24 Kasım 2024 Pazar

Yalova'da Özata Tersanesi'nde iş cinayeti

Yalova Altınova tersaneler bölgesinde faaliyet gösteren Özata Tersanesi'nde yeni yapılan havuzda tersane işçisi Cahit Durmuş, elektrik kablosu çektiği sırada havadan geçen kabloda oluşan açıklığın kafasına gelmesiyle birlikte elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdi.
Yalova Altınova tersaneler bölgesinde faaliyet gösteren Özata Tersanesi'nde yeni yapılan havuzda 18 Haziran Pazartesi sabah saat 08.10 sıralarında tersane işçisi Cahit Durmuş, elektrik kablosu çektiği sırada havadan geçen kabloda oluşan açıklığın kafasına gelmesiyle birlikte elektrik çarpması sonucu yaşamını yitirdi.
 
Özata tersanesinde daha öncede alınmayan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri nedeniyle 23 Şubat 2017 günü tamire gelen geminin halatla çekildiği sırada halatın kopması sonucu Mustafa Coşkun adlı tersane işçisi kopan halat parçasının yüzüne çarpmasıyla yaşamını yitirmişti.
 
Yaşanan iş cinayetlerine ilişkin açıklama yapan DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası, "21. yüzyılda hala ilkel koşullarda çalışır gibi çalışıyoruz. Elektirik çarpmasından işçiler ölmeye devam ediyor. bütün imkanların ve teknik kolaylıkların var olduğu günümüz koşullarında işçiler elektrik çarpmasından iş cinayetinde ölüyorsa bu 16 yıldır hükümetin patronlara yaptırım değil kolaylıklar sağladığı içindir" dedi.
 
OHAL kullanılarak grevlerin yasaklandığı patronlara masraf olduğu için işçi sağlığı ve iş güvenliği yasasının ertelendiği koşullarda işçilerin artık ne yaşam garantisinin ne de çalışma garantisinin kaldığını belirten Limter-İş Sendikası, "Yıllardır verdiğimiz mücadele de kısmi işçi sağlığı ve güvenliği uygulansa da hala alınmayan tedbirler yüzünden çalışırken ölmeye devam ediyoruz. Çıkarılan İSİG yasaları maliyet oluyor diyerek ertelendiği sürece, işçilerin örgütsüzlüğünden ve hükümetten güç alan tersane patronları ve taşeronlar, maliyet olmasın diye işçi sağlığı ve güvenliği tedbirleri almayarak kuralsız, denetimsiz çalıştıran patronlar, işçileri her gün ölüme göndermeye devam edeceklerdir. Bu kuralsız ve yasa dışı çalıştırma devam ettiği sürece iş cinayetleri de devam edecektir" diye kaydetti.
 
İş cinayetlerinin önlenmesi için tersanelerin denetlenmesini, kuralsız çalışmanın önüne geçmek için işçilerin sendikaya üye olmaları önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğinin altını çizen Limter-İş Sendikası, iş cinayetlerinde sorumluların yargılanarak cezalandırılmalarını istedi.