28 Mart 2024 Perşembe

10 Ekim Ankara katliamının 38. ayı: Adalet mücadelemiz sürüyor

10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitiren 103 kişi, katliamın 38. ayında anıldı. 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde yapılan anmada, Türkiye'nin insan hakları karnesinin 10 Ekim ve sonrasında yaşanılan süreç olduğu ifade edildi.
10 Ekim Ankara katliamında hayatını kaybeden 103 kişi, katliamın yaşandığı Ankara Garı önünde 38. ayında anıldı. Her ayın 10'unda katliamın yaşandığı saatte gerçekleşen anmada, yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı, katliamın yaşandığı yere karanfiller bırakıldı.
 
Yaşamını yitiren 103 kişi anısına saygı duruşu gerçekleştiği sırada bir kişi hakaret ederek kitleye tacizde bulundu. Kitle, yaşanan olayda polisin kendilerine hakaret eden kişi hakkında hiçbir şey yapmamasına da tepki gösterdi. 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Genel Sekreteri İhsan Seylan, kişi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek "Burdaki insanlara 'terörist' diyerek geçti. Biraz önce yaşadığımız bu olayla tekrar yaramıza tuz bastılar. Kişi bizden şu anda 200 metre ileride. Onun hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi.
 
Basına açıklama yapan Seylan, katliamın üzerinden geçen 38 ayda hâlâ adaletin sağlanması konusunda bir ilerleme yaşanmadığını belirterek, "Bugün 10 Aralık İnsan Hakları Günü. Türkiye'de insan hakları karnesinin hali, 10 Ekim ve sonrasında yaşanan süreçtir. 103 canımızı kaybettik, onların yasını halen tutuyoruz, adalet mücadelemiz halen sürüyor ancak adaletine bel bağladığımız adalet saraylarında, emniyette, kamuda bir gram ilerleme olmadı, yaralarımız aynı tazeliğiyle devam ediyor" dedi. Yaralıların da insani haklarının hiçbir şekilde giderilmediğini belirten Seylan, sorunlarına çözüm bulunmadığını, varlıklarının yok sayıldığını söyledi. Seylan, katliamın yaşandığı meydanın isminin "Emek, Barış ve Demokrasi Meydanı" olması konusunda da hiçbir ilerleme olmamasına tepki gösterdi. Anma, temsili anıta karanfiller bırakılarak ve sloganlarla sona erdi.