17 Mayıs 2024 Cuma

19 Aralık davasının gerekçeli kararı açıklandı

19 Aralık katliamı sırasında Ümraniye Hapishanesinde, 4'ü tutsak beş kişinin katledilmesine ilişkin davanın gerekçesi kararı açıklandı. Mahkeme, sanık askerlerin "biz yapmadık" ifadelerini dikkate alarak beraat kararı verdi. Oysa, duruşmada sanık askerlerden bazıları ateş açtıklarını kabul etmişti.

Ümraniye Hapishanesinde 19 Aralık 2000'de gerçekleştirilen ve 4'ü tutsağın katledildiği, bir de uzman çavuşun öldürüldüğü katliamla ilgili 267 askere açılan davada verilen kararın gerekçesi yazıldı.

İstanbul Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi, zamanaşımı ve beraatla biten davada yargılanan askerlerin "operasyon sırasında hapishane içerisine girmedikleri" beyanına dayanarak bu kararın verildiğini ifade etti.

Kararda, "cezaevinin içerisindeki operasyonu yürüten kişilerin Ankara'dan İstanbul'a gönderilen ve kimliği belirlenemeyen kişiler olduğu" savunuldu.

Kararda, katliamda yaralanan tutsakların ifadelerinde "içeriye özel kıyafetli robokoplar girdi" yönündeki beyanları, beraata gerekçe gösterildi: "İlçe Jandarma Bölük Komutanlığında er veya rütbeli olarak görev yapan sanıklar hakkında beş kişinin ölümüne neden oldukları iddiasıyla dava açılmış ise de, mahkememizce dinlenen sanıkların 'Biz içeride görevlendirilmedik, Ümraniye Cezaevinin dış güvenliğini sağladık içeriye özel birlikler girdi' şeklindeki savunmaları, mahkememizce dinlenen müştekilerin de içeriye özel kıyafetli robokop olarak bilinen görevlilerin girerek müdahale ettiklerine ilişkin anlatımları…"

Kararda, ölüm ve yaralanmalardan sorumlu olanların Şile ve Beykoz ilçe jandarma bölüğünden olmadığı iddia edilerek, "Şile, Beykoz İlçe Jandarma Bölük Komutanlıklarında görevli olan çoğu er olarak askerlik yapan sanıkların devam eden Ümraniye Cezaevindeki olaylar nedeniyle cezaevinin dış güvenliğini sağlamak için görevlendirildikleri, cezaevi içine giren görevlilerin belirlenemeyen ve Ankara'dan gönderildikleri ifade edilen kişiler olması karşısında haklarındaki dava ölüm nedeniyle düşürülen diğer sanıkların bu nedenle cezaevi içine girerek belirtilen maktullere ateş açarak ölümüne neden oldukları sabit olmadığından ayrı ayrı beraatlarına dair hüküm verilmiştir" denildi.

BORA VE ATMACA KATLİAM PLANLARI YOK SAYILDI
78 sayfalık gerekçeli kararda beraatlarla ilgili gerekçe, sadece bir paragraf uzunluğunda, ayrıca katliam sırasında uygulanan "Bora" ve Atmaca" adlı katliam planları da yok sayılıyor.

KATLİAMIN SORUMLUSU AÇLIK GREVİNDE OLAN TUTSAKLAR GÖSTERİLDİ
Kararda bir skandala daha imza atıldı, katliamın gerçekleşmesinin sorumlusu açlık grevi ve ölüm orucunda olan tutsaklar gösterildi.

Bianet'in haberine göre kararda, şunlar belirtildi: "Ülke genelinde F Tipi cezaevlerinin faaliyete geçirilmesini engellemek, protesto etmek, bu cezaevlerine nakilleri önlemek amacıyla, Ümraniye E Tipi Cezaevinde tutuklu ve hükümlü olarak kalan müştekilerin açlık grevini ölüm orucuna dönüştürmeleri üzerine güvenlik güçleri tarafından tutuklu ve hükümlülere müdahale edildiği bu müdahaleye karşı konulması nedeniyle söz konusu olayların meydana geldiği iddiasıyla açılan davada…"

KATLEDİLENLERİN FAİLLERİ 'MEÇHUL' KALDI
Sanıklar "kasten yaralama", "kötü muamele de bulunma" ve "faili belli olmayacak şekilde kasten öldürme" suçlarından yargılanıyordu.

Müşteki avukatları, 20 yıl önce gerçekleştirilen katliamla ilgili olay yerinde keşif yapılması, tutsaklarla  görüşen aydınların ve dönemin Adalet Bakanı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü, askeri yetkililer ve savcıların tanık olarak dinlenmesi gibi talepte bulunmuş, ancak reddedilmişti.

İstanbul Anadolu 8. Ağır Ceza Mahkemesi, 3 Aralık 2019'da verdiği kararla, 15 yıl önce açılan dava dosyasında, yaşamını yitiren beş kişi hakkındaki davanın düşürülmesine karar vermişti. Kalan 262 sanıktan bazıları hakkında açılan "kasten yaralama" ve "işkence" suçlarından davanın zamanaşımından düşmesine karar verildi. Sanıklar, yargılandıkları "faili belli olmayacak şekilde kasten öldürme" suçundan da "aleyhlerine mahkumiyetlerine yeterli her türlü kuşkudan uzak kesin ve inandırıcı kanıt bulunamadığı" iddiasıyla beraat etti.

Katliamda kurtulan, tutsaklar hakkında da dava açıldı. 399 tutsak hakkında açılan davada İstanbul Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi, "öldürme suçunu işlemediklerinin sabit olması" nedeniyle beraat kararı vermişti. Katliam sırasında öldürülen Jandarma Uzman Çavuş Nurettin Kurt'un operasyonu yapan askerlerce öldürüldüğü, davanın gerekçeli kararıyla kesinleşmişti.

Bu son beraat kararlarıyla operasyonda ölenlerin failleri "meçhul" kaldı.