16 Mayıs 2024 Perşembe

Venezuela'daki ABD darbesi girişimine tepkiler

ABD'nin Venezuela'daki darbe girişimine, Rusya, Küba, Bolivya ve İspanya'dan tepki geldi.
Venezuela'da 23 Ocak'ta kendini devlet başkanı ilan eden ve ABD tarafından desteklenen Meclis Başkanı Juan Guaido'nun darbe girişi büyük tepki çekti.
 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Venezuela'daki durumla ilgili acil olarak Güvenlik Konseyi'ni topladı. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin, toplantıda Venezuela'daki durum hakkında görüş alışverişinde bulundu.
 
KÜBA VE BOLİVYA DARBE GİRİŞİMİNİ KINADI
 
Küba ve Bolivya, darbe girişimine karşı mevcut hükümetin yanında olduklarını bildirdi.
 
Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales, Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarda, Maduro hükümetine destek verdiklerini belirtti.
 
Diaz-Canel, "Ülkeyi şiddet sarmalına sokmayı amaçlayan bu darbe hareketini şiddetle reddediyoruz. Venezuela'nın cadde ve sokaklarında terör yaratmayı amaçlayan silahlı grupların girişimini kınıyoruz. Venezuela halkının yanındayız" ifadelerini kullandı.
 
Morales de "Venezuela'daki yabancı çıkarlara hizmet eden darbe girişimini kınıyoruz. Kardeş Maduro ve dost Venezuela halkının yanındayız." değerlendirmesinde bulundu.
 
İspanya Eğitim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Isabel Celaa, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında Venezuela'daki darbe girişimiyle ilgili olarak "Venezuela'da çözüm barışçıl yollardan gelmeli. Hiçbir askeri darbeyi desteklemiyoruz" dedi.
 
Ancak Celaa,  İspanya'nın Juan Guaido'nun kendi kendine ilan ettiği geçici devlet başkanlığını tanıdığını da hatırlattı.