27 Nisan 2024 Cumartesi

1 Mayıs Mahallesi halkı: Gazi ve Ümraniye katliamlarını unutmayacağız

1 Mayıs Mahallesi'nde Gazi ve Ümraniye katliamında hayatını kaybedenler anıldı. Yürüyüşte Gezi şehitleri de anılırken ve Leyla Güven'e destek verildi. Gazi ve Ümraniye Şehit Aileleri, 24. yılında Ümraniye katliamında hayatını kaybedenleri 1 Mayıs Mahallesi'nde yaptığı yürüyüş ile andı.
 
1 Mayıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve Cemevi önünde toplanan kitle katliamın yapıldığı 30 Ağustos İlkokulu'nun önüne yürüdü. Yürüyüşün önünde Gazi ve Ümraniye katliamı şehit aileleri yerini aldı.
 
Yürüyüş katliamda şehit düşenlerin isminin okunması ve kitlenin "yaşıyor" diye karşılık vermesi ile başladı.
 
Şehitlerin resimlerinin taşındığı yürüyüşte ESP'liler Hasan Ocak dövizleri taşıdı. Kitle yürüyüş boyunca "Gazi şehitleri ölümsüzdür", "1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür", "Devrin şehitleri ölümsüzdür", "Faşizme karşı omuz omuza", "Halkımız saflara hesap sormaya", "Hasan Ocak yaşıyor komutana bin selam", "Şehit namirin" sloganları atıldı.
 
LEYLA GÜVEN'E DESTEK
 
Yürüyüş güzergahı yoğun polis ablukası altında olsa da yürüyüş boyunca öfke ve kararlılık hakimdi. Yoldan geçenler ise ıslık ve kornalar ile yürüyüşe destek verdi. "Biji berxadane zindane" ve "Leyla Güven yalnız değildir" sloganı atan kitle açlık grevi direnişçilerini selamladı.
 
Gezi direnişinde ölümsüzleşen Mehmet Ayvalıtaş'ın hayatını kaybettiği yerden geçen kitle "Mehmet Ayvalıtaş ölümsüzdür", "Berkin Elvan onbeşinde bir fidan" sloganı atarak Gezi şehitlerini de andı.
 
Katliamın yapıldığı yerde hayatını kaybedenler anısına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Ardından ortak basın açıklamasını şehit ailelerinden Güney Çabuk okudu.
 
Çabuk, 24 yıl önce 1995'in 15 Mart günü Gazi Mahallesi İsmet Paşa Caddesi'nde bağajında şoför Mesut Efe'nin cesedi ile birlikte ilerleyen ticari taksi içinde açılan ateş sonucu ile Cihan Yavuz Kardeşler doğu kıraathaneleri ile Sarıcıoğlu pastanesinin kurşun yağmuruna tutulduğunu hatırlattı.
 
KATLİAM PLANLIYDI
 
Saldırıda Halil Dede hayatını kaybederken beşi ağır 25 kişinin yaralandığını vurgulayan Çabuk, "Gazi halkı için bu tür saldırılar yeni değildi. Kabaran öfkeyle halk bir anda sokakları doldurdu. Eli kanlı katillerin amacı halkı bir birine kırdırmak ve Alevi-Sünni çatışması yaratmaktı. Ama Gazi halkı provokasyonu yapanı da yaptıranı da nedenini de biliyordu" dedi.
 
Katliamın amacının devrimci muhalefeti sindirmek ve gözdağı vermek olduğunu kaydeden Çabuk, "Saldırı Alevi'si Sünni'si ile tüm halkaydı. Katillerin yakalanması ve cezalanmasını isteyen Gazi halkına bu kez de devlet güçleri tarafından dünya basının gözü önünde hedef gözetilerek otomatik silahlarla ateş edilmiş her karanfiller bıraktığımız bu yerde onlarca kişinin ölümüne yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olmuştur" diye konuştu.
 
Çabuk, Gazi'de yaşanan katliamı protesto etmek için toplanan 1 Mayıs halkının 30 Ağustos İlköğretim okulu önünde toplanan halka ateş edilerek 5 kişinin katledildiğini söyledi.
 
KATLİAMIN ÜSTÜ ÖRTÜLDÜ
 
Gazi ve Ümraniye katliamı öncesi benzer provakasyonların Çorum, Maraş, Sivas, Beyazıt'ta yaşandığını belirten Çabuk, Taksim, Halepçe, Roboski, Diyarbakır, Suruç ve Ankara katliamlarını hatırlattı.
 
Aradan geçen 24 yılda sadece katil polislerden Adem Albayrak'a 4 kişiyi öldürmekten 3,5 yıl, Mehmet Gündoğdu'ya ise 2 kişiyi öldürmekten 1 yıl 8 ay hapis cezası verildiğini ifade eden Çabuk, göstermelik mahkemelerle katliamın unutturulmaya çalışıldığını belirtti.
 
Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Emniyet Genel Müdürü İstihbarat Daire Başkanı Hanifi Avcı, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu ve İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir katliamda sorumlu olduğunu aktaran Çabuk, şöyle devam etti:
 
TECRİT KALDIRILSIN
 
"Her alanda tecrit altında cezaevlerinde tek tip elbise dayatması devam ediyor. Tecride karşı Leyla Güven'in açlık grevi yaşam sınırını aşmış durumda Ülkede her alan adeta yarı acık cezaevine dönüşmüş durumda."
 
Çabuk, açlık grevi direnişçilerinin talebi olan tecridin kaldırılmasını istedi. Açıklamanın ardından katliamın yapıldığı yere karanfil bırakıldı.
 
MEZARLIKTA ANMA
 
Ümraniye katliamında hayatını kaybedener Karacaahmet ve Ümraniye Mezarlığı'nda bulunan mezarları başında anıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ataşehir Şube Başkanı Hasan Gülüm'ün de katıldığı anma saygı duruşu ile başladı. Mezarlıklara karanfil bırakılması ve yapılan konuşmaların ardından sona erdi.