19 Nisan 2024 Cuma

'18 yıl sonra da cezaevlerinde hukuk dışı uygulamalar sürüyor'

19 Aralık hapishaneler katliamına ilişkin açıklama yapan HDP MYK üyesi ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, "19 Aralık 2000 yılından bugüne 18 yıl geçmiş olsa da cezaevlerine yönelik hukuk dışı uygulamalar, insanlık dışı işkence ve kötü muamele ağırlaşarak devam ediyor" dedi.
HDP MYK üyesi ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, 19 Aralık hapishaneler katliamına ilişkin açıklama yaptı.
 
Başaran, "Bundan 18 yıl önce, 20 Ekim 2000 yılında Türkiye'nin geçmeyi amaçladığı F tipi cezaevi sistemini protesto etmek amacıyla yüzlerce tutuklu 19 temel taleple açlık grevine girmiş; bir kısmı ise açlık grevinin 45. gününde taleplerin karşılanmaması nedeniyle ölüm orucuna başlamıştı" dedi.
 
Cezaevlerinde insanlık onuruna aykırı bir sistemi dayatan ve bunu sonlandırmak yerine taleplere kulak tıkayan dönemin hükümeti, 19 Aralık günü sabaha karşı saat 04.30 sıralarında 20 cezaevinde aynı anda operasyon başlattığını hatırlatan Başaran, "Bu operasyonlarda ağır silahlar, hala ne olduğu anlaşılamayan kimyasal yakıcı maddeler, iş makinaları, helikopterler ve gaz bombaları kullanılarak, cezaevlerinin çatıları delinerek, duvarları yıkılarak 'Hayata Dönüş' adlı ölüm odaklı operasyon ile tutsaklara ağır şekilde saldırılmıştı. Yüzlerce asker, polis, gardiyan ve kontrgerilla birliği ile yapılan ağır saldırı sonucunda 30 kişi katledilmiş, yüzlercesi ağır şekilde yaralanmıştı" diye kaydedildi.
 
19 Aralık katliamının, yalnızca dönemin hükümetinin bir eseri olmadığını ifade eden Başaran, "Operasyon boyunca hedef gösteren, yalan haber yapan ana akım medya organları ve bunların bünyesinde çalışan bazı gazeteciler de gerçekleri gizleyerek, kamuoyunu yanlış yönlendirerek bu katliama katkıda bulunmuşlardı" diye belirtti.
 
Bu katliamda rol alan tüm isimlerin, ülkenin utanç listesine eklendiğini vurgulayan Başaran, "O dönem devletin en üst düzeyindeki kurumları arasında mutabakatla gerçekleştirilen bu operasyonu yöneten isimler hakkında layıkıyla soruşturma yürütülmediği gibi, bu kişilere ödül niteliğinde terfiler verilmiş, bu isimlerin sonrasında Hrant Dink gibi aydınların suikastına yol açmalarına kapı aralanmıştır" dedi.
 
19 Aralık 2000 yılından bugüne 18 yıl geçmiş olsa da cezaevlerine yönelik hukuk dışı uygulamalar, insanlık dışı işkence ve kötü muamele ağırlaşarak devam ettiğinin altını çizen Başaran, "Ülkenin yönetiminde olan tüm yetkili isimleri, yeni bir 19 Aralık'ın yaşanmaması adına, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine karşı duyarlı olmaya; hukuk dışı uygulamaları sonlandırmaya ve diyalog kanallarını açık tutmaya davet ediyoruz" diye kaydetti.