18 Mayıs 2024 Cumartesi

'1 Mayıs yargılanamaz; gözaltılar son bulsun, tutuklular serbest bırakılsın'

Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlamanın hak olduğunu, asıl suçun bu hakkın engellenmesi olduğunu kaydeden DEM Parti, "1 Mayıs'ı, Taksim'i ve meydanlarda hak arayışlarını sürdüren ve hakları için mücadele eden işçiler, emekçiler, kadınlar, gençlerle birlikte mutlaka kazanacağız" dedi. DEM Parti, Taksim iradesinden vazgeçmeyen devrimcilere yönelik gözaltı saldırısının derhal son bulmasını, tutsak edilen edilen devrimcilerin ise derhal serbest bırakılmasını istedi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu, 1 Mayıs'ta Taksim iradesinden vazgeçmeyen devrimcilere yönelik gözaltı ve tutuklama saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Gözaltıların son bulmasını ve tutsak edilen devrimcilerin derhal tahliyesini istedi. 

Saraçhane'de kurulan polis barikatı önünde direnen devrimciler 3 Mayıs sabahı evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alınmış, 65 kişiden 38'i dün gece tutuklanmıştı. İstanbul'da bu sabah 2. bir 1 Mayıs operasyonu yapılarak çok sayıda devrimci evlerinden darp edilerek gözaltına alındı. 

Gözaltı ve tutuklama saldırılarına ilişkin DEM Parti, "Bir kez daha buradan altını çiziyoruz. 1 Mayıs emeğin, uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. Dünyanın her yerinde 1 Mayıs, emekçilerin kendilerinin belirledikleri en merkezi alanlarda kutlanmaktadır. Taksim Meydanı emek mücadelesinin merkezidir, 1 Mayıs 1977 katliamında yitirdiklerimizin anma ve emek mücadelesinin tarihi hafıza mekanıdır. Taksim'de 1 Mayıs kutlamak anayasal haktır. Bu hakkın engellenmesi suçtur. İktidar giriştiği gözaltı, hukuksuz tutuklamalarla işlediği suçu örtbas edemediği gibi, suçunu daha da arttırmıştır. İstanbul Valisi ve İçişleri Bakanlığı bu tutuklamalara zemin hazırlamış ve emek mücadelesine karşı işlenen suçta birinci derecede sorumluluk üstlenmiştir. Bu hukuksuzluğu asla kabul etmiyoruz, emek mücadelesinde işçi sınıfının yanında olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz. 1 Mayıs'ı, Taksim'i ve meydanlarda hak arayışlarını sürdüren ve hakları için mücadele eden işçiler, emekçiler, kadınlar, gençlerle birlikte mutlaka kazanacağız" dedi.