonunda ölümsüzleşti.
 
JİNWAR KÖYÜ KURULDU
 
Kadın köyü Jinwar'ın açılışı 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde yapıldı. Cizre bölgesindeki kadın örgütleri Hesekê Kantonu’na bağlı Dirbêsiyê ilçesinde ‘Jinwar’ adında özel bir kadın köyü kurulması için 2016 yılında çalışmalara başlamıştı. Jinwar Köyü, Ortadoğu’da kadınlar için kurulan ilk köy niteliği taşıyor. Köy 30 ev, "Üveyş Anne" adında bir okul, Jimwar Akademisi, bir sağlık merkezi, fırın ve bir dükkandan oluşuyor. Tüm evler kerpiçten yapılırken, tüm evlerin kapıları da birbirine bakıyor.
 
Kadınlar 2018 yılında  Rakka'dan Qamişlo'ya kadar bir çok yerde kurdukları kooperatiflerle, toplumsal üretime katıldı. Ayrıca kadın meclisleri kuruldu.
 
ŞAM YÖNETİMİ ÖZERK YÖNETİM  İLE GÖRÜŞTÜ
 
2018 yılında Kuzey Suriye yönetimi ile Şam rejimi arasındaki görüşmeler de oldu. Demokratik Suriye Meclisi'nden üst düzey yetkililerin, Temmuz ayında Şam'a giderek Suriye hükümetiyle görüşmelere başladığı duyuruldu. Her hangi bir ön koşul olmadan yapılan görüşmelere somut bir gelişme yaşanmadı. Şam'la iki görüşmesinden sonra müzakere başlıklarına doğru yol almak üzere komiteler kuruldu ama sonra bir daha ses çıkmadı.
 
Aynı tarihte Türkiye, Rusya ve İran üst düzey heyetleri Kazakistan'ın başkenti Astana'da 11. kez bir araya geldi. Astana'da düzenlenen görüşmenin temel  gündem İdlib oldu. İdlip'deki çetelere yönelik askeri operasyon durduruldu, Türk devletine, cihatçı çeteleri silahsızlandırma görevi verildi.
 
Aralık ayının son günlerinde BM ve Türkiye-Rusya-İran Dışişleri Bakanları Cenevre'de bir kez daha bir araya geldi. Toplantıda, Suriye'nin yeni anayasasını yazacak komite kuruldu. Suriye Anayasa Komitesi, ilk toplantısını 2019'un başında yapacak.
 
'KENDİMİZİ SAVUNACAĞIZ'
 
 
AKP Genel Başkanı Erdoğan, 2018 yılını kapatırken, bu kez Fırat'ın doğusuna yönelik işgal planı için tarih verdi. Aynı günlerde ABD Başkanı Trump, Suriye'deki askerlerini  çekeceğini açıkladı. Bu karar, Amerikan yönetimi içinde kriz yaratırken, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile halkların mesajı net oldu: Kendimizi savunacağız.
 
Fransa'nın başkenti Paris'te basın açıklaması düzenleyen MSD Eşbaşkanları Îlham Ehmed ve Riyad Derar da, Kuzey ve Doğu Suriye'nin uçuşa yasak bölge ilan edilmesi çağrısında bulundu.
 
REJİM ASKERLERİ MİNBİC'TE
 
Türk devletinin Minbic'e yönelik işgal girişimine karşı, Suriye askerleri kente girdi.
 
YPG Genel Komutanlığı, Suriye hükümetini Minbic başta olmak üzere YPG güçlerinin boşalttığı yerleri Türk devletinin işgaline karşı korumaya çağırdı.
 
Bu açıklamanın ardından Suriye Ordusundan da açıklama geldi. Devlet televizyonuna açıklamada bulunan Suriye ordusu sözcüsü "Askerlerimiz Minbic'e girdi ve Suriye  bayrağını dikti. Minbic'teki tüm Suriye vatandaşları ve diğer tüm kişilerin tam güvenliğini garanti  ediyoruz." dedi.
 
Zeytin Gazabı Eylem Odası, işgal altındaki Efrin'de çetelere yönelik saldırılarını yıl boyu sürdürdürken, DSG Deyr ez Zor kırsalındaki DAİŞ'in işgali altındaki bölgeleri özgürleştirmek için Cizre Fırtınası Hamlesi'ne devam ettirdi.