25 Nisan 2024 Perşembe

13. Karaburun Bilim Kongresi başladı

13. Karaburun Bilim Kongresi, HDK Eşsözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun açılış konuşmasıyla başladı.
13. Karaburun Bilim Kongresi İzmir'in Karaburun ilçesinde başladı. Bu yıl "Ne Yapmalı" başlığıyla düzenlenen kongrenin açılış konuşmasını HDK Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu yaptı. Karaburun Gündelik Yaşam Bilim ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen kongre, 5-9 Eylül tarihleri arasında çeşitli oturumlarla devam edecek.
 
Katılımcıları selamlayan Hamzaoğlu konuşmasına şu cümlelerle başladı: "Ben biliyorum ki siz dostlarımı, arkadaşlarımı, yoldaşlarımı, meslektaşlarımı en az 3 defa yordum. Bunların tümü de devletin dogmalarıyla gerçeklerin örtüşmediği zamanlara denk geldi. İlki Dilovası'ndaydı. Ben ve arkadaşlarımın bulgularıyla devletinkiler farklıydı. İkincisi bir çok arkadaşım dostum gibi barış talebimizdi. Ve son olarak da Afrin işgal girişimi nedeniyle oldu. Afrin işgal edilmesin, savaş bir halk sağlığı sorunu haline gelmesin, diye oldu. Lenin'in dediği gibi, savaşlar sınıflar ortadan kalkana kadar devam edecek görünüyor. Ya da Stalin'den alıntıyla emperyalizm var olduğu sürece ülkeler barış içinde yaşayamayacak görünüyor."
 
'DOĞRU HER ZAMAN GERÇEK DEĞİLDİR'
 
Bilimin gerçeği ortaya çıkartma çabası olduğunu söyleyen Hamzaoğlu, "Doğru her zaman gerçek demek değildir. Doğrunun tespiti ortaçağ Avrupası'nda kilise adamları tarafından yapılmış, İslam coğrafyasında İslam adamları tarafından yapılmış, günümüzde üniversiteler de doğruların belirlendiği yerler haline getirilmeye çalışılıyor, kısmen de başarıldı" diye konuştu.
 
Üniversitelerin dini kurumlardan kurtularak, özellikle 19.yüzyıl itibariyle bilginin yaratıldığı başlıca kurumsal alan olma olanağını yakaladığını kaydeden Hamzaoğlu, Karaburun Bilim Kongresi'nin kuruluşuna dair şunları ifade etti: "Gerçeğin ortasından yana tavır koyan, gerçeğin çarpıtılmış biçimiyle mücadele eden, iktidara ve devlete karşı tutum alan, doğruları kabul etmekle görevlendirilmiş sözde bilimcilerin ipliğini pazara çıkaran bir grup, 2006'da 'Bilim ve İktidar' temasıyla, katılımı için para ödenmeyen bir kongre yapmaya başardılar. 13.sünü 2018'de yapabildiğimiz bir kongre haline geldi. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu yılki kongre temamız Lenin'in önemli eserlerinden bir tanesi olan "Ne yapmalı" başlığında oluyor."
 
Lenin'in ilk olarak "Nereden başlamalı?" adlı bir makaleyle üç başlığı incelediğini ve  Lenin'in o zamanın koşullarıyla bunu yeterli bulmadığını ve kitap çalışmasını yürüttüğünü söyleyen Hamzaoğlu, kongrede de bu kitaptaki başlıkların incelenmesi ve tartışılmasını hedeflediklerini belirtti. 
 
Hamzaoğlu konuşmasında, kongreye bildiri gönderen ancak kongre öncesinde yaşamını yitiren Prof. Dr. Cevat Geray'ı ve Samir Amir'i andı. 
 
'ADLİ TATİL BİTTİ, DAVALAR BAŞLADI'
 
KHK'larla akademisyenlere dönük ihraçlara ve davalara dikkat çeken Hamzaoğlu, adli tatilin ardından davaların bugün itibariyle başladığını vurguladı. Hamzaoğlu ayrıca tutuklu barış akademisyeni Hanifi Barış'in 18 Eylül'deki mahkemesine çağrı yaptı.
 
Kapitalizmin motivasyon aracının yokolmasının başlangıcına tanıklık edildiğini söyleyen Hamzaoğlu, "Kapitalizmin akıl dışılığına rağmen sanayi devriminden beri geniş halk kesimleri için refah düzeyi tartışır ki, motivasyon aracı budur" dedi. 1910 ve 1950 tarihlerinde 30 yaş üstü insanların ebeveyinlerinden daha iyi bir refah seviyesine sahip olduğunu ancak günümüzde bu durumun tersine gittiğini kaydeden Hamzaoğlu, "İçinde yaşadığımız toplum biçiminin motivasyon aracı şiddet olmaya başladı" diye konuştu.
 
Hamzaoğlu konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Suriye'de Kürt Özgürlük Hareketi'nin mücadelesi sönümlendirilmeye çalışılıyor. Bugün faşizm var mı yok mu tartışmaları için farklı farklı yerlerdeyiz ama ben Marx'ın diyalektik ve tarihsel materyalist yöntemini esas alıyorsak, 20.yüzyılın faşizmlerine bakarak günümüzde bu var, bu yok demek ne kadar doğru? Toplumun temeline inemeyen hedef ve politikaların toplumun geneli tarafından içselleştirilemez."
 
"Ne yapılmalı" sorusunun "nasıl yapmalı" sorusuyla devam ettirilebileceğini söyleyen Hamzaoğlu, bu soruların kongre salonlarında tartışılmasının oldukça ilerletici olacağını ifade etti.
 
Kongre, açılış konuşmasının ardından oturumlarla devam ediyor.