24 Nisan 2024 Çarşamba

Ziya Ulusoy yazdı | Tehdidi yenmek ve hesap sormak

Kürt özgürlük hareketi, deprem nedeniyle eylemsizlik kararı aldığı halde, Erdoğan-Akar çetesi bombardımanla SİHA suikastleriyle savaş kudurganlığını sürdürüyor.

Diktatör Erdoğan, depremde kurtarma çalışması yerine OHAL ilan ederek ve Kürt'e savaşı sürdürerek tercihini daha baştan belirledi.

İlk günler arama kurtarma çalışmasını başlatmaması üzerine yanıltıcı tevatürlere aldanmaya gerek yok. Diktatörün kendisi ve Saray'daki cuntası, tetikçi bakanlarının müdahale girişimini bile durdurdu ki, yıkım büyük olsun, OHAL ilan etmeye gerekçeyi daha kolay gösterebilsin.

1999 Gölcük depreminde askerin hemen kurtarmaya seferber edilmesini ve sivil gönüllüler ile siyasal parti, örgüt ve kitle örgütlerinin kurtarma ve yardım çalışmalarına girişmesini, generaller-Ecevit hükümeti bile engellememiş, OHAL ilan etmemişti.

Erdoğan askeri kurtarma ve yardım çalışmasına gönderme yerine, Akar'ın da açıkladığı gibi Suriye/Rojava'da ve Medya Savunma Alanları'nda işgal ve kimyasal kullandığı savaşta tutmayı tercih etti.

Kürt özgürlük hareketi, deprem nedeniyle eylemsizlik kararı aldığı halde, Erdoğan-Akar çetesi bombardımanla SİHA suikastleriyle savaş kudurganlığını sürdürüyor.

Diktatör, geciktirerek müdahale ederken de gönüllü arama kurtarma ve yardım edenleri engelliyor, yerel yardım merkezi olması için binasını açan kitle örgütlerinin yönetimimini  kayyımla gasp ediyor, polis saldırısıyla yardım çalışanlarını kovuyor. Hatta gözaltına alıyor.

OHAL'le terör estirmeye, yasaklar ve gözaltılarla seçimi çalıp Üsküdar'ı daha kolay geçmek istiyor.

Erdoğan kitle desteği zayıfladıkça, depremi, rant ve talan için halklarımıza felaket olarak yaşattıkça, saldırganlıkla yeniden güçlenmeyi deniyor.

Geçmişte de bunu denedi, kısmen başarılı oldu. Ama şimdi başarı şansı yok.

Şimdiden stadlarda futbol taraftarları "Hükümet istifa" sloganını yükseltmeye başladı. Protestolar yaygınlaştıkça  "Diktatör istifa" sloganını da yükselecektir.

Emekçi sol partiler, suçluları protestolara başladı. Üniversiteliler de okullarının kapatılmasına karşı eylemlere girişiyor.

Depremzedelere yardıma giden işçileri işten atmaya, diktatörün kendi ürettiği felaketi yandaşlarına ranta çevirmek için güvencesiz inşaatlar inşasına karşı, inşaat işçilerinin mücadelesi geliştirilebilir. Dahası on binlerin ölüme atılmasının baş suçlusu Erdoğan faşizminden hesap sormak için iş durdurma ve protestolar geliştirilebilir. Genel greve gidiş inşa edilebilir.

Semtlerde küçük çaplı ama yaygın gösteriler örgütlenebilir.

Erdoğan faşizminin polisi kurtarma-dayanışma merkezlerini dağıtmak için saldırıyor. Saldırılara karşı depremzede halkımızla dayanışma ve polis saldırısını püskürtme eylemleri geliştirilebilir.

Başlayan eylemlerin geliştirilmesi fiili ve meşru tarza da OHAL'i etkisizleştirme işlevi görecek.

Fakat bilinçlice OHAL'i tasfiye etmeyi hedeflemeli.

Sonuçta başlayan mücadeleleri geliştirmek, faşist diktatörün halklarımıza ölüm hazırlayan suçu nedeniyle istifa etmesi ve yargılanması için genel grev, genel direniş örmek hedeflenmeli.

Halklarımıza yaşattığı felaketle bir kez daha gösterdi ki; Erdoğan, Kürt düşmanlığını ve Kürde savaşı saltanatını sürdürmenin en önemli aracı olarak kullanıyor. Saray'ın "bekası" için başvurduğu savaş kudurganlığına karşı mücadelede bu felaketin hesabını sormanın başlıca bileşeni.

Kürt özgürlük hareketi eylemsizlik ilan etmişken, Erdoğan-Akar çetesinin savaşı fosfor bombalarıyla yoğunlaştırmasına sesimizi yükseltmek deprem felaketininin hesabını sormanın onurlu görevi.

Mücadele elbette baskılarla önlenme ve yeniden yükseltilme diyalektiği içinde gelişecek. Saray faşizmi, zayıflığını saldırıyı artırarak gidermeyi defalarca deneyecek. Fakat halklarımıza kitlesel ölümü reva gören Erdoğan'a karşı haklı öfkeyi mücadele, bilinç ve örgütlenmeye dönüştürme imkanını en iyi biçimde değerlendirmekten vazgeçilemez.

Vazgeçmek işçi sınıfı ve halkların kurtuluş davasına ihanet etmek, Erdoğan faşizminin işini kolaylaştırmak demektir.

Başlayan eylemleri geliştirerek Erdoğan'ın tehdidini bozguna uğratma yolunda ileri atılmak şimdinin görevi, faşizmi yenilgiye uğratmanın güncelde kavranacak halkası.