23 Kasım 2024 Cumartesi

Viranşehir'de yerel yönetimlerin engelli politikaları tartışıldı

DEM Partili Viranşehir Belediyesi, yerel yönetimlerde engelli politikasını tartışmak üzere panel-forum düzenledi. Etkinlikte söz alan DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan, engellilerin yaşadığı sorunların kendi sorunları olduğunu vurguladı, mücadele edeceklerini söyledi.

Halkların Demokrasi ve Eşitlik Partisi (DEM Parti) Engelliler Komisyonu, Urfa'nın Viranşehir ilçesinde, "Yerel yönetimlerde engelli politikaları ve uygulamaları" panel-forum düzenledi. Viranşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki foruma, Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi, Viranşehir Belediye Eşbaşkanları Bedriye Yorgun ve Serhat Dicle İnan, il ve ilçe örgütü yöneticileri, demokratik kitle örgütü temsilcileri de katıldı.

Buluşmada söz alan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, engellilerin Kürtler ve kadınlar gibi yok sayıldığını söyledi, "8 yurttaşımızdan 1'i engelli ama bu ülkenin uygulamalarına, engellilere ayrılan bütçeye baktığınız zaman, sanki milyonlarca kişiden oluşan bu topluluk yokmuş gibi bir pratikle karşı karşıya kalıyorsunuz" dedi. Türkiye'de kaç engelli bireyin olduğunun dahi bilinmediğini söyleyen Bakırhan, en az 10 milyon engelli olduğunu tahmin ettiklerini kaydetti. 

Hakları ve hukukları tanınmayan, ayrımcılığa maruz kalan engelli bireylerin hem sistem hem de toplumun duyarsızlığı nedeniyle büyük sorunlar yaşadıklarına işaret eden Bakırhan, kamu hizmetinden yeterince yararlanamadıklarını, eşit yurttaş olarak görülmediklerini, yük gibi görüldüklerini vurguladı. Eğitim, iş, aş, barınma, sağlık sorunlarını en yakıcı şekilde engelli bireylerin yaşadığını kaydeden Bakırhan, bu sorunlarının temelinin sistemden kaynaklandığına işaret etti. Bakırhan, "Duyarsız bir sistemle, duyarsız bir iktidarlar silsilesiyle karşı karşıyayız. Engellilere bütçeden neredeyse pay ayırmıyorlar. Toplumun yüzde 12'si engelli ama bütçeden onlara yüzde 1,5 pay ayrılıyor. Bu ne anlama geliyor arkadaşlar? 'Sizi tanımıyoruz, hakkınızı ve hukukunuzu tanımıyoruz, yaşamınızı kolaylaştıracak hizmetleri yapmıyoruz. Siz de Kürtler gibi ötekisiniz. Kendi engelinizle baş başa kalacaksınız' demek anlamına geliyor" diye konuştu.

'ENGELLİ SORUNLARI BİZİM İÇİN KÜRT SORUNUYLA AYNI DERECEDE ÖNEMLİDİR'
DEM Parti'nin engelli bireylerin sorunlarını kendi sorunu olarak gördüğünü vurgulayan Bakırhan, "Biz başta engelliler, mülteciler, kadınlar, Kürtler, inançları reddedilen insanlar olmak üzere, bu toplumda yaşayan insanların eşit yurttaş olmasının mücadelesini yürütüyoruz. Sanmayın ki DEM Parti sadece Kürtlerin hak ve özgürlüklerini dile getirir, onun dışındaki toplumsal sorunlara duyarsız davranır ya da tali görür. Engelli yurttaşlarımızın, kardeşlerimizin yaşadığı sorunlar bizim için Kürt sorunuyla aynı derecede önemlidir" diye ekledi.

'SAVAŞA KARŞI ÇIKARAK ENGELLİ SAYISINI AZALTABİLİRİZ'
Savaşın engelli birey sayısını arttığını, köy boşaltmalar, işkenceler nedeniyle birçok insanın psikolojik sorunlar yaşadığını kaydeden Bakırhan, "Engelli haklarını savunmak bu savaşlara karşı çıkmaktır. Bu savaşlar devam ettiği müddetçe engellilerin sayısı artıyor. Sınırlar arasındaki mayın tarlaları olduğu sürece engelli sayımız artıyor. Savaşa karşı çıkarak engelli yurttaşlarımızın sayısını azaltabiliriz. Savaşlara karşı çıkarak 3 trilyon doların topa tüfeğe değil emeklilere ve engellilere harcanmasını sağlayabiliriz" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Engelliler Dairesi Başkanlığı kurduklarını, yıl sonuna kadar Mardin ve Van belediyelerinde de engelliler ve yaşlılar için daire başkanlıkları kuracakları bilgisini veren Bakırhan, "Bu müdürlüğün kağıt üzerinde kalmamasını, 14 binin üzerinde engellinin yaşadığı Viranşehir'de engellilerin yaşamlarını kolaylaştıracak, onlara rahat nefes aldıracak, onların yaşamın her alanına aktif şekilde katılımını sağlayacak bir çaba içinde olmasını bekliyoruz. Engelliler Daire Müdürümüzün Engelliler Komisyonumuzdan destek alarak Viranşehir'i engelliler konusunda yapılan çalışmalarda model yapması gerekiyor. Bu konuda onun arkasında duracağımızı belirtmek istiyorum" diye konuştu.

Türkiye'nin BM Engelli Hakları Sözleşmesinin altına imza attığını, ancak uygulamadığını söyleyen Bakırhan, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Leyla Güven ve Ayşe Gökkan hakkındaki AİHM kararlarının uygulanmadığını hatırlatarak, Türk devletinin imzaladığı uluslararası sözleşmelerin hiçbirine uymadığına dikkat çekti.

'YÜZ BİNLERCE ENGELLİ ATAMA BEKLİYOR'
Engellilere iş olanağı sağlanmadığını da hatırlatarak her yıl 20 bin engellinin kamuya atanması gerekirken atanmadığını söyleyen Bakırhan, yüz binlerce engellinin atama beklediğini belirtti. DEM Partili belediyelerin tüm hizmetlerine engelli bireylerin erişimini sağlayacak düzenlemeler yapacağını kaydeden Bakırhan, halka da, "Hepimiz bir engelli adayıyız. Yarın bizim ne olacağımızı kimse bilmiyor. Nasıl iktidara çağrı yaptıysak, onu eleştirdiysek, nasıl belediyemizin görev ve sorumluluklarını belirttiysek; engelli yurttaşlarımızın yaşamlarını kolaylaştıracak, onları sosyal ve kültürel yaşama dahil edecek sorumluluğu yurttaşlar olarak bizler de üstlenmeliyiz" çağrısı yaptı.

'ENGELLİLERE ARAÇ ALIMINDA ÖTV İNDİRİMİNİ KALDIRMALARINA İZİN VERMEYECEĞİZ'
Engellilere araç satın alırken uygulanan ÖTV indiriminin kaldırılmak istenmesine tepki gösteren Bakırhan, "Biz buna izin vermeyiz. Bu bir lütuf değil, bu engelliler için bir haktır. Hatta kendisine sosyal hukuk devletiyim diyen bu devlet engellilere araç sağlamalıdır. Ama onlar ÖTV indirimini de kaldırmaya çalışıyorlar. Dikkat ederseniz kamuda hiçbir şeyde tasarruf yok, habire araç alınıyor kamuya. Sizin araçlardaki ÖTV indirimine kafayı takan bu anlayışı da buradan eleştiriyoruz. Engelli yurttaşlarımızın aldığı raporlardaki engelli yüzdesini düşürmeye çalışıyorlar. Sermayeye vergi indirimi, sermayeye rant var. Sarayda tasarruf yok. Ama engellinin raporundaki yüzdesini düşürmeye çalışan bir iktidar aklıyla karşı karşıyayız" diye konuştu.

'ENGELLİLERE ŞİDDETE SESSİZ KALMAYIN'
Kadına yönelik şiddete geçit veren iktidarın, engelli bireylere yönelik şiddet karşısında da sessiz kaldığını belirten Bakırhan, "Burada bulunan bütün ailelerimize, partilerimize, seçilmiş muhtarlara, sivil toplum örgütlerine sesleniyorum: Lütfen engelli yurttaşlarımıza karşı evinizde, köyünüzde, caddenizde, sokağınızda varsa bir şiddet sessiz kalmayın" çağrısında bulundu.

'ENGELLİLER İÇİN MANİFESTO YAZAN İLK PARTİ OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ'
Partilerinin Engelliler Komisyonu'nun hazırladığı manifestoyla Türkiye'de bu konuda ilk defa manifesto yazan parti olduklarını ve bununla gurur duyduklarını söyleyen Bakırhan şöyle konuştu: "Engelli kardeşlerimize söz veriyoruz: Yaşamda, toplumda, yasalarda, bütçede eşit yurttaşlar olarak engellilerin kabul edilmesi için mücadelemize devam edeceğiz. Dilimiz ve kültürümüz için yediğimiz dayakları, çektiğimiz cezaları engelli yurttaşlarımız için de çekeceğiz. Bizim için Kürt sorununun çözümü kadar engelli yurttaşlarımızın sorunlarının çözümü de önemlidir. Engellilere yönelik hizmetlerin layıkıyla yerine getirilmesi için, Türkiye'nin altına imza attığı uluslararası sözleşmelerin yaşam bulması için, belediyelerimizin bütçesinin önemli bir kısmının engellilere harcanması için gereken duyarlılığı ortaya koyacağız."

Etkinliğe katılan çocuklar, "Her birey bir engelli adayıdır", "Engel olmazsan engel yok", "Hayatı paylaşmak için engel yoktur", "Aynı bahçenin farklı çiçekleriyiz" dövizleri açtı.


DEM Parti Engelli Komisyonu üyesi Sinan Ok'un moderatörlüğünde düzenlenen panel-forumda akademisyen Fırat Keser, Viranşehir Belediye Eşbaşkanı Bedriye Yorgun, DEM Parti MYK üyesi ve Engelliler Komisyonu Eşsözcüsü Hatice Betül Çelebi konuşmacı olarak yer aldı.

ÇELEBİ: ENGELLİLER HAKLARINA ERİŞEMİYOR
Çelebi, engellilerin toplumda yer almakta zorlandıklarını belirterek, "Tarihten bu yana engelli yurttaşlar yok sayılıyor. Engelliler eğitim hakkına erişemiyor. Sağlamcı toplumda engellilerin yeri yok. Engelsiz toplum, engelsiz çevre deniliyor. Ancak biz engelliyiz. Nasıl ki Kürt sorunu için Kürt denilmeden olmuyorsa, engellilerin meselesi de engel kelimesi ile dile getirilmelidir. Engellilere yönelik söylemlerin altında eksik görme durumu var. Engellilerin meselesi bir inayet ve sevgi meselesi değildir" dedi.

KESER: HER BELEDİYEDE ENGELLİLER DAİRESİ OLMALI
Akademisyen Fırat Keser, dünyada ve Türkiye'de yerel yönetimlerin engellilere dönük hayata geçirdiği politikalara değinerek, belediyelerde yeterince engelli politikası uygulanmadığını kaydetti. Keser, "Her belediyede engelliler dairesi yer almalı. Engellilerin kendilerini geliştirdiği alanlarda istihdam edilmesi sağlanmalı. Eşitlikçi bir politika uygulanmalı" diye belirtti.

YORGUN: HALKLA BİRLİKTE YÖNETİYORUZ
Viranşehir Belediye Eşbaşkanı Bedriye Yorgun, panel-forumun düzenlemesine neden ihtiyaç duyulduğunu ve belediyenin engellilerle ilgili 6 ayda hayata geçirdiği çalışmaları anlattı. Sorunların tespitinde halkla birlikte hareket ettiklerinin altını çizen Yorgun, "Birlikte yönetme anlayışını hayata geçirdik. Belediye bünyesinde engelliler ve yaşlılar müdürlüğünü kurduk. Bunu kurmadan öne kentin bütün dinamikleriyle görüştük. Bir dizi öneri aldık ve bu çerçevede bir plan yaptık. Resmi olarak Viranşehir'de 14 bin engelli yurttaş var. Ama bizim çalışmalarımıza göre bu sayı daha fazladır. Engelli yurttaşlar evlerinde tecrit yaşıyor. Balık vermeyi değil balık tutmayı öğreten bir anlayışla hizmet vermeye devam edeceğiz" dedi.

Panel-forum soru-cevaplarla sona erdi.