2 Mayıs 2024 Perşembe

1 Mayıs 1977'de katledilenler Kazancı Yokuşu'nda anıldı

İstanbul'da 1 Mayıs 1977 katliamında yaşamını yitiren 34 kişi için Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakıldı.

1 Mayıs 1977'de katledilen 9'u kadın 34 kişi Taksim Kazancı Yokuşu'nda anıldı.

78'liler Girişimi, Emekçi Hareket Partisi, Devrimci Parti, Ezilenlerin Sosyalist Partisi, Partizan, Halkların Demokratik Partisi İl Eşbaşkanı Elif Bulut, HDP Milletvekili Musa Piroğlu, Karşı Sanat Çalışmaları, Üniversite Öğretim üyeleri Derneği, Yeşil Sol Parti temsilcilileri ile çok sayıda kişinin gerçekleştirdiği anma saygı duruşu ile başladı.

Anmada konuşan Nimet Tanrıkulu, 1 Mayıs 1977 yılında katledilen işçilerin faillerinden hesap sorulmadığını belirterek, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Tanrıkulu, "Arkadaşlarımızın kanları bu meydanda aktı. Kazancı yokuşunda aktı. Şimdilerde betonlaşmış bu meydanın toprağına, ağacına, yeşiline karıştı, arkadaşlarımızın kanı. 43 yıllık bir hesaptır bu sorulmadı hala. Katliam unutulsun, kimse bilmesin diye adlarına bir anıt bile dikilmedi. Bu meydanda katledilen arkadaşlarımızı, kanları yerde, toprağın altında, ardımızda; Ahmet Arif'in deyişiyle, 'öyle mahzun, öyle garip' bırakıp gidemeyiz" diye konuştu.

Taksim Meydanı'nın birçok direnişe ev sahipliği yaptığını anımsatan Tanrıkulu, meydandan vazgeçmeyeceklerini ve özgürlük şarkılarını söylemeyi sürdüreceklerini kaydetti. Tanrıkulu açıklamanın devamında şunları belirtti: "Bu meydanda bir de Gezi Direnişi yaşandı. Dünyayı değiştirmeye kalkan genç nesillere yeni ufuklar açıldı. Vazgeçmeyeceğiz! Taksimin taşına, toprağına, ağaçlarına, yüzyılların Sular İdaresi duvarına, milyonların yıllar ve yıllarca söylediği özgürlük şarkıları sinmiştir. Taksim 1 Mayıs Meydanı'dır. 1 Mayıs 1977 yılında arkadaşlarımızın bu meydana can bedeli verdiler bu ismi. Vazgeçmeyeceğiz! Taksim Meydanı 1 Mayıs Meydanı olarak yasallaşana kadar vazgeçmeyeceğiz! 1 Mayıs katliamı ve Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu kurulana kadar, katliamın suçluları ve güçleri yargılanana kadar vazgeçmeyeceğiz! Katledilenlerin anısına Taksim'de Kazancı Yokuşu başına bir anıt yapılana kadar vazgeçmeyeceğiz!"

Açıklama sonrası katılımcılar Kazancı Yokuşu'nun girişine katledilenlerin anısına karanfiller bıraktı. Anma 1 Mayıs şarkısının söylenmesi ardından sona erdi.