19 Nisan 2024 Cuma

1 Mayıs çok sayıda kentte kutlandı

Türkiye ve Kürdistan'ın birçok kentinde işçi ve emekçiler 1 Mayıs'ı koronavirüs salgınına tedbirleri altında kutladı.

İşçiler ve emekçiler, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ı Türkiye ve Kürdistan'ın birçok kentinde yaptıkları etkinlikler ve basın açıklamalarıyla kutladı.

DERSİM
Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs'ı Seyit Rıza Meydanı'nda kutlandı. Etkinliğe Peri Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi, Dersim Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, ESP, SGDF, SKM, Partizan, SMF ve DİSK'in de aralarında olduğu siyasi parti ve sendikaların yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

"Yaşasın 1 Mayıs", "Biji Yek Gulan", "AKP'ye teslim olmayacağız" sloganlarının atıldığı eylemde, "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart açıldı. Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte ortak basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Hüseyin Kasun okudu. Kasun, "Bizler bu ülkenin işçileri, emekçileri, kamu emekçileri, mühendisleri, mimarları, hekimleri, aydınları, akademisyenleri, sanatçıları, gençleri, kadınları, köylüleri, emeklileri… Bizler bu dünyanın tüm değerlerini ve güzelliklerini, alın terimizle, aklımızla, bilgimizle, kısacası emeğimizle üretenler. 2020 yılının 1 Mayısında her yıl olduğu gibi umutlarımızla, bilincimizle ve dayanışmamızla bir aradayız" ifadelerini kullandı.

HDP Dersim İl Örgütü, parti binasında 1 Mayıs'a ilişkin açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan HDP Dersim İl Eşbaşkanı Nurşat Yeşil, "2020'de Dünya ve Türkiye halkları işçilerin uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs'ı koronavirüs salgını eşliğinde, daha önceki yıllarda görülmemiş ölçüde emekçilerin haklarına, özgürlüklerine, hayatlarına, demokrasiye karşı girişilmiş bir saldırı dalgası altında karşılıyor. Bu 1 Mayıs'ta salgın, tüm dünyada ve Türkiye'de kapitalist krizin derinleşmesiyle birlikte keskinleşen bir sınıf mücadelesi olarak yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

Dersim'in Ovacık ilçesinde koronavirüs nedeniyle 1 Mayıs, davul zurna ve belediye araçlarının 1 Mayıs marşlarıyla kutlandı. Halk, balkon ve pencerelerden alkışlarla eşlik etti.

İZMİR
DİSK bağlı Genel-İş Sendikası, örgütlü olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi temizlik işçileriyle 1 Mayıs'ı konvoyla kutladı. Buca Belediyesi temizlik işleri işçileri de, işyerlerinde güne 1 Mayıs'ı kutlayarak başladı. Kutlamalarda, İstanbul'da DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun gözaltına alınmasına tepki gösterildi.

Çiğli Belediyesi emekçileri ise 1 Mayıs'ı şantiye tesisinde kutladı. Belediye Başkan Utku Gümrükçü, DİSK/Genel-İş 8 No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, CHP Çiğli İlçe Başkanı Mert Özcan, meclis üyeleri ve iş yeri temsilcilerinin katıldığı 1 Mayıs kutlaması, şantiye tesisinde yapıldı. Eldiven ve maskelerini takan işçiler, salgına karşı fiziki mesafe kuralına uygun olarak halay çekti. Diğer işçiler ise mesafe korunması amacıyla yerlere yapıştırılan noktalarda kutlamayı takip etti.

Gaziemir Belediyesinde görevli Genel-İş 2 No'lu Şube üyesi temizlik işçileri, çöp kamyonlarına astıkları pankartlarla sokakları gezerek 1 Mayıs'ı kutlarken polis işçilere engel oldu.

Polis, sokağa çıkma yasağını gerekçe gösterirken işçiler "Biz zaten bugün çalışıyorduk o zaman da sokaktayız" diyerek tepki gösterdi. Genel İş 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız da, "Sokağa çıkma yasağı işçiler çalışırken uygulanmıyor da neden 1 Mayıs kutlamasını engelliyorsunuz" diyerek tepki verdi.

İşçiler daha sonra temizlik araçlarına binerek işlerine geri döndü.

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 1 Mayıs'ı koronavirüs salgınına karşı mücadele veren temizlik işçileriyle birlikte kutladı. Saat 07.00'deki mesai öncesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nün Uzundere'deki şantiyesine gelen Başkan Selvitopu, teşekkür ettiği işçilere kırmızı karanfiller verdi. Kutlamada DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası 5 Nolu Şube Başkanı Ali Haydar Kara ve belediye başkan yardımcıları da yer aldı.

Güzelbahçe'deki 1 Mayıs kutlamaları, Covid-19 tedbirleri nedeniyle, bu yıl farklı bir biçimde yapıldı. Belediyenin fen işleri şantiyesinde, fiziki mesafe kuralına uyularak yapılan etkinlikte ortaya renkli görüntüler çıktı. Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, işçilere çiçek verdi.

Kutlamaya CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen, Belediye-İş Sendikası 4 Nolu Şube Başkanı Ayhan Doğan, sendika yöneticileri, başkan yardımcıları, müdürler, amirler ve belediye personeli katıldı. Güzelbahçe Belediyesi Fen İşleri şantiyesinde toplanan işçilere konuşma yapan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, "1 Mayıs'ı bu sene alanlarda değil şantiyemizde kutluyoruz" dedi.

Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla İzmir'de sabah saatlerinden itibaren kadınlar, 1 Mayıs taleplerini balkonlara yansıttı. Kadınlar Birlikte Güçlü, "Hadi herkes sarı bezlerini hazırlasın. Bugün ücretli-ücretsiz emeğimizi görünür kılma, erkek şiddetine ses çıkarma, kadın dayanışmasını büyütme günüdür. Balkona, pencereye, dışardaysak çantamıza asıp fotoğraflarını çekiyoruz, istersek üstüne taleplerimizi yazıyoruz" diyerek çağrı yaptı. Kadınlar yapılan çağrıya sarı bezlere yazdıkları taleplerle karşılık verdi. Kadınların taleplerine erkek şiddeti, çalışma yaşamındaki ücret eşitsizliği ve barış isteği yansıdı.

İzmir'de Halkevleri üyeleri, 1 Mayıs dolayısıyla açıklama yapmak istedi. Alsancak semtinde bulunan Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinden Gündoğdu Meydanı'na yürüyen Halkevleri üyeleri, "Kapitalizme ve saraya can vermeyeceğiz. Tek yok devrim tek yol sosyalizm" pankartı taşıyarak, "Yaşasın 1 Mayıs; alanlardayız" sloganını attı. Halkevleri üyelerinin meydana girmesine izin vermeyen polis 5 kişiyi gözaltına aldı.

ÇORUM
Çorum'da Covid-19 tedbirleri nedeniyle 1 Mayıs meydanlarda kitlesel şekilde kutlanamadı. Ancak Çorum Emek ve Demokrasi Platformu, yağmura rağmen düzenlediği basın açıklamasıyla işçi ve emekçilerin taleplerini dile getirdi.

Kadeş Barış Meydanı'nda sınırlı sayıda kişinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte sık sık "Yaşasın iş, ekmek, özgürlük", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "AKP'ye kul, sermayeye köle olmayacağız", "Parasız sağlık, ücretli izin" sloganları atıldı.

Basın açıklamasını okuyan Hikmet Aydın, yeni bir toplumsal düzenin şart olduğunu vurguladı.

KONYA
KESK Konya Şubeler Platformu, Eğitim-Sen Konya Şubesi önünde temsili katılımla 1 Mayıs'ı kutladı. DİSK/Genel-İş temsilcilerinin de katıldığı basın açıklamada konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Erdal Demiryakan, Covid-19 salgının sınıfsal boyutlarına dikkat çekerek, tüm işçi ve emekçilere birlik, mücadele ve dayanışma çağrısında bulundu.

İSTANBUL
Türk-İş'e bağlı Sağlık-İş üyesi işçiler, İstanbul Yedikule Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesinde ve Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 1 Mayıs'ı kutladı.

Hastane önlerinde toplanan sağlık işçileri "Yaşasın 1 Mayıs" pankartının yanı sıra; "Covid-19 meslek hastalığı sayılmalıdır", "Sağlık ekip işidir, sağlık işçisini görmezden gelme", "Toplu iş sözleşmesi derhal yapılmalı; işçiler mağdur edilmemelidir", "Asgari değil, insanca yaşamak için ücret", "%4+%4 zamla daha fazla çalışmak istemiyoruz; TİS haklarımızı istiyoruz", "Asgari ücretten vergi alınmasın" gibi talepleri içeren dövizler taşıdı.

BATMAN
Batman'da emek ve meslek örgütleri, 1 Mayıs kutlamasını temsili katılımla kutladı. Petrol-İş Sendikası binası önünde KESK, DİSK, Petrol-İş, Batman Tabip Odası temsilcileri bir araya geldi. Kurumlar adına ortak açıklamayı ise SES Batman Şubesi Eşbaşkanı Deniz Topkan okudu. Koronavirüs salgınına insanlığın hazır olmaması nedeninin kapitalist düzen olduğunu vurgulayan Topkan, salgının ölümcül etkileriyle ise yine işçi ve emekçilerinin sırtına yüklendiğini belirtti. Topkan, tüm işçilerin mücadele günü olan 1 Mayıs'ı kutlayarak işçilere örgütlenme çağrısında bulundu.

HDP Batman İl Örgütü de, parti binası önünde düzenlediği basın açıklaması ile 1 Mayıs'ı kutladı. Açıklamaya, HDP Batman milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Necdet İpekyüz, Feleknas Uca ile görevden alınan Batman Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz ve partililer katıldı. Maske takan grup, fiziki mesafeye dikkat ederek açıklama yaptı.

SİİRT
HDP Siirt İl Örgütü, il binalarında düzenledikleri basın açıklaması ile 1 Mayıs'ı kutladı. Açıklama yapan HDP Siirt Milletvekili Sıddık Taş, HDP belediyelerinin hedef gösterilmesine dikkat çekti. İşçilerin 1 Mayıs'ını kutlayan Taş, işçi ve emekçiler ile birlikte demokratik bir düzen için mücadele edeceklerini vurguladı.

ELAZIĞ
Elazığ KESK Şubeler Platformu, Hozat Garajı'nda 1 Mayıs'a ilişkin basın açıklaması yaptı. "Bijî 1 Gulan, Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart açılırken, açıklamaya HDP'li yöneticiler de katıldı. Açıklamayı yapan Yol-İş Başkanı Kenan Korkmaz, 24 Ocak depreminin yaralarını sarmaya çalıştıklarını belirterek, günlerin baskı ve zulüm içinde geçtiğini kaydetti. Korkmaz, yeni bir düzenin gelmesi için, Türkiye ve tüm ülkelerde yitirilenlerin anısına mücadele etmeye devam edeceklerini dile getirdi.


 
URFA
Urfa Barosu, 1 Mayıs'a ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Covid-19 salgını nedeniyle kitlesel kutlamaların yapılamayacağına işaret edilerek, "Covid-19'un faturası yine her felakette olduğu gibi işçiye-emekçiye çıkartılmış bulunmaktadır. Çünkü sermaye ve destekçisi hükümetler çıkış ve kurtuluşu yine işçinin-emekçinin alın terinde bulmuş durumdadır. Onlara göre bu kriz, sokağa çıkma yasakları ile emekçiler ekmeklerinden edilerek ama bin lira için PTT kuyruklarına sokularak, işçileri-emekçileri ücretsiz izne ayırarak veya tamamen işlerinden edilerek atlatılabilir. Çalışmaya devam eden ve salgın sürecinde evde kalamayan ve dolayısıyla kendini ve ailesini koruma fırsatından yoksun bırakılanların da sırtına yeni vergiler bindirilerek yine emekçinin alın teri ile krizi çözme gayreti hasıl olmuştur" denildi.

İşçilerin haklarının gasp edilmesinin kabul edilmeyeceğinin vurgulandığı açıklamada, "Adalet mefhumunun ortaya çıkış sebebi; hakkından edilenler, ezilenler, mağdur edilenlerdir. Bu sebeple, Şanlıurfa Barosu olarak; 'Kanlı 1 Mayısı' unutmadığımızı, her fırsatta hakları gasp edilen işçi-emekçinin yanında ve gasp edenlerin karşısında olduğumuzu, insan onuruna yakışır şartlar sağlanana kadar onlarla bir ve beraber olacağımızı belirtiyor 1 Mayıs Bayramını kutluyoruz" diye belirtildi.

KARS
1 Mayıs dolayısıyla İHD Kars Şubesi yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, koronavirus salgınının emeğin gücünü gösterdiğine işaret edilerek, "Yaşamın olağan seyrinde devam edebilmesinin ancak işçinin emeği ile mümkün olduğunu göstermiştir. Gelişme ve refah adı altında geleceğimizin ve sağlığımızın ipotek altına alındığını en net biçimde gözler önüne sermiştir. Bu da eski düzene dönmenin kapitalizmin yarattığı yaşam formlarının sürdürülebilir olmadığının anlaşılmasına sebep olmuştur. Başka bir dünyanın mümkün olduğuna inanan herkesi, emekçileri, üretenleri dayanışmaya ve aynı saflarda mücadele etmesi gerekiyor" denildi.

ANTALYA
Antalya'nın Kepez ilçesinde Halkevleri üyeleri, salgın nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edilmesine rağmen 1 Mayıs'ı kutladı. Sokağa çıkamayan Halkevleri üyeleri, bir binanın damında açıklama yaptı.

"Durduramayacaklar halkın coşkun akan selini" yazılı pankart açan grup, "Milyonlarca işinin, işten atılan işçilerinin, sağlık çalışanlarının yanındayız. Biz her yerdeyiz. Yaşasın 1 Mayıs. Yaşasın sosyalizm" açıklaması yaptı.

ANKARA
Ankara'da sokağa çıkma yasağına rağmen Halkevleri üyeleri 1 Mayıs'ı kutladı. Halkevleri üyeleri, Ankara'da 1 Mayıs'ın simgelerinden olan Olgunlar'da bulunan Madenci Anıtı önünde bir araya gelerek, "Yaşasın 1 Mayıs, Tek Yol Devrim ve Sosyalizm, Kapitalizme ve Saraya Can Vermeyeceğiz" dövizleri açtı.

İstanbul Taksim Meydanı'nda yapılmak istenen anmaya izin verilmemesi ve DİSK yöneticilerinin gözaltına alınmasına tepki gösteren Halkevleri üyeleri, anıt önünde açıklama yaptı. Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş, salgın nedeniyle alınan tedbirlerin halk yararına olmadığını belirterek, "Bu iktidar emek düşmanıdır, hak düşmanıdır. Emeği, meydanları gasp eden sizsiniz. Taksim Meydanı 1 Mayıs meydanıdır. Yaşasın Taksim, yaşasın 1 Mayıs. Gözaltılar derhal serbest bırakılsın. Her yerdeyiz" dedi.

Anma, yapılan açıklama sonrası, "Her yer Taksim her yer direniş", "Yaşasın 1 Mayıs" sloganlarıyla sonlandırıldı.

KIRKLARELİ
Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde 1 Mayıs kutlaması gerçekleştirildi. Lüleburgaz Emek Platformunun düzenlediği kutlama temsili katılımla yapıldı. Kutlamada basın açıklamasını Kristal-İş Trakya Şube Başkanı Ufuk Yaratan okudu.

BURSA
Bursa'nın Gemlik ilçesinde bulunan ve Liman-İş sendikasının örgütlü olduğu Gemport limanında işçiler 1 Mayıs'ı kutladı.