2 Mayıs 2024 Perşembe

176 haftadır direnen iki kamu emekçisi göreve iade edildi

KHK ile ihraç edilen ve 176 hafta oturma eylemi yapan kamu emekçilerinden ikisi görevine iade edildi. Eğitim-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam oturma eylemlerine yeni eğitim yılında devam edecek.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından KHK ile ihraç edilmelerinin ardından İzmir'de 176 haftadır oturma eylemi yapan 150 kamu emekçisinden ikisi görevine iade edildi.

'UMUDU YİTİRMEMEK GEREKİYOR'
Gazete Duvar'da yer alan habere göre; göreve iade edilen kamu emekçileri ihraç edildikleri günden bu yana yaşadıkları sıkıntıları anlatarak şunları söyledi:

"Çok ciddi ve acı bir süreç yaşadık. İnsanın 25-26 yıllık emeğinin bir anda yok edilmesi kabul edilebilir bir şey değildi. Lojmanda oturan kamu emekçileri 15 gün içerisinde evlerini boşaltmak durumunda kaldı. Zor bir süreçti. Ama umudumuzu yitirmemek gerekiyor. Direncimizi kırmamak lazım. 176 hafta boyunca hakkımızı aradık. Çünkü haklıydık. Umarız hukuksuzca, haksızca ihraç edilen tüm kamu emekçileri görevlerine iade edilirler. Onların da mücadelelerinin yanındayız."

'OHAL İNCELEME KOMİSYONU OYALAMA KOMİSYONUNA DÖNÜŞTÜ'
Eğitim-Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam ise 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında oluşturulan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun gelinen noktada bir 'oyalama komisyonu'na dönüştüğünü ifade ederek, şunları söyledi:

"Beş yılı bulan bu ihraç sürecinden sonra henüz dosyası görüşülmeyen arkadaşlarımızın olması bizi bu düşünceye yöneltiyor. OHAL Komisyonu'nda görüşülen dosyaların dağılımına baktığımızda şu anda dosyası görüşülmeyenlerin neredeyse tamamının KESK üyesi arkadaşlarımız olduğunu görüyoruz. Burada OHAL İnceleme Komisyonu sanki KESK'li olan ihraçların dosyalarını görüşmeyerek bir bakıma öteliyor. Arkadaşlarımızın dosyalarında hiçbir şey bulamayacaklar çünkü arkadaşlarımıza atılı olan iftiralar boş iftiralardır."

'YARGI DA KESK'Lİ ARKADAŞLARIMIZI BEKLETİYOR'
OHAL İnceleme Komisyonu'ndan çıkan karar sonrası yargı yoluna giden KESK'lilerin de birçok sıkıntı ile karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Beyazadam, yargının da KESK üyelerini beklettiğini söyledi. Beyazadam, "Dosyası görüşülen arkadaşlarımızın yarısına ret kararı verilirken yarısı göreve iade ediliyor. Reddedilenlerle ilgili iç hukuk yolu açık. Arkadaşlarımız yargı sürecine başvuruyor. Ancak arkadaşlarımızın dosyalarının görüşülmesi ötelenerek bu sürecin de işletilmesi engellenmiş oluyor. Aynı şekilde yargıya da başvuran arkadaşlarımızın dosyalarındaki yavaş ilerlemeyi de belirtmek gerekiyor. Maalesef yargı süreci de KESK'li arkadaşlarımızı bekletiyor diyebiliriz" diye konuştu.

'EĞİTİM ÖĞRETİM YILININ BAŞLAMASIYLA OTURMA EYLEMLERİ DE BAŞLAYACAK'
Oturma eylemlerinin süreceğini söyleyen Beyazadam son olarak şunları aktardı: "Tatil süreci nedeniyle 177'inci oturma eylemimizi henüz yapmadık. Yaz dönemi nedeniyle küçük bir ara verildi. Eğitim-öğretim yılının başlaması ile birlikte çarşamba günleri Karşıyaka'da yaptığımız oturma eylemlerini sürdüreceğiz. Talebimiz net. OHAL Komisyonu lağvedilmeli. Bütün arkadaşlarımız bir an önce işlerine iade edilmelidir."

2016 yılındaki darbe girişiminin ardından kamuda çalışan yaklaşık 133 bin kişi Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilmiş, ihraç edilenlerden 126 bin 300'ü, görevlerine dönmek için Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu'na başvurmuştu.