26 Nisan 2024 Cuma

Tutsak yakınları İstanbul Adliyesi önünden seslendi: Taleplerimize ses verin

Tutsak yakınları Adalet Nöbeti'nin 27'nci haftasında bir kez daha Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi önündeydi. Polisin engellemesi çabalarına rağmen tutsak yakınları açıklama yaptı, talepleri karşılanana kadar mücadele edeceklerini söyledi. Polisin saldırısında 5 kişi gözaltına alındı, HDP'li vekiller oturma eylemi yaptı.

Hasta ve infazları yakılan tutsakların aileleri tarafından başlatılan Adalet Nöbeti'nin 27'nci haftasında Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde eylem yapıldı. Eyleme tutsak yakınlarının yanı sıra HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy ve Musa Piroğlu ile HDP'liler katıldı.

AKMAN: ANNELERİN TALEPLERİNE SES VERİLMİYOR
Eylem öncesi adliye meydanı polis ablukasına alındı. Yürüyüş gerçekleştirerek adliye önüne gelen tutsak yakınları, açıklama yaptı. Tutsak yakını Fince Akman, çocukları için 7 aydır adalet nöbeti tuttuklarını, ancak bu süre zarfında devletin taleplerine kulak vermediğini, burjuva medyanın eylemlerini görmediğini söyledi. Her eylemlerine polis saldırısı yaşandığını hatırlatan Akman, "Biz sadece çocuklarımız ölmesin, cezaevinden tabut çıkmasın istiyoruz" dedi.

5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
Açıklama yapılırken kitlenin etrafını saran polis, Kağıthane Kaymakamlığı'nın "yasaklama" kararını bahane ederek açıklamayı engellemeye çalıştı. Polis gazetecilere de müdahale etti.

Polisin işkenceli gözaltına saldırısına kitle zılgıtlar ve "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın", "Hasta tutsaklara özgürlük", "Biji berxedana zindana" sloganlarıyla tepki gösterdi. Polis aralarında tutsak yakını Fince Akman'ın da bulunduğu 5 kişiyi gözaltına aldı.

HDP'Lİ VEKİLLER OTURMA EYLEMİ YAPTI
Polisin gözaltı saldırısının ardından HDP milletvekilleri Oya Ersoy, Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu adliyenin C kapısı önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Milletvekilleri açıklamada sık sık "Hasta tutsaklara özgürlük" sloganını attı.

PİROĞLU: ANNELERİ TEKMELEYEN POLİSLERİ TANIYORUZ
HDP Milletvekili Musa Piroğlu, hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri ve hasta tutsakların ölüme terk edilmesini protesto eden tutsak yakınlarının gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Piroğlu, "Annelere yönelik gözaltı İstanbul polisinin genel tavrı haline geldi. Her yerde annelere saldırıp gözaltına alıyorlar. Dün anneler İnsan Hakları Derneği'nde suç duyurusunda bulundu. Annelerin her yeri morluk içindeydi. Yerlerde tekmelendiklerini, yumruk atıldığını söylediler. Biz yumruk atan polisleri tanıyoruz. Cumartesi Annelerine saldıranları da biliyoruz" dedi.

'SESSİZ KALAN HERKES BU SUÇA ORTAK'
Annelere bu işkenceyi yapanların bir gün yargılanacağını belirten Piroğlu, hasta tutsakların ölüme terk edilmesine karşı sessiz kalmayacaklarını söyledi, sessiz kalan herkesin bu suça ortak olduğunu vurguladı. Piroğlu, "Hasta tutsaklar ölüme sürükleniyor. Bunun sorumluları iktidar, bakanları, cezaevi yönetimi, Adli Tıp ve gardiyanlardır. Annelere müdahale eden herkes bu cinayete ortaktır. Hepiniz cinayetten yargılanacaksınız. Anneleri gözaltına alabilirsiniz ama sesimizi kısamazsınız" diye konuştu.

GÜLÜM: BİNLERCE İNSAN SİYASET HAKKINI KULLANDIĞI İÇİN TUTSAK
HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de, fikrini açıkladığı, siyaset hakkını kullandığı için binlerce insanın hapishanelerde tutsak edildiğini söyledi. Bununla da yetinilmediğini tutsaklara hapishanelerde işkence yapıldığını belirten Gülüm, "Cezaevleri ölüm evlerine döndü. İnsanlar cezaevine girdikleri zamana sağ çıkıp çıkamayacaklarını bilmiyorlar. Hasta tutuklular tahliye edilmiyor, ölümleri kesinleşmiş olanların dahi ailesiyle vedalaşmasına izin verilmiyor. Bunu bir yandan mahkemeler yaparken diğer yandan Adli Tıp Kurumu cezaevlerinde kalabilir raporuyla yapıyor" dedi.

ERSOY: İNSANLAR SOKAKLARDA, OKULLARDA ADALET ARIYOR
HDP Milletvekili Oya Ersoy da AKP iktidarının faşizan yöntemlere başvurduğunu ve kendisine muhalif herkese saldırdığını vurguladı. Ersoy, "En temel insan haklarından biri olan bir basın açıklamasına dahi izin verilmiyor. Emekçiler, işçiler kadınlar hakkını arayan herkes iktidarın gözünde suçlu olarak kabul ediliyor. Biz insan hakları savunucuları olarak yıllardır cezaevleri olmasın diye mücadele ediyoruz. Bu ülkede adalet yok. İnsanlar sokaklarda, okullarda adalet arıyor. AKP iktidarı yargıyı muhaliflere karşı bir sopa olarak kullanıyor. Bu hak gasbına karşı hep birlikte mücadele edeceğiz. Adalet ve eşitlik için mücadele edenlerle bu iktidarı göndereceğiz. Ama şunu bir kez daha söylüyoruz; korkunun ecele faydası yoktur kaybetmeye mahkumsunuz" diye konuştu.

Milletvekillerinin yarım saatlik oturma eylemi alkış ve sloganlarla son buldu.