GÜNCEL
Uluslararası Sendikal Hak ve Özgürlükler Sempozyumu başladı
Uluslararası Sendikal Hak ve Özgürlükler Sempozyumu'nda konuşan KESK Eşbaşkanı Aysun Gezen, OHAL Komisyonu'na 4 bin 649 KESK'linin başvuru yaptığını ve bunlardan 139'unun kabul edildiğini belirterek, "Bu komisyon yargı merci yerine geçmiş durumda" dedi.
Eğitim-Sen Genel Merkezi tarafından düzenlenen Uluslararası Sendikal Hak ve Özgürlükler Sempozyumu başladı. Etkinliğe; Eğitim Enternasyonali, Avrupa Eğitim Sendikaları, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası, Fransa'dan Kültür ve Mesleki Formasyon Federasyonu ile Fransa Ulusal Yükseköğretim Sendikası, Yunanistan Ortaokul-Lise Öğretmenler Sendikası, Ulusal Eğitim Sendikası'ndan çok sayıda uluslararası alandan temsilci katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Eğitim-Sen Genel Başkan Feray Aytekin, eğitim emekçilerinin maruz kaldığı hak gasplarının 2002 yılında başladığı ve artarak devam ettiğini söyledi. AKP hükümetinin kendi politikalarına rıza göstermeyenlere karşı şiddetini arttırdığını belirten Aytekin, "Biz devlet parti birliğine karşı emek, laiklik, barış ve demokrasi mücadelesinde geri adım atmadık. Mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz geçmişte de bu mücadeleyi sürdürürken, iktidarın bugün terörist dediği, eski ortağı cemaatlerin hedefindeydik" dedi.
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin "Allah'ın lütfu" sözünü hatırlatan Aytekin, "Öğrencisinin eğitim hakkını, yaşam hakkını savunan öğretmenler, bilimsel eğitime sahip çıkan akademisyenler ihraç edildi. Eğitim ve bilim emekçilerine 'Ağaç kökü yesinler' denildi, 'kanlarında duş alacağınız', diyen bir mafya lideri suçsuz bulundu. Aynı yargı barış talep eden akademisyenlere hapis cezası verdi" ifadesinde bulundu.
'ÖNLERİNDE EĞİLMEYECEĞİZ'
Türkiye'de öğretmenlerin işsizliğe mahkum edildiğini belirten Aytekin, şöyle konuştu: "Bu hukuksuzlukları yaratanlar çok iyi bilmelidir ki önlerinde eğilmeyeceğiz. Eğitim-Sen olarak tüm baskılara inat bu toprakların her yerindeyiz. Biz bu memleketin eğitim ve bilim emekçileriyiz, asla tükenmedik, tükenmeyiz. Demokrasi laiklik ve barış mücadelesinin zorluklarının farkındayız. Eğitim ve yüksek öğretim alanı, otoriter, ırkçı, cinsiyetçi politikaların kök saldığı temel alan olarak görülüyor. Bizi susturmak isteyenlere inat ısrarla konuşmak, ürütmek ve paylaşmak gerekiyor. İnsanlığa dair ne kadar güzel şey varsa biz birlikte biriktirdik. Dayanışmanın en güzel örneklerini sergiledik. Bugün gerçekleştirdiğimiz etkinlik de böyle bir birikimin sonucu."
'KOMİSYON YARGI MERCİ YERİNE GEÇTİ'
Aytekin'in ardından kürsüye çıkan KESK Eşbaşkanı Aysun Gezen ise OHAL öncesi ve sonrası yapılan düzenlenmelerle sendikal örgütlenmenin önünde engel oluşturduğunu belirtti. OHAL Komisyonu'nun işlevine işaret eden Gezen, "Bu komisyon yargı merci yerine geçmiş durumda. Verdiği kararlarda adaletsizlikler var. Komisyonun kuruluş aşamasında da bu adaletsizlik vardı" dedi.
"İhbarcılık ve birbirini şikayet etme" gibi durumlar üzerinden insanların ihraç edildiğini belirten Gezen, "Komisyon yüz yüze görüşme olmadan dosya üzerinden inceleme yapıyor. Bu süreç ihraç edilen arkadaşlar için seneler sürecek. Komisyondan ret alan arkadaşların davaları 4 mahkemede görülecek. Bakılan dosyalar üzerinden ret kararları üçte iki olduğu düşünülürse yeni mağduriyetler ortaya çıkartacak" diye ifade etti. 4 bin 649 KESK üyesinin OHAL Komisyonu'na başvuru yaptığı, 139 başvurunun kabul edildiği, 368 başvuru reddedildiği bilgisini paylaşan Gezen, komisyona 125 bini aşkın kişinin başvuru yaptığını hatırlattı.
'OKUL MÜDÜRLERİNİN HİÇBİRİ EĞİTİM SEN'Lİ DEĞİL'
Gezen, iş yerlerinde KESK'e bağlı sendikalar hakkında karalamalar yapıldığını belirterek, "Bizler hakkında terör örgütü üyesi olduğumuz yönünde propaganda yapılıyor. Özellikle üyelerimiz ciddi baskılara maruz kalıyor, görevde yükselmenin engellenmesiyle karşılaşıyor. Okul müdürlerinin hiç biri Eğitim-Sen üyesi değil. Memur Sen'e bağlı Eğitim Bir Sen üyesi" diye konuştu.
Sempozyum, konuk konuşmalarıyla devam ediyor.