29 Mart 2024 Cuma

Tutsak yakınlarının kararlılığı polise geri adım attırdı

Tutsak yakınları 20. Adalet Nöbeti'ni polisin engelleme çabalarına rağmen Esenyurt Meydanında gerçekleştirdi. Demans hastası Aysel Tuğluk için bir araya gelen ailelerin kararlılığı, polisin engelleme ve provokasyon çabalarını boşa düşürdü. Ailelerin kararlılığı karşısında polis geri adım atmak zorunda kalırken, Esenyurt halkı aileleri eylemini destekledi. 

Tutsak yakınlarının hasta ve infazı yakılan tutsakların durumuna dikkat çekmek ve derhal tahliyeleri için düzenledikleri Adalet Nöbeti'nin 20.'si Esenyurt Meydanında gerçekleşti. Tutsak yakınlarına, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Saruhan Oluç, Habip Eksik ve Murat Sarısaç'ın yanı sıra çok sayıda kişinin destek verdiği eylem öncesi Esenyurt meydanı ve çevresi yoğun polis ablukası altına alındı.

ESENYURT HALKI ABLUKAYA KARŞI DURDU
HDP Esenyurt İlçe Örgütü binasından çıkarak meydana geçmek isteyen tutsak yakınları ve milletvekillerin önü polisler tarafından kesilerek, açıklama engellenmeye çalışıldı.

Aileleri kalkanlarla çembere alan polis, basın emekçilerini darp ederek çemberin dışına çıkardı. 

Yasak kararını tanımayan kitle, sloganlarla direnirken polisin engelleme çabası etrafta bulunanlar tarafından tepki çekti. Esenyurt halkının "Biji berxwedana zindana" ve "Berxwedan jiyane" sloganlarıyla polis ablukasına tepki göstermesi ve annelerin kararlı duruşuyla, polis ablukayı genişleterek eyleme izin vermek zorunda kaldı.

OLUÇ: AYSEL TUĞLUK İÇİN ADALET
"Annelerin adalet talebi hepimizin talebidir" pankartı açılan eylemde konuşan Saruhan Oluç, ailelerin en temel talebinin adalet olduğunu vurgulayarak, bugün burada Aysel Tuğluk için adalet istemek üzere toplandıklarını belirtti. Demans hastası Aysel Tuğluk'un tahliye edilmesi için uzun zamandır mücadele ettiklerini dile getiren Oluç, bu mücadeleye rağmen Tuğluk serbest bırakılmazken 28 Şubat davası hükümlülerinden Çevik Bir'in aynı hastalık nedeniyle serbest bırakılmasına dikkat çekti. Tüm hastane raporlarına rağmen tahliye edilmeyen Aysel Tuğluk'un yargılandığı Kobanê davasında son anda tahliye kararı verildiğini ifade eden Oluç, mahkeme heyetinin tavrını eleştirdi. Oluç, "Aysel Tuğluk'a işkence yapıyorsunuz" denildiği için mahkeme heyetinin rahatsız olmasına tepki göstererek, yapılan işkencenin bir kez daha altını çizdi.

'ANNELERİN ADALET ARAYIŞI HER YERDE SÜRECEK' 
"İşte anneler Aysel Tuğluk için adalet istiyor. Hasta ve yaşlı tutsaklar için adalet arıyor" diyen Oluç, hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını istedi. "Annelerin adalet arayışından kimsenin korkmaması gerekir. Çünkü bir ülkede adalet yoksa, hukuk işlemiyorsa, o ülkede ne eşitlik vardır ne demokrasi vardır ne yargı kalmıştır" ifadelerini kullanan Oluç, doğru olanın annelerin adalet arayışını engellemek değil adaletin tesisine katkı sağlamak olduğunu vurguladı. Oluç, annelerin adalet arayışının yanında olduklarını dile getirerek, "Annelerin adalet talebi bizim de talebimizdir. Annelerin adalet arayışının bundan sonra da ülkenin her yerinde süreceğini bir kez daha vurguluyoruz" dedi.

SARISAÇ: BİZİM DEĞİL MAFYANIN ÖNÜNÜ KESİN
Eylem boyunca polisin tacizi sürerken, alkışlarla biten eylem sonrası kitle sloganlarla HDP Esenyurt İlçe Örgütü binasına yürüdü. Polis slogan atılmasını gerekçe göstererek bir kez daha kitlenin önünü keserken, polise tepki gösteren HDP Milletvekili Murat Sarısaç, "Siz bizim sloganlarımızı engelleyemezsiniz. 10 tane anneye ordu yığıyorsunuz. Gidip mafyaların, yolsuzluk yapanların önünü kesseniz ülke şimdi çok daha yaşanılacak bir yer olurdu" ifadelerini kullandı. 

Polisin tüm tacizlerine karşı sloganlarla HDP binasına gelen kitle, halktan da büyük destek gördü.