24 Nisan 2024 Çarşamba

'19 Aralık katliamı insanlığa karşı suçtur'

İHD, 19 Aralık katliamının "insanlığa karşı işlenen bir suç" olduğunu belirtti, adil yargılamanın önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği Merkezi Hapishaneler Komisyonu, 19 Aralık Hapishane katliamının yıl dönümünde yazılı bir açıklama yaptı. 2002 yılında 19 Aralık'ın "Cezaevlerinde İnsan Hakları İçin Mücadele ve Dayanışma Günü" olarak ilan edildiğini hatırlatan İHD, katliamın faillerinin hala cezalandırılmadığına dikkat çekti. 
 
Dönemin Adalet Bakanı'nın Hikmet Sami Türk, İçişleri Bakanı'nın Sadettin Tantan, Jandarma Genel Komutanı'nın Aytaç Yalman olduğunu anımsatan İHD, "Üç yetkili makam da yaptıklarının bilincinde oldukları için operasyonun doğrudan sorumluluğunu hiçbir zaman almadılar, bunun yerine 'Bu bir devlet kararıydı, MGK’da kararlaştırıldı' gibi sözlerle bir katliamı basit bir teknik meseleymiş gibi göstermeye çalıştılar. Dönemin başbakanı Bülent Ecevit, yardımcıları da Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz’dı" dedi.
 
AKP'nin de katliama olumlu baktığını, bunun somut örneğinin dönemin Ceza ve Tevfik Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun’a 2004 yılında "üstün hizmet madalyası" verilmesi olduğunu belirten İHD, şunları kaydetti: "Dönemin yetkililerin, 'tutuklu ve mahkûmların ateş açtığı', 'koğuşları ateşe verdiği' türünden beyanlarının tamamının zaman içinde doğru olmadığı ortaya çıktı. 'Sahte oruç kanlı iftar' türü başlıklarla dönemin ana akım medyası da bu suçun ortaklığını yaptı. Neticede Türkiye AiHM’de birden fazla kere mahkûm olduysa da 'cezasızlık' prosedürü bu insanlığa karşı suçta da hep yürürlükte oldu. Sorumluların adil biçimde yargılanmasından hep kaçınıldı."
 
ADİL YARGILAMANIN ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRIN
 
İHD Merkezi Hapishane Komisyonu, 19 Aralık katliamının "insanlığa karşı işlenmiş bir suç" olduğunu belirtti, "Türkiye, insanlığa karşı suçlarda zaman aşımının işlemeyeceğini kabul etmiş ülkelerden biridir. Şu an Türkiye’yi yönetenler her ne kadar devletin kabul ve ilan etmiş olduğu hukuka, başta anayasa normları olmak üzere, uymuyorsa da bir insan hakları mücadelesini yürütenler olarak çağrımızı yapmakta yarar görüyoruz: 19 Aralık operasyonunda adil yargılamanın önündeki engelleri kaldırın" dedi.
 
Faillerin tarih, hukuk ve vicdan önünde aklanmasının mümkün olmadığına dikkat çeken İHD, "Hukukun üstünlüğü ve temel insan
haklarına saygı olmadan ülkenin ve toplumun geleceği karanlık kalacaktır" diye belirtti.
 
İHD, 19 Aralık'ta katledilenler için adalet istemeye, hapishanelerdeki ihlallere karşı çıkmaya devam edeceklerini belirtti.