28 Nisan 2024 Pazar

17 Ağustos depreminde yaşamını yitirenler anıldı

17 Ağustos depreminde yaşamını yitirenler Kocaeli'de anıldı. Anmada, depremden ders almak konusunda yetersiz olunduğuna işaret edildi, "Afet yönetimi, bilime ve tekniğe dayalı olarak oluşturulmalıdır" denildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kocaeli İl Koordinasyonu, 17 Ağustos Marmara depreminin 22'nci yılında İzmit'te bir dizi etkinlik düzenledi. Yeni Cuma Parkı'nda "Deprem Sergisi" açan TMMOB, akşam saatlerinde de Anıtpark'ta bulunan Deprem Anıtı önünde açıklama yaptı.

Açıklamada, "Afetler değil, bilim ve teknikten uzak politikalar can almaya devam ediyor! 17 Ağustos Depremi'ni unutmadık, unutmayacağız" pankartı taşındı.

'DEPREM DEĞİL İNSANI SEVMEYEN POLİTİKALAR ÖLDÜRDÜ'
Açıklamada konuşan TMMOB Kocaeli İl Koordinasyonu Sekreteri Murat Kürekçi, Gölcük merkezli depremden 16 ilin etkilendiğini, 18 bin 873 kişinin yaşamını yitirdiğini, 10 binlerce kişinin yaralandığını hatırlattı. Kürekçi, 22 yıl önce insanların depremden değil, insanı sevmeyen, saygı duymayan politikalar ve uygulamalar sonucu öldüğünü vurguladı.

Son dönemde yaşanan sel ve yangınlarda da sebebin insan ve doğaya düşman rant politikaları olduğunun altını çizen Kürekçi, kamusal önceliği olmayan politika ve uygulamaların can almaya devam ettiğini dile getirdi. Kürekçi, İstanbul depremine ilişkin hazırlık yapılmadığına dikkat çekerek, riskli yerleşim yerlerinin taşınmadığını, binaların depreme dayanıklı hale getirilmediğini, deprem toplanma alanları oluşturulmadığını, afet sonrası kriz yönetim senaryoları hazırlanmadığını söyledi.

'İSTANBUL DEPREMİNİN SONUCU DAHA AĞIR OLACAK'
Kamusal bir anlayışla yürütülmesi gereken "yapı denetim" sisteminin ticarileştiğini vurgulayan Kürekçi, odalarının yapı denetim süreçlerinin dışında bırakıldığını belirtti. "İmar Barışı" adı altında projesi olmayan kaçak yapıların yasallaştırıldığını ifade eden Kürekçi, bu uygulamayla birlikte yapı stokunun proje uygunluğu ve deprem dayanıklılığının denetlenme ihtimalinin ortadan kalktığını söyledi. Kürekçi, İstanbul ya da başka benzer bir depremin sonuçlarının 17 Ağustos'tan çok daha ağır olacağına işaret etti.

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyonu Sekreteri Murat Kürekçi alınması gereken önlemleri sıralayarak konuşmasını sona erdirdi.

Açıklamanın ardından Deprem Anıtı'na karanfiller bırakıldı.