26 Nisan 2024 Cuma

10 Ekim Anıtı'nın inşası için toplantı yapıldı

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, sendikalar ve odalar, Ankara Garı önüne anıt meydan yapılması için Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş ile bir araya geldi.

10 Ekim katliamının yaşandığı yaşandığı Ankara Garı önüne anıt meydan yapılması 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, sendikalar ve odalar ile Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş bir araya geldi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş ile yapılan toplantıya anıt için düzenlenen yarışmanın düzenleme kurulu üyeleri TTB Genel Başkanı Sinan Adıyaman, TMMOB 2. Başkanı Selçuk Uluata, Şehir Plancıları Odası Başkanı Orhan Sarıaltun, Yarışma Jürisi Sözcüsü ODTÜ Mimarlık Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. Güven Arif Sargın, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşkun, Ankara Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehirclik Dairesi Başkanı Ertuğrul Candaş, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Av. Bülent Yücetürk ve Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin katıldı.

Toplantıda, TTB, KESK, TMMOB, DİSK ve 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen Emek, Barış ve Demokrasi Anıt Meydanı ve Anma Yeri Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması'nda derece alan projeler, Yavaş'a sunuldu.

Yarışmayı Mimar Pınar Kesim Aktaş'ın başında olduğu Peyzaj Mimarları Mehmet Cemil Aktaş, Şeyma Kahraman, Ecem Sevin, Rümeysa Konuk, Şehir Plancısı Özge Uysal, yardımcılarda; Bengisu Doğru, Nagihan Damgacı, Lokman Turunç, Emre Gökçe, Okan Mutlu Akpınar ve Hüseyin Hilmi Kezer'den oluşan ekip kazanmıştı. Birinci seçilen projeye göre katliamda hayatını kaybeden 103 kişinin hatırası, patlamanın meydana geldiği yer ve çevresine dikilecek 103 mabet ağacında yaşayacak. Peyzaj mimarlarının projelerinde dayanıklılığı, birçok iklime uyum göstermesi ve sarı parlak yaprakları nedeniyle sıkça kullandığı bu ağacın, birçok özelliği nedeniyle 10 Ekim katliamının bir simgesi haline gelmesi planlanıyor.