19 Nisan 2025 Cumartesi

TTB'den, polis işkencesine ilişkin suç duyurusu

Türk Tabipleri Birliği, polisin sokak eylemlerinde kitleye dönük saldırısı ve gözaltı süreçlerinde işkence yapmasına tepki gösterdi, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu. TTB ayrıca eylemlerde kullanılan gazlarla ilgili İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden bilgi istedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), 19 Mart'ta başlayan eylemlerde polisin uyguladığı şiddet ve gözaltında işkenceye ilişkin suç duyurusunda bulundu.

Polisin görevini kötüye kullandığını, kişileri hürriyetinden yoksun bıraktığına işaret eden TTB, suç duyurusu dilekçesinde, polisin işkence yaptığı tespit edilmesine rağmen İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nden ilgililer hakkında adli ya da idari soruşturma başlatılmadığına dikkat çekti.

İfade ve örgütlenme özgürlüğünün ihlal edilmesine, toplum ve birey sağlığına zararları bilimsel olarak kanıtlanmış kimyasal içerikli gaz ve sıvıların kullanılmasına, kolluğun orantısız güç göstermesine, işkence ve kötü muamele yasağının ihlal edilmesine ilişkin ayrıntılı açıklamalara yer verilen suç duyurusu dilekçesinde, ilgili ulusal ve uluslararası sözleşmelere de atıfta bulunuldu.

TTB'nin kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olduğunun ve TTB Kanunu'nda yer alan "tabipliğin kamu ve kişi yararına uygulanıp geliştirilmesini sağlamak, halk sağlığının korunmasını sağlamak" görevinin hatırlatıldığı suç duyurusu dilekçesinde, "İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Emniyet Genel Müdürü Mahmut Demirtaş; Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Kocaeli valileri ve il emniyet müdürleri ile olay yerinde bulunan ve suça konu eyleme karışan, resen tespit edilecek kamu görevlileri hakkında soruşturma yürütülmesi ve gerekli durumda cezalandırılması" talebiyle kamu davası açılması istendi.

EYLEMLERDE KULLANILAN GAZLARLA İLGİLİ BİLGİ İSTENDİ
TTB ayrıca, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'ne birer yazı göndererek, Bilgi Edinme Kanunu kapsamında eylemlerde kullanılan gazlarla ilgili bilgi istedi.

Hekimlerin sorumluluklarını yerine getirebilmesi, gaza maruz kalanların komplikasyonlarını izleyebilmesi için kullanılan gazların içeriğinin bildirilmesini isteyen TTB, 19 Mart 2025 tarihinden itibaren gerçekleştirilen eylemlerde tüketilen gaz bombası sayısını da sordu.

"Toksik etkili gazın insan sağlığı üzerine etkileri yönünden gazların uygulanma özellikleri (miktar, süre, maruziyet oranı, maruziyet mesafesi) konusunda üretici bilgi ve önerilerini, portakal gazı adıyla bilinen gazın kullanılıp kullanılmadığını" soran TTB, bu bilgi ve belgelerin ivedilikleri kendilerine ulaştırılmasını istedi.