29 Mart 2024 Cuma

10 Ekim Ankara katliamı davası başladı

IŞİD tarafından gerçekleştirilen ve 103 kişinin hayatını kaybettiği katliamın karar duruşması polis ablukasında başladı.
Ankara'da 10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD tarafından gerçekleştirilen ve 103 kişinin hayatını kaybettiği 500'den fazla kişinin yaralandığı katliam davasının 51. duruşması Sincan Cezaevi Yerleşkesi Mahkeme Salonunda başladı.
 
Duruşmaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Murat Çepni, Tülay Hatimoğulları, Ayşe Acar Başaran, Oya Ersoy, CHP Milletvekilleri Yıldırım Kaya, Kani Beko, Sezgin Tanrıkulu, Özgür Özel, Veli Ağbaba, Onursal Adıgüzel, TTB, KESK, DİSK, TMMOB başkan ve yönetim kurulu üyeleri, ESP, Genel Başkanvekili Fadime Çelebi, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ile çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.
 
Sincan Hapishanesi Yerleşkesine girmeden önce, araçlar durdurularak tek tek arandı. Cezaevi kapısında aileler uzun süre bekletildikten sonra, 10'lı gruplar halinde ve ince aramalardan geçirildikten sonra içeri alındı. Duruşma salonuna çakmak, kalem ve telefon sokulmadı. Mahkeme heyeti, duruşmanın izlenmesi için sarı basın kartı sınırlandırması getirdi ve sarı basın kartı olmayan gazeteciler içeri alınmadı. Bu arada arama karmaşasından dolayı yüzlerce kişe salona giremedi. Ailelerin dışarıda kalması mahkeme heyeti ile avukatlar arasında tartışmaya neden oldu.
 
Salonda avukatlar, milletvekilleri, aileler, basın mensupları ayrı ayrı yerlere oturtuldu.
 
Katliamda yaşamını yitiren Cemal Avşar'ın kızı Ayşegül Avşar 18 yaşından küçük olduğu gerekçesiyle duruşma salonuna alınmadı.
 
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 51. duruşmada karar açıklanması bekleniyor. 19'u tutuklu 36'sı firari 96 sanığın yargılandığı davada iddia makamı sanıklar hakkında ağırlaştırılmış örgüt üyeliği arasında cezalarla sanıkların cezalandırılmasını istedi. 9 sanık hakkında 101 kez ağırlaştırılmış müebbet, firari 16 sanığın dosyasının ayrılmasını istemişti. Müşteki avukatları ve aileler ise suçlamanın sadece sanıklarla sınırlı tutulamayacağını, olayda sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin de cezalandırılmasını istiyor. Mahkeme heyetinin bu duruşmada karar vermesi bekleniyor.