28 Mart 2024 Perşembe

Yunanistan'da hükümet kurulamadı

21 Mayıs'ta genel seçimlerin gerçekleştiği Yunanistan'da Miçotakis ve Çipras'ın ardından 3. parti PASOK-KINAL ittifakının lideri Andrulakis de hükümet kurma görevini reddetti. Parlamentoda grubu bulunan tüm parti liderlerinin bugün cumhurbaşkanlığında toplantı yapması bekleniyor. Öte yandan ülkede ikinci kez seçime gidilmesi söz konusu.

Yunanistan'da hükümet kurulamadı. 21 Mayıs'ta düzenlenen genel seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre Yeni Demokrasi yüzde 40'ın üzerinde oy almış ancak tek başına iktidara gelebilmesi için gerekli 151 sandalye sayısına ulaşamamıştı.

SYRIZA'nın yüzde 20,7'lik oyla 71 sandalye aldığı seçimlerde PASOK-KINAL ittifakı yüzde 11,46'lık oy ve 41 sandalyeyle seçimlerin 3. partisi olmuştu.

MİÇOTAKİS VE SYRIZA GÖREVLERİNİ İADE ETTİ
Yeni Demokrasi'nin lideri Kiryakos Miçotakis ve SYRIZA lideri Aleksis Çipras, koalisyon için gerekli şartların bulunmadığı gerekçesiyle görevlerini iade ederken, PASOK-KINAL ittifakı lideri Nikos Andrulakis da Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu'nun hükümet kurma görevini reddetti.

PASOK-KINAL HÜKÜMET KURMA GÖREVİNİ REDDETTİ
Andrulakis, sandıktan çıkan sonucun koalisyona imkan tanımadığını belirterek, "Hükümet kurma görevini iade ediyorum" dedi.

PARLAMENTO GRUBU PARTİ LİDERLERİ TOPLANTIYA ÇAĞRILDI
Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada ise Sakelaropulu'nun seçim sonuçlarına göre parlamentoda grubu bulunan tüm parti liderlerini, Anayasa'nın 37. maddesi gereği bugün yerel saatle 11.00'de Cumhurbaşkanlığına davet ettiği belirtildi.

İKİNCİ KEZ SEÇİME GİDİLEBİLİR
Yunanistan'da bu yıl ilk kez uygulanan seçim sistemine göre, sandıktan çıkan sonuçlar herhangi bir partinin tek başına iktidar olmasına izin vermezse koalisyon için görüşmeler yapılacak. Koalisyon için uzlaşıya varılamaması halinde ise seçmenler için ikinci kez sandık kurulacak.

Sandığa ikinci kez gidildiğinde, birinci partiye en az yüzde 25 oy alması kaydıyla 300 sandalyelik parlamentoda oy oranına bağlı fazladan 20 ila 50 sandalye verilecek.