21 Mayıs 2024 Salı

Üç kadın devrimci Qamişlo'da anıldı

Paris'te 9 Ocak 2013 tarihinde katledilen üç kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez için Qamişlo'da yüzlerce kadın yürüyüş düzenledi.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Qamişlo kentinde Kongre Star'ın çağrısı ile bir araya gelen yüzlerce kadın sağanak yağışa rağmen 9 Ocak 2013'te Paris'te katledilen üç kadın devrimciyi andı.

Cudi mahallesinde bulunan Şehitler Kavşağında bir araya gelen yüzlerce kişi Paris'te katledilen üç kadın devrimci Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ve Türk devletinin işgal saldırılarında çeteler tarafından katledilen Hevrin Xelef'in fotoğraflarını taşıdı.

"Sakine ve Hevrin'in direniş ruhu ile işgali ve faşizmi gerileteceğiz" pankartı taşıyan kitle "Jin jiyan azadi" sloganlarıyla Delil Saruxan Şehitliğine yürüdü.

Kadın özgürlük mücadelesinde ölümsüzleşenler için yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Kongre Star Yürütme Kurulu Üyesi Emel Şemdin, üç kadın devrimcinin yaşamını aktardı. Şemşin, "Bugün Sakine yoldaş farklı halklardan milyonlarca kadının öncüsü oldu. Kadınlar Sakine Cansız'ın mücadelesini sürdürüyor. Kapitalist ve emperyalist devletler bu topraklarda ortaya çıkacak olan demokrasi ve kadın özgürlükçü mücadelenin önüne geçmek için kadın özgürlük mücadelesinin öncülerini katlettiler" dedi.

Sürmekte olan Rojava devriminin 9 yıllık süreçte bütün saldırıalra karşı ayakta kaldığını dile getiren Kongre Star Yürütme Kurulu Üyesi Şemdin, "Türk devleti ve Erdoğan bu topraklarda ortaya çıkan demokratik kadın devrimini boğmak ve kazanımlarını ortadan kaldırmak istiyor. Fakat başaramıyorlar. Bu devrim halkların ve kadınların öncülüğünde ortaya çıktı. 9 Ekim günü Türk devleti ve ona bağlı çeteleri bu topraklara saldırarak birçok kadını ve çocuğu katletti. Biz Hevrin Xeklef'in nasıl katledildiğini unutmadık. Erdoğan Ortadoğu'da kadın mücadelesinin büyümesini engellemeye çalışıyor. Biz kadınlar olarak Erdoğan ve çetelerinin bütün saldırılarına karşı topraklarımızı ve onurumuzu savunmaya devam edeceğiz. Biz bu toprakları savunurken şehit düştükçe binlerce Hevrin, Sara, Amara ve Aqide bu alanlarda özgürlüklerini savunmaya devam edecek. Kadınlar her yerde özgürlükleri için direnmeye, mücadele etmeye devam edecek" dedi.