27 Nisan 2024 Cumartesi

Türkoğlu: 'Her dem direniş, her dem özgürlük' şiarıyla 8 Mart'a

8 Mart planlamalarını ve gündeme ilişkin değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaşan DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, "Yaşamın her alanında hayata geçireceğimiz sistemimiz dün olduğu gibi bugün de aslında erkek egemenlerin ve iktidarların hedefinde. Çünkü bizim sistemimiz tek adam yönetimine karşı eş başkanlığı esas alıyor" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu, partisinin Ankara'da bulunan genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü hazırlıklarına ilişkin bilgi verdi ve gündemi değerlendirdi.

'ÖZGÜR VE EŞİT YAŞAMI YERELLERDE İNŞA EDECEĞİZ'
Yerel seçimlere gittikleri bu süreçte yoksulluk, işsizlik, emek sömürüsü, kadına yönelik şiddet ve katliamlar, genç intiharları ve eşitsizliklerin derinleşerek arttığını dile getiren Türkoğlu, kadın özgürlükçü, yerelden ve yönetim anlayışıyla hareket eden kadınların en önemli gündemlerinden birinin de yerel seçimler olduğunu ifade etti. "Çünkü özgür ve eşit yaşamı inşa edeceğimiz yerler de yaşam alanlarımız olan yerellerimizdir. Her an her dakika seçim takvimine, sandık siyasetine bağlı kalan erkek siyasetine karşı kadınlar öncülüğünde ördüğümüz yeni yaşamın öznesi olan yerelimizdir, yerellerimizdir" diyen Türkoğlu, genel siyaseti belirleyecek olanın da yerellerin ve kadınların iradesi olduğunu ifade etti.

Ülkenin dört bir yanında kadınların, anneler öncülüğündeki adalet nöbetleri ve hapishanelerdeki açlık grevlerinden yükselen talepleri sahiplenmek için mücadele ettiklerine işaret eden Türkoğlu, "Bu ülkede Kürt sorununda çözümsüzlüğü dayatanlara, tecridi bir rejim haline getirmek isteyenlere karşı gündemimiz ve önceliğimiz tecridi kırmaktır dedik. Çünkü bizler onurlu barışta ısrarcıyız" ifadelerini kullandı.

'YAŞAMLARIMIZI BU İKTİDARIN İNSAFINA BIRAKMAYACAĞIZ'
Kadınların gündeminin kadın yoksulluğuna, kadına yönelik şiddet ve katliamları meşrulaştıran politikalara karşı kadın örgütlülüğünü büyütmek olduğunu dile getiren Türkoğlu, 2023 yılında 315, 2024'ün ilk ayında ise 31 kadının katledildiğine işaret etti. Bu katliamların kadın düşmanı politikalardan bağımsız olmadığını belirten Türkoğlu, yakın zamanda yaşamını yitiren Rojvelat Kızmaz'ı hatırlattı. "Ailenin tüm çabasına ve girişimlerine rağmen yeterli arama kurtarma çalışması yapılmadı, geç kalındı ve Rojvelat'ı kaybettik. Rojvelat'ı kaybetmenin acısı yüreğimizde. Ancak Rojvelat ve nice kadının yaşamının sonlanmasına asıl neden olan şeyi de asla göz ardı etmeyeceğiz. Bunlar sıradan ölümler değildir; göz göre genç kadınların yaşamlarının sonlandırılmasıdır" diyen Türkoğlu, bu bağlamda özel savaş politikalarına işaret etti.

"Gülistan Doku'nun kaybına da Rojvelat'ın ve yüzlerce kadının ölümüne de neden olan erkek devlet şiddetine karşı gün yaşamlarımızı sahiplenme günüdür, gün daha fazla örgütlenme günüdür. Aynı zamanda hesap sorma günüdür. Yaşamlarımızı bu iktidarın insafına bırakacak bir yerde değiliz ve hiçbir zaman da o yerde olmadık" diyen Türkoğlu, kadın cinayetlerini meşrulaştırıp kadınlardan oy isteyen iktidara en güçlü cevabı kadınların vereceğini vurguladı.

'ELBETTE KADIN ÖZGÜRLÜK MÜCADELEMİZ SEÇİMLERE İNDİRGENEMEZ'
Türkoğlu, şöyle devam etti: "Elbette ki kadın özgürlük mücadelemiz seçime indirgenecek bir mücadele değil. Ancak binbir emek ve bedelle ördüğümüz mücadelemizin bir parçası da kadın özgürlükçü yerel yönetimlerdir, paradigmamızdır ve bu paradigmayı hayata geçirmektir. Belediye binalarına sığdırılamayacak kadar büyük bir paradigmanın sahibiyiz. Yaşamın her alanında hayata geçireceğimiz sistemimiz dün olduğu gibi bugün de aslında erkek egemenlerin ve iktidarların hedefinde. Çünkü bizim sistemimiz tek adam yönetimine karşı eş başkanlığı esas alıyor. Kadınların, halkların iradesini gasp eden kayyım rejimine karşı kadın iradesini, halkların iradesini, yerelin iradesini esas alıyor. Kadına yönelik erkek devlet şiddetine karşı kadın özgürlük mücadelesini esas alıyor."

'500 KADIN BELEDİYE EŞBAŞKAN ADAYIMIZLA SEÇİMLERE GİDİYORUZ'
DEM Parti Kadın Meclisi olarak eşit temsiliyet ve eşbaşkanlık sistemiyle bir kez daha farklarını ortaya koyduklarını kaydeden Türkoğlu, "28 büyükşehir, 49 il, 45 belde ve 378 ilçe olmak üzere toplam 500 yerde kadın belediye eşbaşkanı adaylarımızla yerel seçimlere gidiyoruz. Fermuar sistemimizi esas alarak belirlediğimiz 1000 kadın meclis üyesi adayı ile sahalarda olacağız" dedi. Öte yandan AKP-MHP iktidarının 30 büyükşehirde sadece 1 kadın aday gösterdiğine işaret eden Türkoğlu, CHP'de ise açıklanan 595 adaydan sadece 50'sinin kadın olduğuna dikkat çekti.

'22 YILDIR KADINLARIN KAZANIMLARINI GASP ETMEDEN YANA TAVIR ALDINIZ'
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı'nın 22 yıldır kadınlardan yana tavır alan bir yönetim anlayışı sergilediklerini öne sürdüğünü belirten Türkoğlu, "22 yıldır kadınlardan yana değil kadınların kazanımlarını gasp etmeden yana tavır aldınız. İstanbul Sözleşmesinden çekilerek, nafaka hakkına göz dikerek siz kadınlardan değil erkek egemen politikalardan yana tavır aldınız. Cinsiyet kimliklerini yok saydınız, LGBT+'lara tahammül edemediniz, Queer festleri yasakladınız, nefret söylemleriyle sokak ortasında katledilmelerine sebep oldunuz. 'Eşbaşkanlık ve eşit temsiliyet mor çizgimizdir' diyen kadınlardan değil tek adam rejiminden yana tavır aldınız. Siz kadına karşı suç işleyenlerden yana tavır aldınız" ifadelerini kullandı.

'GÜLTAN'IN YOLDAŞLARI HAZIR VE ÇALIŞMALARA BAŞLADI'
Kadın iradesini gasp eden kayyumları göndereceklerini ve tüm süreci kadınlarla öreceklerini vurgulayan Türkoğlu, "Bizler için hem heyecan verici hem de tüm kadınların sorumluluğunda yürütülecek bir çalışmamız daha var. Ankara Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayımız Sevgili Gültan Kışanak'ın seçim kampanyası. Tutukluluk süresini doldurmuş olmasına rağmen hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulan Sevgili Gültan duruşuyla, mücadelesiyle, direnişiyle her bir kadının, her birimizin yaşamına değen bir yerdedir. 12 Eylül faşizmi karşısında diz çökmeyen iradenin sahibi, bugün Ankara'da biz kadınların mücadelesine seslenmektedir. Bu sesi duyan, barış siyaseti için Amed'den Ankara'ya, Ankara'dan tüm Türkiye'ye köprüler kuracak Gültan'ın yoldaşları hazır ve çalışmalara başladı" dedi.

'HER DEM DİRENİŞ, HER DEM ÖZGÜRLÜK ŞİARIYLA 8 MART'A'
"Her Dem Direniş, Her Dem Özgürlük" şiarı ile 8 Mart'a gittiklerini dile getiren Türkoğlu, yaptıkları planlamaları şöyle açıkladı:

🔹"2 Mart'ta Ankara'da hem 8 Mart hem de sevgili Gültan Kışanak'ın seçim kampanyasının startını hep birlikte vereceğiz. Tüm kadınları 2 Mart'ta saat 12.30'da Kuğulu Park'ta vereceğimiz startımıza çağırıyoruz.
🔹Yine Rojvelat'ın yaşamını yitirdiği Batman'da 1 Mart'ta erkek devlet şiddeti sonucu katledilen kadınları anacağız. Özel savaş politikalarına geçit vermeyeceğiz.
🔹Cezaevinde açlık grevinde olan siyasi tutsakların sesine ses olmak isteyen anneler öncülüğünde başlatılan adalet nöbetlerini ziyaret ederek bir kez daha annelerin talebi talebimizdir diyeceğiz.
🔹5 Mart'ta Adıyaman'da konteynerlerde yaşayan kadınlarla bir araya gelerek dayanışmamızı büyüteceğiz. Dayanışma yaşatır diyeceğiz.
🔹Eş Genel Başkanımız Tülay Hatimoğulları'nın katılımıyla 8 Mart günü Amed'de kadın yürüyüşümüzü ve mitingimizi gerçekleştireceğiz.
🔹Aynı gün Batman'dan Şırnak'a ve Hakkari'ye, Van'dan İstanbul'a, Mersin'e ve İzmir'e birçok kent merkezlerinde bir kez daha 'Eşbaşkanlık ve eşit temsiliyet mor çizgimizdir' diyerek miting ve şölenlerimizi gerçekleştireceğiz."