10 Mayıs 2024 Cuma

Viyana'da Suruç gündemli söyleşi düzenlendi

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Suruç şehidi Çağdaş Aydın'ın annesi Saniye ve babası Feti Aydın'ın katılımıyla Suruç gündemiyle söyleşi düzenlendi.
Avusturya'nın başkenti Viyana'da Suruç şehidi Çağdaş Aydın'ın annesi Saniye ve babası Feti Aydın'ın katılımıyla Suruç gündemiyle söyleşi düzenlendi.
 
Viyana'daki siyasetçilere davaya ilişkin bilgi verilen toplantıya AvEG-Kon Eşbaşkanı Baki Selçuk da katıldı. Toplantıda söz alan Saniye Aydın, "Ben sadece oğlumu değil herkesi çocuğum olarak görüyorum. Kanları birbirine karıştı ve kardeş oldular" dedi.
 
Olay öncesi oğluyla görüştüğünü ifade eden Saniye Aydın, "Ben onun İstanbul'da olduğunu biliyordum. Yarım saat önce eşimle konuştum ve sonrasında patlama oldu. Ertesi güne kadar bilmiyordum" diye kaydetti. Davalarının sonuna kadar takipçisi olacaklarını vurgulayan Saniye Aydın, "Burada bulunanların da Suruç katliamı davasının takipçisi olmasını istiyorum" diye belirtti.
 
AKP/Saray rejiminin muhaliflerin sesini kesmek istediğini söyleyen Saniye Aydın, mahkemelere bağımsız heyetlerin, insan hakları mücadelesi yürütenlerin ve gazetecilerin müdahil olmasını istedi.
 
Ardından söz alan Feti Aydın, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun çağrısı üzerine 300 kişiyle birlikte Suruç'a doğru yola çıktıklarını söyledi. Suruç'a izinli gidildiğini ifade eden Feti Aydın, "Kobanê'de bir hafta kalıp çocuk parkı yapacaktık, hastalar için ilaç götürecektik. Yaımızda doktorlar ve mühendisler de vardı" diye vurguladı.
 
Devletin vatandaşının güvenliğini sağlaması gerektiğinin ifade eden Feti Aydın, "Bekledik, Kaymakamlık ile görüştük, basın açıklamasını gerçekleştirdi" dedi. Feti Aydın, "Toplanma yerimiz olan Amara Kültür Merkezi'ne 200 metre kala polis üst araması yaptı. Ancak nasıl olduysa basın açıklaması sırasında IŞİD bombacısının patladığını gördük. Bu katilin Suruç Karakolu önünden bir kaç sefer geçtiği kamera kayıtlarında var. Bu devlet güvencesi altında oldu. Kaymakamlıktan Valiliğe kadar suç duyurusunda bulunduk" diye konuştu.
 
Feti Aydın, "Kayıplarımız 15 olacakken, devletin gazlı saldırı ve ambulansların engellenmesi kayıplarımızı arttırdı. Suruç halkı bizi kendi araçlarıyla hastaneye götürdü" dedi. Suruç katliamının planlı bir katliam olduğunu söyleyen Feti Aydın, "Arananların listesi emniyette var. Sosyalist gençlerin Kürt halkıyla birleşmesini, kardeşleşmesini engellemek istediler. Bunu mahkemelerde de dile getirdik" diye kaydetti.
 
Feti Aydın, "Mahkemeye gittiğimiz zaman coplarla kalkanlarla karşılanıyoruz. Üstümüzdeki telefonlara kadar alıyorlar" diye belirtti. Dosyadaki gizlilik kararının insan hakları örgütlerinin ve avukatların mücadelesi sonucu kaldırıldığının altını çizen Feti Aydın, "Sanık mahkemeye dahi getirilmiyor. Avrupa'dan doğru destek bekliyoruz" dedi.
 
AvEG-Kon Eşbaşkanı Baki Selçuk ise Suruç mahkemesine uluslararası delegasyon göndermenin çok önemli olduğunu kaydetti. Selçuk, "Suruç için adalet herkes için adalet talebimiz devam ediyor" diye konuştu.