18 Nisan 2024 Perşembe

Yeryüzü Sosyal Konferansı için çağrı

İklim aktivistleri, BM İklim Zirvelerinin iklim krizine ilişkin gerçekçi bir çözüm üretmediğini vurgulayarak, 2023 Aralık ayında Pakistan'da Yeryüzü Sosyal Konferansı düzenlenmesi çağrısında bulundu.

Çevre aktivistleri, 2023'ün Aralık ayı başında Pakistan'da bir Yeryüzü Sosyal Konferansı düzenlemek için çağrıda bulundu.

Çağrı açıklamasında, Birleşmiş Milletler iklim zirvelerinin saçmalığın sınırlarını zorladığı kaydedilerek, 2020'de zirvenin iptal edildiği, 2022'de ise askeri bir diktatörlükte düzenlendiği hatırlatıldı. "Bu yıl zirve bir petrol devletinde, yarı anayasal bir monarşi altında ve bir petrol milyonerinin başkanlığında gerçekleşecek" denilen açıklamada, BM iklim zirvelerinin iklim krizi açısından bir şey sunmadığı kaydedildi

Gezegenin çöküşünü önlemek için yıllık yüzde 10 emisyon kesintisine ihtiyaç olduğu hatırlatılan açıklamada, dünyanın insanları ve gezegeni sömürmek üzere tasarlanmış kapitalist bir sistem altında yönetildiği kaydedildi. Egemenlerin perspektiflerinin kendilerinin acil bir durumda olmadığı ve "sıradan insanların" başlarının çaresine bakması gerektiği yönünde olduğuna işaret edilen açıklama, şöyle devam etti: "Onların beklentisi bizim de buna rıza göstermemiz. Bu rızayı elde etmek için finansman, basın toplantıları, raporlar, kamuoyu açıklamaları – temelde gerçek siyasi eylem dışında her şeyi ayarlıyorlar. Bazıları gerçekçi olduklarını iddia edecek ve kendilerine atılan kırıntıları kabul edeceklerdir. Hükümet yetkilileri ve şirket CEO'ları gibi onlar da rahat uyuyacaklardır. Gerçekten de, 4.3ºC ısınma 4.4ºC ısınmadan daha iyidir, bu da 4.5ºC'den daha iyidir ve bu böyle devam eder."

Herkesi ve her şeyi meta olarak gören sistemin değiştirilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, "Doğa ve insanlar arasındaki uyumu yeniden tesis edecek yeni bir sistem kurmamız şarttır. Bu amaçla, 2023 Aralık ayı başında Pakistan'da bir Yeryüzü Sosyal Konferansı düzenlenmesi için çağrıda bulunuyoruz. Acil durum molasını vermek için ihtiyaç duyduğumuz kolektif gücü inşa etmek üzere bize katılın" denildi.

İlk imzacıların isimleri şu şekilde: "Aasim Sajjad Akhatar (Fisherfolk Forum Pakistan; Pakistan), Ahsan Kamal (ACJCE; Pakistan), Alice Gato (Climáximo; Portugal), Anabela Lemos (JA; Mozambik), Anam Rathor (Climate Action Now; Pakistan), Aunil Muntazir (Alliance for Urban Rights; Pakistan), Bakshal Thallo (Save River Indus; Pakistan), Fatima Shehzad (All Pakistan Alliance for Kachi Abadis; Pakistan), Hardwork Mkwada (Zimbabwe Disaster Relief Agency – ZIDRA; Zimbabwe), Irfan Ullah Afridi (Sustainability Week Pakistan; Pakistan), Karim Dillhöfer (Letzte Generation; Germany), Lissah Kanyezi (Zimbabwe Disaster Relief Agency – ZIDRA; Zimbabwe), Melissa Kowara (XR Indonesia; Endonezya), Minhaj ul Arifeen (Alliance for Urban Rights, EFO, Progressive Students Federation, Climate Action Now; Pakistan), Pervez Aly (FFF Pakistan; Pakistan), Sinan Eden (Climáximo; Portekiz), Sümeyye Elis Yıldızlı (Polen Ekoloji; Türkiye), Tooba Syed (Women Democratic Front; Pakistan)