29 Mart 2024 Cuma

'Zindanlarda direnen tutsakların sesi olmak zorundayız'

İzmir ve Diyarbakır'da Adalet Nöbetlerini devam ettiren tutsak yakınları, hapishanelerdeki hak gasplarına karşı mücadeleyi büyütme ve tutsakları yalnız bırakmama çağrısı yaptı.

Hasta ve infazı yakılan tutsakların yakınlarının İzmir ve Diyarbakır'da başlattığı Adalet Nöbetleri sürüyor. Tutsak yakınları, hapishanelere dönük işkence ve baskı politikalarının giderek derinleştiğini kaydederek, kamuoyunu duyarlılığa çağırdı.

İZMİR
Tutsak yakınlarının İzmir'de sürdürdüğü Adalet Nöbeti, 78'inci gününde adliye önünde devam etti. Nöbetteki ailelere, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de destek verdi. 

Aileleri ziyaret eden Özgür Öğrenci İnisiyatifi adına konuşan Ayhan Bakır, "İnfazı yakılan ve hasta tutukluların sesi olmak vicdan sahibi herkesin sorumluluğudur. Annelerimizin ve zindanda direnen tutsakların sesi olmak zorundayız. Her geçen gün hasta tutsakların durumu kötüleşiyor. Zindandan tabutlar çıkıyor. Bu zulüm ve baskıya boyun eğilirse hiçbir zaman gerçek adalet sağlanamayacak. Bunun çözümü tecridin kalkmasındadır" ifadelerini kullandı.

HDP Karşıyaka İlçe Eşbaşkanı Menfi Yılmaz ise, Kürt halkı olarak ikinci sınıf insan muamelesi gördüklerini ve bu durumu kabul etmediklerini vurguladı. Yılmaz, "Ölümlerin olmamasını istemek yanlış mı? Bugün, bu ülkede 'adalet, barış istiyorum' diyen herkes suçlu konumunda. Diyarbakır'da tutuklanan gazetecilerin ne suçu var? 5 yıldır Sayın Öcalan, avukatlarıyla görüşemiyor. Bu insan, barıştan başka ne istedi? Bugünden sonra bu adaletsizliğin içinde olan kurumların buna 'dur' demesi gerekiyor. Sistematik işkenceye son verilsin" dedi.

Nöbet boyunca, "Bijî berxwedana zindana" sloganı atıldı.

DİYARBAKIR
Hasta ve infazı yakılan tutsaklar için Diyarbakır'da tutulan Adalet Nöbeti, 220'nci gününde adliye önünde sürdü. Nöbette tutsak yakınlarına, çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi de katıldı.

Nöbette konuşan tutsak yakını Reşahat Ada, hasta ve infazı yakılan tutsaklara dönük hak gasplarının sona ermesini istedi ve şöyle devam etti: "Çocuklarımız kötü bit şey yapmamış. Çocuklarımız toprakları, dilleri, kültürleri için mücadele etmiştir. Sırf bu yüzden tutuklandılar. Çocuklarımız cezaevlerinde biz de burada direneceğiz. Yaşamak direnmektir. Yaşasın direnmek."
 
Eylem "Hak, hukuk, adalet" ve "Bijî berxwedana zindana" sloganlarıyla sona erdi.