16 Nisan 2024 Salı

Ulaş Alankuş AVEG-KON kampında anıldı

AVEG-KON kampında Ulaş Alankuş anıldı, güncel siyasal gelişmeler söyleşisi yapıldı. 

Fransa'nın güneyinde devam eden AVEG-KON kampında Ağrı'da çıkan çatışmada ölümsüzleşen Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) gerillası Ulaş Alankuş (Taylan Cevahir) anıldı. 

Alankuş şahsında devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler anısına saygı  duruşuyla başlayan anmada, Taylan Cevahir'in "Biz devrimciler doğduğumuz gün elimizdeki el bombasının pimini çekmişiz, hepimiz bir mandalı tutarak devam etmişiz yaşama" sözleri anımsatılarak, O'nun mücadeleye bakış açısı aktarıldı. Kimi zaman bir gazete dağıtımında, kimi zaman bir sokak eyleminde ya da polise karşı direnişte devrimci izler bırakan Ulaş Alankuş'un, Ulaşlaşarak sömürgeci Türk devletine karşı özgürlük ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleştiği ifade edildi. 

'ORTADOĞU HALKLARININ BAŞ DÜŞMANI SÖMÜRGECİ TÜRK DEVLETİ'
Anma serbest konuşmalarla sürdü. Ortadoğu halklarının baş düşmanının faşist Türk devleti ve emperyalist güçler olduğu belirtilen konuşmalarda, "Emperyalist savaşın coğrafyamızda etkileri büyük. Rus işgalinin Ukrayna halkları başta olmak üzere, yol açtığı sonuçlar bakımından Türkiye ve Kürdistan halkları en olumsuz etkilenen halklardır" ifadeleri kullanıldı.

Ukrayna-Rusya dünyanın ekonomisini doğrudan etkileyen bir savaş olduğu belirtilen konuşmalarda, Alman burjuvazisinin kış aylarında doğalgaz ayaklanmaları yaşanacağını tartıştığı söylendi. Avrupa halklarında çifte standart denebilecek uygulamalara da dikkat çekilirken, Kürdistan'daki savaşa sessiz kalan Avrupa gerçeği ile karşı karşıyayız dedi. Türkiye'deki seçim tarihi yaklaşırken faşist şeflik rejiminin muhalefeti bastırmaya çalıştığını ve iç savaş yöntemleri ile seçimlere doğru ilerlediğini söylenen konuşmada, HDP'nin direnişi olmasa, diğer bütün muhalefet partilerinin sokağa adım atamayacakları ifade edildi ve "Bu süreç devrimci harekete ve halklara büyük sorumluluk getiriyor." dedi.

'SEFALET EN YÜKSEK BİÇİMDE KİTLESELLEŞMİŞTİR'
Söyleşide Türkiye halklarının ekonomik krizle baş başa olduğu belirtilirken, "Cumhuriyet tarihinde ilk defa sefalet bu derece kitleselleşmiştir. Adaletsizlikler toplumun her kesiminde var. 2016'dan bu yana darbe hukuku vardır. İlk defa Cumhuriyet tarihinde çoklu kriz vardır. Rejim krizler içinde ve iktidar hiç bu kadar güçsüz ve zayıf olmamıştı. Büyük iç çatışmalara gebe bir iktidar" değerlendirmeleri yapıldı. 

'DİRENİŞLER BÜYÜYECEK'
Gerilla mücadelesinin ve hapishanelerdeki direnişlerin güçleneceği belirtilen konuşmada, "İşçi direnişlerinin de ekonomik ve demokratik hakları için örgütsüz ama yaygın geliştiğini görüyoruz" dendi. Sendikal cephedeki tıkanmaya dikkat çekilen konuşmada, 20 milyon işçinin ancak yüzde 10'u sendikalarda örgütlü olduğunu ifade ederek, sendikaların oynaması gereken rolü devrimci öncülerin oynadığı tespiti yapıldı.

Söyleşi soru ve cevaplarla sona erdi.