4 Mayıs 2024 Cumartesi

20 Temmuz'a çağrı: Suruç için adalet mücadelesini sokakta kazanacağız

Suruç katliamının ardından yan yana mücadele ederek iktidara gereken yanıtı verdiklerini belirten Anarşist Gençlik, Öğrenci Kolektifi, Öğrenci İnisiyatifi ve Dev-Güç üyeleri, bu yıl da 20 Temmuz'da yine sokakta olacaklarını ve adaleti mücadeleyle getireceklerini vurguladı.

20 Temmuz 2015'te Gezi ayaklanmasının mücadele ruhunu Kobanê serhildanlarıyla buluşturmak için çıktıkları yolda, Amara Kültür Merkezi'nde düş yolcularının katledilmesinin üzerinden 6 yıl geçti.

Tecavüzcü, faşist IŞİD çeteleri ve devletin iş birliğiyle gerçekleşen Suruç katliamı, Rojava devrimiyle buluşmak isteyen ezilen halklara, sosyalist gençlere açık bir mesaj niteliği taşıyordu. Gençlik Örgütleri, katliamın hemen ardından bu saldırıya birleşik mücadeleyle, sokakta, yan yana hesap sorarak yanıt verdi.

6 yıldır birlikte mücadele yürüten Anarşist Gençlik'ten Meltem Çuhadar, Öğrenci Kolektifi'nden Umut Yıldız, Öğrenci İnisiyatifi'nden Ferhat Ergen ve Gençliğin Devrimci Güçleri'nden (Dev-Güç) Bekir Açar, 20 Temmuz'da 33'ler için sokağa çağırdı.

ÇUHADAR: ADALETİ KATLİAMIN SORUMLULARI DEĞİL BİZ GETİRECEĞİZ
Anarşist Gençlik üyesi Meltem Çuhadar, Suruç'un bu topraklarda yaşanan en kanlı katliam olduğunu belirtti. Çuhadar, "Suruç'ta 33 arkadaşımızı, yoldaşımızı kaybettik. Bu katliamın devlet tarafından işlendiğini biliyoruz. Katliamın yaşandığı ilk günden bu yana devletten hesap sormak için arkadaşlarımızı katledenler yargılansın diye mücadelemizi sürdürüyoruz" dedi.

Mücadele ettikleri süre içerisinde baskılara maruz kaldıklarını dile getiren Çuhadar, şöyle devam etti: "Devlet bizim ses çıkarmamızdan, katliamın sorumlusunun devlet olduğunu söylememizden korkuyor. Çıkmak istediğimiz meydanları yasaklıyor, bizi gözaltılarla korkutmaya çalışıyor. Ama biz her türlü baskıya karşı mücadelemizi büyütüyoruz. Bu baskılar bizim mücadelemizin ne kadar haklı ve gerekli olduğunu gösteriyor. Her 20 Temmuz'da katilin devlet olduğunu söyledik. Bu sene de herkesi sokaklara çağırıyoruz. Çünkü adalet sokakta sağlanacak. Adaleti katliamın sorumluları değil, biz getireceğiz. Bu yüzden 20 Temmuz'da herkesi sokağa, mücadeleye çağırıyoruz."

YILDIZ: AYNI FİKRİN AYNI YOLUNDA YÜRÜYENLERİYİZ
Öğrenci Kolektifi'nden Umut Yıldız, altı yıl boyunca her alanda, varlık gösterdikleri her yerde gençlik olarak yan yana Suruç'ta katledilenleri andıklarını dile getirdi. "Onların fikirlerini kampüs kampüs, sokak sokak, meydan meydan yaşatmaya devam ediyoruz. Onlar buradan oraya barış ve özgürlük talebiyle gittiler, bizler de aynı barış ve özgürlük talebini paylaşan yoldaşlarıyız" diyen Yıldız, hiç yan yana gelememiş olmalarına rağmen 33'lerle aynı fikrin aynı yolda yürüyenleri olduklarını söyledi.

Yıldız, "20 Temmuz'da her sene olduğu gibi Kadıköy'de olacağız. Sözlerimizi, yumruklarımızı birleştireceğiz. Her sene önümüze barikat kuruyorlar. Her yıl o barikatları aşıyoruz, Kadıköy'ün her alanını eylem alanına çeviriyoruz. Ama bizim için 33'leri anmak sadece 20 Temmuz'da değil; onların özgürlük ve barış mücadelesini yükselttiğimiz her alanda, sokakta onları anmaya devam ediyoruz. Üniversitelerin, gençliğin sesiyle Suruç'u anmaya, özgürlük ve barış talebini yükseltmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Tüm üniversitelilere ve gençlere 20 Temmuz'da Kadıköy'de olma çağrısı yapan Yıldız, "Suruç şehitlerinin barış ve özgürlük taleplerini, mücadelesini yükseltelim. Suruç için adalet herkes için adalet" dedi.

ERGEN: SURUÇ'UN HESABINI SORMAK İÇİN SOKAĞA ÇIKIYORUZ
IŞİD'in yakıp yıktığı Kobanê'yi yeniden inşa etmek, halklarla dayanışmak için yola çıkan 33'lerin AKP destekli IŞİD çetesi tarafından katledildiğinin altını çizen Öğrenci İnisiyatifi'nden Ferhat Ergen de, Suruç için adalet mücadelesini tüm zorluklara rağmen sürdürdüklerini söyledi. "6. yılında da Suruç'un hesabını sokakta soracağız" diyen Ergen, bunun için omuz omuza mücadele edeceklerini vurguladı.

Suruç katliamının faillerinin Diyarbakır, Ankara başta olmak üzere birçok katliamın faili olduğunu hatırlatan Ergen, 6 yıldır yürütülen adalet mücadelesine yönelik saldırıların bunun somut örneği olduğunu belirtti. Ergen, "Ancak bizler adalet mücadelesini sonuna kadar yürütmekten vazgeçmeyeceğiz. Suruç'un, 10 Ekim'in, Amed'in hesabını sokakta soracağız. Bu sene de Suruç'un hesabını sormak için Kadıköy'de yan yana olacağız. Tüm dostlarımızı, yoldaşlarımızı, Suruç'un hesabını sormak için sokağa çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

AÇAR: ADALET KAVGASI SOKAKLARDA SONUÇ GETİRECEK
7 Haziran 2015 yenilgisini kabullenemeyen AKP iktidarının, savaşla toplumu sindirmeye çalıştığını belirten Dev-Güç üyesi Bekir Açar, Suruç katliamının faşizmin karşısına dikilen gençliğe yönelik olduğunu belirtti. Açar, "Gençlik bu saldırı karşısında sessizliğe bürünmek yerine hesap sorma iradesini kuşanıp, tek vücut olarak cevap verdi. Suruç katliamında hedeflenen gençliğin ortak mücadelesine saldırmak, iki ülke halklarının buluşmasını engellemekti. Suruç'tan bu yana gençlik olarak 6 yıldır, 20 Temmuz'a giderken tüm öznelerle bir araya gelerek birleşik mücadele zemininde Suruç'un adalet mücadelesini büyütüyor ve örgütlüyoruz" diye konuştu.

Suruç'un adalet kavgasının mahkeme salonlarında sağlanmayacağının altını çizen Açar, "Bizlerin karşısında arkadaşlarımızı Suruç'ta bulunduğu için yüzde 50 kusurlu sayan bir mahkeme ve adalet sistemi var. Suruç için adalet mücadelemizi, birleşik mücadele zemininde gençlik özneleriyle, bütün adalet mücadelesi yürütenlerle buluşturarak, sokak sokak örgütlüyoruz. Biliyoruz ki ancak yan yana geldiğimizde birleşik mücadeleyle süreci yürüttüğümüzde adalet kavgası sokaklarda sonucu getirecek" dedi.

Suruç çalışmalarına yönelik artan saldırıları da değerlendiren Açar, "Açığa çıkan devlet-mafya ilişkilerini sokakta teşhir etmemiz, bu artan saldırıların nedenlerinden biri. Bizler her yıl olduğu gibi bu sene de katledilen 33 düş yolcusu yoldaşımız için hesap sorma bilinciyle Kadıköy'ü ve bütün alanları dolduracağız. Hiçbir düşün yarım kalmayacağı sözünü bir kez daha vererek, adalet mücadelemizi sokaklarda hesap sorma iradesiyle kazanacağız" vurgusu yaptı.