19 Mayıs 2024 Pazar

20 yıllık dava sonuçlandı: Devlet tutsakları katletti, Maliye Bakanlığı 31 bin TL istedi

Hayata Dönüş Operasyonu adı altında gerçekleşen hapishanede katliamında 31 bin TL'lik hasar ve zararın tutsaklardan tahsil edilmesine yönelik Maliye Bakanlığı'nın açtığı dava reddedildi. Katliamda, kolunu kaybeden Veli Saçılık, “Küçük de olsa adalet açısından teselli oldu” dedi. 

Hayata Dönüş Operasyonu adı altında, 2000 yılında gerçekleşen katliamda Burdur Hapishanesi'nde bulunan ve duvarı delen dozerin kepçe darbesiyle sağ kolunu kaybeden Veli Saçılık'ın da aralarında bulunduğu 61 tutsak hakkında "cezaevinde oluşan hasarı karşılamaları" için açılan davada mahkeme ret kararı verdi.

Mahkeme, zararın Veli Saçılık'tan tahsil edilmesini talep eden devletin talebini haksız buldu.

Maliye Bakanlığı, operasyon sırasında hapishanedeki 31 bin TL'lik hasar ve zararın, Veli Saçılık'ın da aralarında bulunduğu o dönemdeki 61 tutsaktan tahsili için 9 Ocak 2001'de Burdur 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açmıştı. Burdur 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi olayda ortaya çıkan zarara karşılık 25 bin 369 TL'nin 5 Temmuz 2000 tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte tutsaklardan tahsil edilmesine hükmetmişti. Kararın temyiz edilmesi üzerine Yargıtay, mahkemenin verdiği kararı bozdu.

MAHKEME YARGITAY'IN KARARINA UYDU
Bozma kararı üzerine dosyaya yeniden bakan Burdur 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi, Maliye Bakanlığının bu zararın sanıklardan tahsil edilmesi talebini reddetti.

Mahkemenin verdiği kararı değerlendiren Veli Saçılık, "Dava 20 yıl sonra sonuçlandı. Bir insanın kolunu kopartıp sonra da dava açmak ayıptı. Bu ayıp ortadan kalktı. Geç de olsa adalet yerini buldu. Acılarımızı azaltmıyor ama küçük de olsa adalet açısından teselli oldu" dedi.