2 Mayıs 2024 Perşembe

161 gazeteci yeni yıla hapiste girecek

Tutuklu gazetecilere dikkat çekmek için kurulan Jailed Journos platformu, 161 medya çalışanının yeni yılı hapishanede karşılayacağını açıkladı.

Türkiye'de 21 Temmuz 2016'da ilan edilen ve 7 kez uzatılan OHAL, 2018 yılında bitti ancak basın ve ifade özgürlüğü başta olmak üzere baskılar devam ediyor.

Tutuklu gazetecilere dikkat çekmek için oluşturulan Jailed Journos platformu, Türkiye'nin son 3 yılını açık kaynaklardan ve sosyal medya platformlarından taradı. Tutuklu gazetecilerin yakınları ve arkadaşlarıyla da görüşüldü. Ortaya çıkan listeye göre şu an Türkiye'de 161 medya çalışanı yeni yıla hapishanede girecek. Bunların 89'unu muhabirler, editörler, haber müdürleri, yayın koordinatörleri ve köşe yazarları oluşturuyor.

Listenin geri kalanında medya kurumlarının temsilcileri, montaj, grafik, kurgu, teknisyen, yapım yayın görevlileri gibi daha çok göz önünde olmayan isimler var. Özellikle devlet kurumları olan Anadolu Ajansı (AA) ve TRT'de kaç kişi tutuklandı tam olarak bilinmiyor.

9 KADIN GAZETECİ TUTUKLU
Listede 9 kadın medya çalışanı yer alıyor. Atılım Gazetesi eski Yazıişleri Müdürü Hatice Duman, Jinha editörü Özlem Seyhan, Melike Aydın, Mezopotamya Ajansı muhabiri Ruken Demir, Sadiye Eser de listede yer alan tutuklu gazeteciler.

BİR HAKİM BIRAKIYOR, DİĞERİ TUTUKLAMA KARARI VERİYOR
Listede yer alan isimlerden bazılarında, birden fazla tutuklama tarihi yer alıyor. Bunun nedeni de bir hakimin serbest bıraktığı gazetecinin, aynı koşullar ve suçlamalar altında başka bir hakim tarafından tutuklanması yönünde karar vermesi.

OHAL'in ilan edildiği günden beri 300'den fazla gazeteci, gözaltına alındı, bir çoğunun mahkeme süreçleri devam ediyor. Gazeteciler 2019'da 733 kez hakim karşısına çıktı. 2-3 yıl süren mahkeme süreçleri boyunca gazetecilere yurt dışı çıkış yasağı ve imza verme zorunluluğu uygulandı. Uzun süren mahkeme süreçleri nedeniyle bir çok gazeteci mesleklerini yapamıyor, özgürce hareket edemiyor.