18 Nisan 2024 Perşembe

Türk devletinin işgal ettiği alanlarda Türkiye karşıtı protestolar başladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yaptığı son açıklamalar Suriye'nin kuzeyinde Türk devletinin işgali altında bulunan alanları karıştırdı. Türk bayraklarının yakıldığı protestolar çok sayıda kente yayıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin'in Soçi'de yaptığı görüşmede gündeme gelen Suriye rejimi ile temas kurma arayışları, Türk devleti ile işgal bölgelerindeki çeteleri karşı karşıya getirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ta Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile yaptığı görüşmede, çete grupları ile rejimi barıştırmak gerektiği yönündeki sözleri protesto eylemlerine neden oldu.

Çavuşoğlu, Mikdad ile kısa bir sohbet gerçekleştirdiğini belirtmiş, "Teröristlerin temizlenmesi lazım, kim olursa olsun. Muhalif Suriyeliler ile rejim arasında barışın olması gerektiğini, Türkiye olarak da böyle bir durumda destek olabileceğimizi söyledik" ifadelerini kullanmıştı.

Soçi görüşmesi sonrasında da Erdoğan'ın Şam rejiminin lideri Beşar Esad ile telefon görüşmesi yapma planı gündeme gelmişti.

İŞGAL ALANLARINDA TÜRK BAYRAKLARI İNDİRİLDİ
Çavuşoğlu'nun sözleri Azez ve İdlib başta olmak üzere Suriye'nin kuzeyinde Türk devleti ve çetelerinin işgali altındaki alanlarda tepkiyle karşılandı. Türk devletine ait kontrol noktaları göstericiler tarafından taşlandı. Resmi binalardaki Türkiye bayraklarının tümünün kaldırılması yönünde çağrılar yapıldı.

Protestolar kısa sürede işgal altındaki Efrîn, Girê Spî, Serêkaniyê, Al Bab ve Cerablus kentleri ile Soran, Sacu ve Suluk kasabalarına yayıldı.

Azez'de sokağa çıkan yüzlerce kişi, "emniyet müdürlüğü" binasındaki Türkiye bayrağını indirdi ve yaktı. TSK birliklerinin bulunduğu alana giren kitle zırhlı araçları taşladı, tahrip etti, birine el koydu.

Kent içinde yürüyüşlere dönüşen protestolar esnasında, sokak ve Belediye Meclisi gibi kurumlar üzerindeki bayraklar toplandı. Azez'ın Al Kifin Kavşağı'ndaki Türkiye bayrağı ile "Osmanlı Millet Bahçesi" isimli alanın girişindeki semboller kaldırıldı.

İşgal altındaki Efrîn'e bağlı Kafr Cennet kasabasında göstericiler, işgalci Türk ordusuna ait askeri konvoyun kasabadan geçmesini izin vermedi.

TSK TEYAKKUZ EMRİ VERDİ
İşgal bölgelerindeki protestoların artması üzerine MİT, TSK ve Cumhurbaşkanlığı arasında görüşmeler yapıldığı ve bir kriz masası oluşturulduğu öğrenildi.

Türk ordusu, işgal bölgelerindeki tüm personeline teyakkuza geçme emri verdi.