19 Nisan 2024 Cuma

Türkiye halklarının yüzde 67'si 'para zenginlere akıyor' dedi

Gelir dağılımındaki adaletsizlik, OECD raporuna yansıdı. Erdoğan'ın her konuşmasında patronların yanında yer aldığını söylediği Türkiye'de yaşayan halkların yüzde 67'si devletin zenginin yanında olduğunu söyledi. Gelirin en zengin yüzde 10'a aktığını söyledi.

OECD'nin son gelir eşitsizliği raporuna göre, Türkiye'de yaşayan halklar, eşitsizliğin farkında. Hatta dünyada eşitsizlik algısı en yüksek seviye halklar arasında bulunuyor. OECD raporuna Türkiye nüfusunun yüzde 67'si, "Ülkenin toplam gelirinin büyük bölümü en zengin yüzde 10'a akıyor" derken, Türkiye bu oranla tüm OECD ülkeleri içinde ilk sırada yer alıyor.

OECD ortalaması yüzde 52 olurken, ülkesindeki toplam gelirin en zengin yüzde 10'luk kesime aktığını en az düşünenler, yüzde 36 ile Danimarkalılar. OECD'nin 18 Kasım'da yayınladığı raporda tüm dünyada gelir eşitsizliklerinin pandemi sürecinde daha da arttığı belirtiliyor.

Halkın yaşadığı ülkedeki gelir eşitsizliğini nasıl algıladığını tespit etmek için hazırlanan raporda, Türkiye'nin hem gelir eşitsizliğinin çok yoğun olduğu, hem de halkın bu konudaki endişeyi derinden hissettiği ülke olduğunun altını çiziiliyor.

OECD üyesi ülkelerde yaşayan 5 kişiden 4'ü ülkesindeki gelir eşitsizliğinin çok yüksek oranda olduğunu düşünüyor. Türkiye, gelir eşitsizliğinin en yoğun olduğu ülkeler içinde Macaristan'dan sonra vatandaşları var olan gelir eşitsizliğinden en çok endişe duyan ülke.