18 Nisan 2024 Perşembe

2 işçide virüs çıkan Akko Tekstil'de üretim sürüyor

Akko Tekstil, iki işçide koronavirüs çıkmasına rağmen üretimi sürdürüyor. Buna itiraz eden işçilere ise ücretsiz izne çıkmaları dayatılıyor. Buna tepki gösteren Tekstil İçşileri Birliği, dayanışma çağrısı yaptı.

Koronavirüs salgını hızla yayılıyor, can alıyor. İktidarın salgına karşı sözde "önlem" politikaları ise salgının özellikle işyerlerinde artarak yayılmasına zemin hazırlıyor. Her gün "evde kal" çağrısı yapılırken işçi ve emekçiler hiçbir önlemin alınmadığı işyerlerinde çalışmaya zorlanıyor. Özellikle fabrikalarda çalışan işçiler ölüme terk ediliyor.

PATRONDAN İŞÇİYE 'KİMSEYE SÖYLEME' TEHDİDİ
İktidardan güç alan işverenler ise salgını fırsata çevirerek işçi ve emekçiler üzerindeki sömürülerini arttırıyor. Esenyurt'ta bulunan Akko Tekstil fabrikasında, işçilerin önlem alınmamasına tepki göstermesi üzerine maske dağıtımı ve günde bir kez ateş ölçümü yapılmaya başlandı. Fabrika patronu Yunus Koçak, koronavirüse yakalanan bir işçiyi "hiç kimseye bahsetmeyeceksin" diye tehdit etti. Başka bir bölümde çalışan bir işçinin daha virüse yakalanmasıyla olay ortaya çıktı. Yönetim bu durum karşısında işçilerin tepkilerini dindirmek için işçilere "isteyen herkes iki hafta ücretsiz izine çıkabilir" dedi. Fabrika işçilerinden bazıları kabul ederek ücretsiz izne ayrıldı, geri kalan işçiler ise çalışmayı sürdürüyor.

'PATRONLAR KARLARINDAN TAVİZ VERMİYORLAR'
Açıklama yapan Tekstil İşçileri Birliği, kararından vazgeçmeyen Yunus Koçak'ın işçileri ölüme terk ettiğini kaydetti. İşçilerin başına gelecek her şeyden Yunus Koçak, fabrika müdürü Süleyman Tevetoğlu, İnsan Kaynakları Gökhan Şimşir ve üretim yaptığı firmalar olan Zara, LCW, Cache Cache'nin sorumlu olduğu belirtilen açıklama, şöyle devam etti: "Patronlar karlarından taviz vermiyorlar, işçi ve emekçiler üzerinden daha fazla kar elde edebilmek için her türlü pervasızlığı ortaya koyuyorlar. Bu yaşanılan sorunları Akko Tekstil işçileri ile birlikte mücadele ederek ortadan kaldırabilir. Fabrika patronunun yaptığı insanlık dışı davranışlarına karşı hep birlikte mücadele etmelidir. Ücretsiz izin dayatmalarına, fabrika içerisinde alınmayan önlemlere karşı birliğini güçlendirmelidir."