18 Nisan 2024 Perşembe

Zahidan'da katliama karşı İran halkı sokakta

İran'da Mahsa Amini'nin katledilmesiyle başlayan halk ayaklanması 1 ayı geride bırakırken, eylemler onlarca kentte sürüyor. Halk, polisin şiddetli saldırı ve katliamlarına karşı direnmeye devam ediyor.

İran'da Mahsa (Jîna) Amini'nin ahlak polisleri tarafından katledilmesi sonucu patlak veren halk ayaklanması 1 ayı aşkın süredir devam ediyor. Rojhilat'tan başlayarak tüm ülkeye yayılan ayaklanmada halk polis ve askerin şiddetli saldırı ve katliamlarına rağmen onlarca kentte sokakları terk etmiyor.

Eylemler, Urmiye, Kirmaşan, Qesiri Şirin, Seqiz, Meriwan, Mahabad, Bokan, Serpêlê, Zehaw, Miyandiwa, Brucirdi Loristan kentlerinde sürerken, Sine'nin birçok mahallesinde halk kurdukları barikatları ateşe vererek yolları kesti. Polis ve askerin eylemlerde bir genci daha katletmesi üzerine Sine halkı ve rejim güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

Tahran, Erak, Tonkabon, Amul, Babol, Serawan ve Eranşar'da da halk sokaklara dökülerek faşist molla rejimine karşı direnmeye devam edeceklerini haykırdı.

Belucistan eyaletinin başkenti Zahidan'da rejim güçleri sokaklara dökülen halkın üzerine ateş açtı ve 2'si çocuk 3 kişiyi katletti, 45 kişi yaralandı. Binlerce kişi, "Hamaney'e ölüm" sloganları ve taşlarla rejim güçlerinin saldırısına direnirken, biber gazı tazyikli suyla tekrar saldırıya uğradı. Halk ayrıca yolları barikatlarla kapattı.

Öte yandan Sine'de direnişe katılan öğrencilerin evlerine yapılan baskında uygulanan işkence sonucu öğrenciler yaralandı. Yaralı halde gözaltına alınan ve tutuklanan öğrencilerin hangi hapishaneye götürüldüğü öğrenilemedi.

Son iki günde hız verilen tutuklamalar kapsamında 26 Ekim'de İsfahan Tıp Bilimleri Üniversitesi'nde bir eczane öğrencisi hakkında, yaralanan başka bir öğrenciye yardım ettiği için tutuklama kararı verildiği öğrenildi.

İstihbarat servislerinin ayrıca Tenkaben'deki kadın hakları aktivisti Raafa Mirbagheri ile Psikolog ve Çocuk Haklarını Koruma Derneği eski yönetim kurulu üyesi Mina Jendaghi'yi de evlerinden alarak tutukladığı ve Sine'de de sivil aktivist Hayfa Masoudi tutukladığı öğrenildi.

Uluslararası Af Örgütü de, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımla daha fazla can kaybını önlemek için Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyini İran konusunda derhal özel bir oturum düzenlemeye çağırdı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi de gözaltına alınanlara yönelik muameleden endişe duyduğunu dile getirdi.

İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Ravina Shamdasani ise, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, yetkililerin yaralı eylemcileri hastanelerden gözaltı merkezlerine naklettiğini ve ölülerin cenazelerinin ise ailelerine teslim etmeyi reddettiğini belirtti.

İran İnsan Hakları Örgütü'nün verilerine göre, Doğu Kürdistan ve İran'daki ayaklanmada 34'ü çocuk 253 kişi katledildi.