23 Nisan 2024 Salı

12 Eylül KHK'larla sürüyor

Siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri, 12 Eylül darbesinin 38. yılı nedeniyle basın açıklaması yaptı. Açıklamada 12 Eylül'ün bilançosunun ağır olduğu vurgulandı, darbeci zihniyetin hala KHK'larla sürdüğü belirtildi.
Siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri, 12 Eylül darbesinin 38. yılı nedeniyle Kazancı Yokuşu'nda 78'liler Girişimi öncülüğünde bir araya gelerek ''Darbeciliğe karşı demokrasi için mücadele'' şiarıyla basın açıklaması yaptı.
 
Açıklamaya HDP Milletvekilleri Ahmet Şık, Züleyha Gülüm ve Alican Önlü de katıldı. 12 Eylül cuntasının katlettikleri için bir dakikalık saygı duruşunun ardından 78'liler Girişimi Genel Sözcüsü Celattin Can Kazancı Yokuşu'nu seçme nedenlerinin '77 1 Mayıs'ında katliam yaşandığı için olduğunu belirtti.
 
"12 EYLÜL SÜRÜYOR"
 
Basın metnini okuyan 78'liler Girişimi İstanbul Sözcüsü Yunus Bircan, 12 Eylül askeri darbesinin üzerinden 38 yıl geçtiğini hatırlattı. 12 Eylül'de de bugünkü gibi Meclis'in ortadan kaldırıldığına dikkat çeken Bircan, 12 Eylül bilançosunun ağır olduğuna vurgu yaptı. 12 Eylül'den sonra kurulan tüm sivil hükümetlerin bile MGK'nın gölgesinde kurulduğunu söyleyen Bircan, 12 Eylül'ün devamı niteliğinde KHK'larla yeniden toplumun dizayn edilmeye çalışıldığını ifade etti.
 
Bircan şöyle konuştu: “Yönetenler tekçi anlayışı ile 'Şimdi grev tehdidi olan yere OHAL'den istifade anında müdehale ediyoruz. Diyoruz ki hayır, burada greve müsaade etmiyoruz' ifadesiyle 12 Eylülcü kodamanları takip ediyor.” 
 
38 yıldır baskı ve sindirme politikası izlendiğini vurgulayan Bircan, darbecilere karşı mücadele çağrısı yaptı. 
 
İZMİR
 
12 Eylül faşist darbesinin 38’nci yıldönümünde İzmir 78'liler Girişimi ve Ege 78'liler Derneği üyeleri de Konak'ta bulunan Sümerpark önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ile partisinin il örgütü yöneticileri de katıldı.
 
"Darbelerle hesaplaşmayan toplumlar darbe üstüne darbe yemeye mahkumlar" pankartının açıldığı açıklamada konuşan 78'liler Derneği yöneticilerinden Bilgehan Oğuz, tarihin karanlık sayfalarından biri olan 12 Eylül’ün “vahşet” boyutunda ağır sonuçları olduğunu kaydetti. Dün olduğu gibi bugün de demokrasinin tümden ortadan kaldırıldığı yeni bir rejimle karşı karşıya olduklarını vurgulayan Oğuz, "Artık yeter! İnsanlarımızın yıllardır baskı altında kararan yüzleri demokrasi mücadelesiyle aydınlansın. Darbecilere karşı mücadeleyi yükseltelim" dedi.