27 Nisan 2024 Cumartesi

TSK'nın Kobanê'ye saldırısı Avrupa'da protesto edildi

AKP/Saray rejiminin Rojava ve Kuzey Suriye'ye yönelik saldırıları İskoçya, İsveç, Avusturya ve İtalya kentlerinde protesto edildi.
AKP/Saray rejiminin Rojava ve Kuzey Suriye'ye yönelik saldırıları Avrupa kentlerinde protesto edildi.
 
EDİNBURG
 
İskoçya'nın başkenti Edinburgh kentinde TSK'nın Kobanê'ye yönelik saldırıları İskoçya parlamentosu protesto edildi.
 
Kürt Halk Meclisi ve MLKP'lilerin katıldığı gösteride AKP/Saray rejiminin başından beri DAİŞ'e her türlü desteği vererek Rojava'daki halk devrimini geriye götürmeye çalıştığı ancan başarılı olamadığı ifade edildi. Faşist sömürgeci ilhak istila ve yok etme politikalarına karşı Rojava devriminin Ortadoğu coğrafyasında umut olduğu kaydedilen konuşmada, "Tüm emperyalist sömürgecilere ve onların bölgedeki işbirlikçilerine karşı yürütülen mücadelede ağır bedeller ödeyerek inşa edilen devrimin korunmasında hiç bir engelin devrimin yapıcılarını durduramayacak" denildi.
 
GÖTEBORG
 
İsveç'in Göteborg kenti Brunn Parkı'da bir araya gelen Türkiyeliler, Rojava'da yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulundu. Göteborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Abdullah Konya, geçmişte Kürtlerin statü kazanmalarını engellemek için DAİŞ çeteleriyle açıkça işbirliği yapan AKP/Saray rejiminin bugün Kürtlerin kazanımlarını ortadan kaldırmak ve DAİŞ çetelerine nefes aldırmak için Rojava'ya yönelik saldırılarını başlattığını söyledi.
 
27 Ekim'de İstanbul'da Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa arasında yapılan zirveden hemen sonra Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarını yoğunlaştırmasının tesadüf olmadığına dikkat çeken Konya, Batılı ülkeleri iki yüzlülük ve Türk devletinin saldırgan politikalarına destek verdiğini belirtti.
 
Konya, ilerici ve demokratik kamuoyuna Avrupa Birliği ve Batılı devletlerin Türk devletiyle suç ortağı yapmalarına karşı çıkmaları ve Kürt Halkıyla dayanışmayı güçlendirmeleri çağrısında bulundu.
 
Göteborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Rojava Komitesi'nin çağrısıyla gerçekleşen gösteride Türkiye'yi kınayan sloganların yanı sıra "Yaşasın Kobanê direnişi", "Rojava'yla dayanışmayı yükselt" ve "Biji Serok Apo" sloganları atıldı.
 
ÖREBRO
 
İsveç'in Örebro kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin öncülüğündeki eylem il merkezindeki meydanda gerçekleşti.
 
Üzerinde "Türkiye'nin Kürdistan'ı işgalini durdur" yazılı büyük bir pankart, PYD, YPG/YPJ bayrakları taşıyan eylemciler, sık sık "Kanlı ellerinizi Rojava'dan çekin", "Türk ordusu Kürdistan'dan defol", "DAİŞ Türk devleti aynıdır", "Katil, faşist Erdoğan" ve "Biji Serok Apo" sloganlarını attı.
 
Eylemde Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin Rojava'ya yönelik saldırıları kınayan basın açıklaması okundu. Eylemde, İsveç Hükümeti'ne Rojava'ya yönelik saldırılara karşı tutum alması çağrısı yapıldı.
 
SÖDERHAMN
 
İsveç'in Söderhamn ilçe merkezinde Rojava'daki gelişmelerin anlatıldığı ve tartışıldığı bir salon toplantısı düzenlendi. Kürdistan Dayanışma Komitesi Başkanı Benny Gustafsson, devrimden sonra demokratik yönetimin gerçekleştirdiği ve planladığı projeler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
 
AKP/Saray rejiminin amacının eşitlikçi, katılımcı ve halkların birlikte yönettiği demokratik oluşumu ortadan kaldırmak olduğuna dikkat çeken Gustafsson, toplantıya katılan ve çoğunluğunu İsveçlilerin oluşturduğu izleyicilere Rojava ile dayanışmalarını güçlendirmeleri çağrısını yaptı.
 
VİYANA
 
Avusturya'nın başkenti Viyana ve İtalya'nın Pisa kentinde, Türk devletinin Rojava ve Kuzey Suriye'ye yönelik saldırıları protesto edildi.
 
Viyana'daki yürüyüş Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde yapıldı. Museumsquartier meydanında bir araya gelen Türkiyeliler, TSK'nın saldırılarını kınadı.
 
Eylem sırasında bir konuşma yapan PYD Viyana Temsilcisi Dr. Sabri Hemo, saldırılar karşısında Kürtleri ulusal birliği güçlendirmeye çağırdı. AKP/Saray rejiminin, DAİŞ gibi çetelerin eliyle yapamadığını kendisi yapmak istediğini belirten Hamo, YPG ve YPJ'nin Türk devletinin saldırılarını da boşa çıkaracağını kaydetti.
 
Suriye Demokratik Partisi Avusturya sorumlusu Macid Elo, Rojava'ya yönelik saldırılarını tüm Kürtlere yönelik olduğunu belirtirken "Asyl in Not" (Mülteciler için Danışma Kurumu) Başkanı Michael Genner, YPG ve YPJ ile dayanışma mesajı verdi. Genner, Avusturya hükümetinin ülkede yaşayan Kürt mültecilere yönelik tutumunu da eleştirdi.
 
Konuşmalar ardından Cumhurbaşkanlığı binasının bulunduğu "Heldenplatz"a doğru yürüyüşe geçen kitle "Kürtler IŞİD'le savaşırken Türk Devleti Kürtlere saldırıyor", "Erdoğan Dünyadaki en büyük teröristtir", "Kobanê'ye dönük saldırıları durdurun" yazılı pankartların yanısıra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri, YPG, YPJ, KCK ve PKK bayraklarını taşıdı.
 
PİSA
 
İtalya'nın Pisa şehrinde de düzenlenmek istenen mitinge izin çıkmaması üzerine 1 Kasım Dünya Kobanê Günü pankartı asıldı. TSK'nın saldırılarını protesto eden bir grup eylemci, bir bildiri de okuyarak eylemlerine son verdi.